Modificarea Constitutiei: Presedintele CCR: Riscam sa apara o Constitutie defecta

Duminica, 16 Februarie 2014, ora 17:25
4268 citiri
Modificarea Constitutiei: Presedintele CCR: Riscam sa apara o Constitutie defecta

Judecatorii Curtii Constitutionale au respins 25 de articole din modificarile la Constitutie propuse de USL.

Cele 25 de articole neconstitutionale vor fi trimise inapoi in Parlament, potrivit unor surse citate de Realitatea Tv.

Magistratii au terminat, duminica, de analizat modificarile aduse la legea fundamentala. Urmeaza redactarea minutei sedintei, care va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial.

Potrivit presedintelui CCR, Augustin Zegrean, daca Parlamentul nu va tine cont de recomandarile Curtii, exista riscul aparitiei unei "Constitutii cu texte defecte".

"Speram ca Parlamentul sa tina seama de ce am spus noi aici. Atunci unde nu sunt obiligati sa tina seama, vom verifica a doua oara.

Se risca sa apara o Constitutie cu texte defecte, cu texte necorelate intre ele. Sper ca vorbim intre oameni civilizati si oameni cu mintea la purtator", a spus Augustin Zegrean, duminica dupa-amiaza.

De asemenea, acesta a precizat ca va comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului rezultatul deliberarilor, afirmand ca in privinta articolelor din Constitutie s-au facut doar recomandari si ca urmeaza o decizie mai mare de 100 de pagini, care sa fie motivata in aproximativ doua saptamani.

Judecatorii CCR dau verdictul pe modificarile aduse Constitutiei

Anterior, surse citate de B1 Tv anuntau ca judecatorii CCR au declarat neconstitutional articolul din proiectul de revizuire a Constitutiei cu privire la desemnarea premierului.

Judecatorii Curtii Constitutionale au inceput, vineri, discutiile pe tema revizuirii Constitutiei. Proiectul de modificare a Legii fundamentale a fost depus la CCR pe 7 februarie, judecatorii avand la dispozitie cel mult 10 zile pentru a da un verdict, adica pana in seara zilei de 16 februarie.

Zegrean (CCR): 10 articole din viitoarea Constitutie, neconstitutionale

Sambata, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a anuntat ca au fost analizate cateva dintre amendamentele aduse Constitutiei de proiectul de revizuire si s-a constatat ca peste 10 dintre noile articole nu sunt constitutionale.

La momentul declaratiilor, discutiile ajunsesera la art. 102 din actuala Constitutie. Potrivit presedintelui CCR, s-a constatat ca amendamentele propuse de parlamentari sunt in contradictie cu art.152. alin.2 din Constitutie, fiind vorba despre articole care nu pot fi revizuite pentru ca se incalca sau sunt afectate drepturile fundamentale.

"Textele trebuie sa fie in acord cu Constitutia si cu principiile dreptului constitutional si statului de drept", a precizat Augustin Zegrean sambata.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...