Ziare.com

Modificarea Constitutiei, necesara si riscanta

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 15 Martie 2010, ora 12:37

   

Modificarea Constitutiei, necesara si riscanta
De modificarea Constitutiei avem noi nevoie cand somajul creste, pensiile si salariile par tot mai neindestulatoare, iar ratele la banca sunt o problema pentru tot mai multi romani? La fel de bine ne putem intreba de ce sa ne mai spalam pe dinti cand avem hepatita sau de ce sa ne taiem unghiile cand ne doare maseaua.

Da, avem mare nevoie de modificarea Constitutiei pentru ca foarte multe dintre blocajele si anomaliile care macina societatea romaneasca isi gasesc originea in infrastructura legislativa insuficienta, inadecvata sau de-a dreptul aberanta. Sa ne amintim de cate ori in ultimii 5 ani Curtea Constitutionala a fost pusa sa arbitreze conflicte izvorate din prevederile ambigue ale legii fundamentale.

Privita din aceasta perspectiva, insistenta, cu care presedintele Traian Basescu urmareste declansarea pocesului de modificare a Constitutiei este perfect legitima. In plus, este un proiect asumat, dublu validat prin votul electoratului, atat la referendum cat si la alegerile prezidentiale. E drept, in Romania se poarta abandonarea proiectelor imediat ce ele si-au consumat potentialul electoral, asa ca un gest de consecventa si normalitate trebuie salutat, nu privit cu suspiciune.

Dar daca necesitatea modificarii Constitutiei e greu de contrazis cu argumente de buna credinta, continutul acestor modificari e plin de capcane.

Din start trebuie sa spunem ca o modificare limitata strict la cele doua aspecte supuse referendumului din noiembrie este total insuficienta. Ele nu trebuie sa lipseasca, desigur, pentru ca poporul, mai mult sau mai putin informat, s-a pronuntat totusi asupra lor. Dar e nevoie de mult mai mult, dupa cum se arata si in raportul comisiei special constituite la Cotroceni sub conducerea profesorului Ioan Stanomir.

In primul rand, e nevoie de o clarificare a raporturilor dintre principalele institutii ale statului, dar si de o delimitare clara a atributiilor celor doua puteri executive: presedinte si guvern. Toate acestea trebuie regandite astfel incat puterile sa se contrabalanseze eficient fara a se putea bloca insa reciproc in conflicte fara cale de iesire. Pe de alta parte, ar trebui sa existe si o justa proportie intre atributiile unei institutii si modul in care este ales cel care o reprezinta. De exemplu, in acest moment atributiile presedintelui Romanei sunt prea restranse in raport cu sufragiul universal si direct in urma caruia este ales. Cu alte cuvinte, atributiile pe care le are nu-i permit sa indeplineasca direct aproape niciuna dintre asteptarile puse in el de electorat, in momentul alegerii.

Marele risc este insa ca acest demers de modificare a Constitutiei sa fie dinamitat de personalizarea excesiva. Viata noastra politica este complet isterica si irationala, dominata de visceralitati. Pare ca nu mai putem face o distinctie intre institutia prezidentiala si Traian Basescu, de parca acesta ar fi etern.

Aceasta pesonalizare marcheaza profund propunerile PSD si PNL, care pledeaza acum pentru o republica parlamentara, in care presedintele sa fie ales de forul legislativ. Este, desigur, o formula consacrata, perfect functionala in multe tari ale lumii, insa nu are nicio legatura cu traditia si mentalitatea romanilor. Electoratul nu va accepta niciodata sa renunte la o prerogativa de putere esentiala: alegerea presedintelui tarii.

Sa nu uitam ca prezidentialele sunt intotdeauna alegerile cu cea mai mare prezenta si cele care starnesc cele mai mari pasiuni. In aceasi timp, Parlamentul este una dintre institutiiile care se bucura de credibilitate si popularitate minime. Depre sansele propunerii crete a lui Tudor Chiuariu, care vrea nici mai mult nici mai putin decat desfiintarea functiei prezidetiale, nici nu vad de ce am mai vorbi.

Daca PNL, care nu a avut niciodata un prezidentiabil cu sanse reale, propunerea poate avea o oarecare logica, in cazul PSD care a dat de atatea ori presedintele, ideea are o clara tinta antiBasescu. Asta nu inseamna ca in privitne care nu privesc aceasta obsesie, PSD nu pregateste lucruri interesante: de exemplu blocarea traseismului politic (desi si aici traume recente ale partidului si-ar putea spune cuvantul) sau introducerea votului obligatoriu.

De partea cealalta si Traian Basescu ar putea fi suspectat ca vrea sa foloseasca modificarea Constitutiei pentru a obtine un fel de ,,regim Putin". Este o suspiciune pe care o formuleaza un recent raport al Oxford Analytica. Potrivit acestuia, Traian Basescu ar urmari sa modifice Constitutia astfel incat sa slabeasca Parlamentul care sa se transforme intr-un activator al puterilor prezidentiale. Totodata, OA avanseaza ipoteza ca Traian Basescu ar dori sa se asigure ca va continua sa exercite puterea, din umbra, prin crearea unei miscari politice in fata careia toate celelalte sa paleasca.

Si visceralitatile partidelor si ambitiile lui Traian Basescu sunt potentiale pericole majore care ar putea deturna demersul absolut necesar al modificarii Constitutiei intr-un esec lamentabil si foarte periculos.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5499 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
78 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romanii vor un Parlament curat care sa functioneze eficient. Atat!

Pentru asta este nevoie de:
1. Eliminarea oricarui tip de imunitate pentru oamenii politici.
2. Audit extern printr-o comisie juridica civila (cenzori dintre romanii de rand, neangajati politic), care sa-i elimine pe chiulangii (!) si profitori.
3. Atributii foarte precise pentru fiecare parlamentar: ex. primul dintre cei doi deputati-specialisti in dreptul muncii (si nu "deputat de Ialomita" cu raspundere diluata).
4. Atribute profesionale si morale obligatorii: pregatire profesionala precisa (specializare ceruta de postul pe care candideaza), cazier juridic curat, garanti morali pentru etc.

 

Daca asa vrea zues, in plus asa au voto si romanii in necunostinta de cauza

Base va folosi referendumul pentru a-si face constitutia pe care o vrea,

 

Cu tot respectul d-lor, deviez de la subiect cu o stire de importanta enorma

pentru toti iubitorii de libertate din lume, si mai ales UE.

Curtea Constitutionala Germana tocmai a emis o opinie privind Legea retinerii datelor electronice personale din UE (2008) lege care prevede retinerea pe cel putin 6 luni a tuturor datelor personale (pozitie din gps, convorbiri telefonice, tranzactii financiare, obiceiuri pe net samd).

OPINIA DECLARA in mod corect CA ACEASTA LEGE ESTE O VIOLARE A DREPTURILOR OMULUI.

http://www.eff.org/deeplinks/2010/03/beginning-end-data-retention

Acesta este doar primul pas in LUPTA PENTRU PREVENIREA INSTALARII STATULUI TOTALITAR GLOBAL.

 

Securisti si comunisti din toate partidele unitiva in schimbarea constitutiei

Poate ca este necesara modificarea constitutiei pentru a li se da cele promise de putere maghiarilor,sau pentru a ingradii libertatile umane si intarii pozitia puterii,sau pentru a satisface dorinta viscerala de putere deplina unilaterala a presedintelui de ai da puteri discretionare pe termen nelimitat,sau pentru a nu mai fi trei puteri in stat ci una singura a sefului statului,sau toate la un loc si alte multe altele.
Gerata am de comunisti de securisti si progeniturile lor care joaca totul pe o carte la vedere fara nici un pic de jena.Pentru ei noi nu suntem in UE si nici NATO si dorintele lor se vor vedea in revizuirea constutiei.

Logic ar fi urmatoarul lucru

Ca primul candidat care catiga postul de presedinte sa aiba dreptul sa aleaga primul-ministru.Al doilea sa decida pòstul de Presedinte al Senatului,al treilea de preseindet al Camerei Deputatilor.Infiintat un post de vice-presedinte care sa fie urmatorul dupa presedinte asa cum au si americanii ales din randul presedintilor de regiuni istorice.Am sa explic mai jos.
Infiintat un post de Judecator National ales pe 4 ani de catre electorat din randul judecatorilor fara carnet de pecerist cu asa putere in asa fel incat unui parlamentar indiferent de grupul din care face parte sa poata fi ridicat din pat si la 0 noaptea daca a facut frauda,luare de mita sau s-a folosit de functie,fara sa astepte sa i se ridice imunitatea.Ca doar delictul este incompatibil cu legea.
Numar de parlamentari in functie de populatia pe judete in care Bucurestiul sa poata avea drept la partea proportionala care-i corespunde datorita clar faptului ca-i cel mai mare oras si capitala.
Prefecturile reduse la numarul regiunilor istorice adica Transilvania,Tara Romaneasca,Moldova,Dobrogea,Banat,Bucovina.Cu un consiliu la nivel de capitala de provincie istorica adica Iasi,Bucuresti,Timisoara,Constanta si Cluj si care-o mai fi care sa substituie actualul aparata administrativ cu 40 de prefecti.Din randul astora se alege vicepresedintele.

Constitutie

Propun sa fie tiparita pe foi finute triple,cu miros a parfum.De trandafiri pentru PSD si de portocale pentru PD-L.Restul sa se stearga la poponeata cu degetelul.Bine?Vedeti ca ne putem intelege...

Toarasi, spre prapadism urcam in zbor!

Trebe sa recunoastem ca in afara de cele 66 de canalzari de televiziune si libertatea de a injura si pleca din tara (sau vitzavercea), schimbarea asta nu nea adus noo romanilor de rand nimica bun!

Jos poligamia de partide!
Jos pradatorii de toate culorile!

Traiasca viitorul partid al saracilor din Romania!Traiasca scumpa noastra tara saraca, libera si idepedenta!

Mache Psderie
Asociatia de Hingheri No.5 Buc.

Pot sa faca 27 Constitutii

Degeaba daca nu le aplica.Daca s-ar fi aplicat parlamentul ar fi ramas la jumatate.Sa se limiteze odata numarul de mandate parlamentare la 2.Asa niciun corupt nu poate fi protejat la infinit.Si presedintele carea avut 2 mandate sa nu poata fi parlamentar.Daca a avut unul sa poata fi parlamentar o singura data.Asa ca sa nu se planga unii ca altii au corupti si ei nu.Dar vor asta?Nu,nu cred.Se perpetueaza si se ascund in spatele imnuitatii parlamentare multi care sunt infractori.A si inca o chestie sa nu uit.Orice frauda economica facuta de un parlamentar automat sa intre inn Codul Penal si de procedura penala si sa nu necesite avizul de ridicare a imunitatii,se judeca si punct.Se urca in duba si la parnaie.Nu vad de ce imunitateaparlamentara trebuie sa apere de fraude economice.Dupa 8 ani de parlamentar sau 10 de preseditne stim toti ca pot ajunge pe mana Justitiei.

D-lor, din pacate constitutia Romana nu mai are nicio valoare in contextul UE

deoarece conduce acum legea dictaturii UE de la Bruxelles.

Pentru cei de-abia scapati de comunism pare binisor la inceput insa cei care inteleg dreptul legal impreuna cu istoria/traditia democratica stiu foarte bine ca drepturile cetatenilor sunt usurpate de guvernul central UE tot mai setos de putere.

Unificarea tarilor cu limbi/traditii diferite intr-un imperiu modern nu a adus niciodata in istorie ceva pozitiv, DOAR DICTATURA SI CONFLICT.

Domnule mcquin, renunta la indoctrinare politica si invata economie si management, daca doresti sa argumentezi ceva, altfel ne ocupi timpul inutil!

Daca dupa 20 de ani ni se pare ca tot comunistii si securisti sunt in spatele evolutie nefavorabile a tarii si a vietii noastre, ar trebui sa compari ce au facut ei pentru economia si viata cetateanului majoritar inainte de 1989 si de ce dupa aceasta data fac altceva! Dar nu poti sa te detasezi de indoctrinarea politica si nu ai nici pregatirea economica si manageriala, care ti-ar permite sa argumentezi preponderent stiintific vre-o idee in dezbatere. Te compatimesc! Ne ocupi timpul pentru a citi sloganuri poitice!

Oxford Analytica .... ce chestie , cum mai pomeneste Geoana si ai lui numai cand ii convine .....

Dupa cum au catadicsit sa ne informeze – in sfarsit ! – uniii comentatori , are materialele alcatuite pe baza corespondentei romanasilor nostri .
Este suficent sa cunosti colaboratorul

adica pe Alina Mungiu Pippidi

sa-i stii pretul si uite cum poti sa faci din Basescu un Putin sau cum dorea VC Tudor – chiar un Lukashenko . (btw – foarte frumos , ordonat , curat si cu strazi largi orasul-capitala al Belarus , Minsk !) .
Cum la noi intelectualii sunt echivalentul celei mai vechi meserii din lume , mai ceva ca politicienii dar mult mai fricosi , e simplu .
Cum spuneau comunistii sovietici , nu fac fata la cate cozi de topor sunt in tara !

Constitutia trebuie modificata de urgenta , indreptate porcariile comuniste dragi lui Iliescu . Azi , acum , nu altadata , dupa cum isi doresc astia de la PSD-PC-PNL-etc .

@ Ghilotina

Dupa cum prea bine stiu, cum stii si tu, ca si numerosi alti cititori ai Ziare.com, in cazul anteriorului raport Oxford Analytica ai facut parte dintre cei care ridicau in slavi “prestigioasa insitutie". Banuiesc ca avem de-a face cu aceeasi Oxford Analytica de atunci si nu cu o clona tradatoare securisto-pesedisto-penelista.

Dar nu asta e tema.

Articolul Ioanei Ene, bunicel-caldicel cum e, ridica si niste false argumente. Printre acestea, cel privind traditia romaneasca de a alege direct presedintele. Nimic mai fals.

Cea mai mare parte a istoriei politice romanesti a constat din regimuri autoritariste (voievozii) si dictatoriale (Carol II din 1938, Antonescu, Dej, Ceausescu). Abia o farama de timp am incercat democratia (Cuza intre 1859 si 1864 - caderea lui in autoritarism, intre 1866 si 1914 – hiatus in Primul Razboi Mondial, intre 1920 si 1938 si dupa mai 1990), adica, indulgenti fiind, vreo 90 de ani. Si am pomenit de indulgenta datorita faptului ca democratia asta a noastra scartaia din greu si pe la toate incheieturile. Cam ca si astazi.
Revenind la alegerea sefului statului/presedintelui de catre popor/electorat, traditia incepe dupa alegerile din 20 mai 1990. Halal traditie.

Foarte adevarata insa tentatia personalizarii conducerii statului de care vorbeste Ioana Ene, numai ca ea nu marcheaza doar PSD si PNL, ci chiar partidul de guvernamant si toata maculatura teoretica de justificare a capriciilor prezidentiale.

Stimata doamna

La raportul OX AN din vara,in care se spunea ca televiziunile nu il prezinta in lumina favorabila pe Basescu si mogulii deturneaza piata media comentai cu spume in ce postura ingrata este Basescu.
Acum cand spune adevarul in defavoarea prezidentului ai gasit si cine scrie pt OX AN.
Referendumul nu are caracter imperativ ci consultativ.
Modificarea Constitutiei in stilul heirupist al PD-LEBA nu va aduce nimic bun.Poate un nou mandat obtinut prin frauda de actualul prezident sau instaurarea dinastiei Basescu prin transmiterea scaunului inteligentei EBA.

DRAGULUI OSCAR,

Cine vorbea despre stilul "heirupist" al modificarii Constitutiei Romaniei? Domnul Presedinte Traian Basescu a spus-o public, "da doi ani din al doilea mandat" pentru acest demers! Nu stii sa alegi graul de neghina, in doi ani? Atunci n-o sa stii nici in 5, te asigur! Scoate-ti din ecuatie numele "Traian Basescu", ca va incurca rau la ratiune si, ganditi o Constitutie PERFECTA pentru romani si Romania! O zi placuta!

Cu scuze pt o alta doamna Parerea (sora lui Ghilotina)

Am impresia ca esti ruda cu Dabija.
Ti-am scris un mesaj pe pagina dumitale.Poate l-ai citit.
Scrii de parca ai stat doar pe Dorobanti la cafele cu EBA sau Poponet.
Modificare Constitutiei las-o pe seama cui trebuie si nu pe seama PD-LEBISTILOR. M-am lamurit ce vreti sa faceti mai ales ca Boc(ca si Buda) este profesor de drept constitutional si este campion la legi,HG,si ordonante care incalca legea fundamentala.
Lasati-o pe Roberta spaima cartilor sa modifice Constitutia ca o gata in 2110 cu gandire ei rapida si ascutita.
Lasand gluma la o parte,daca porti in buzunar brosura cu Constititia si o arati la camera in emisiunile TV nu inseamna ca si stii ce scrie in ea sau mai ales ce nu scrie.
E grele cu interpretarea articolelor din legea fundamentala dar sunt specialisti de marca in PD-LEBA ca Hoara,tata Badea de la MECS,Popoviciu de la Timis,avocatul milionar vizat de DNA Andrei,Nutzy-spaima arabilor prim-ministru de facto.
Dupa mintea unora modificarea s-ar reduce doar la parlamentul unicameral,ca numarul de parlamentari se stabileste prin lege.

Aceasta cartulie nu a fost respectata niciodata de Basescu.

Accidentul Basescu care a ajuns presedinte se datoreste turmentatilor, care au votat un asa presedinte in "Duminica neagra"de Sfantul Nicolae .De astazi incep actiunile de dragoste pentru presedinte. Turmentatii ramasi cu buzunarele goale si pe drumuri au inteles adevarul.Cu toate modificarile Constitutia aceasta nu-l mai scapa de furia poporului.

SA TRAIASCA REPUBLICA SECURISTA ROMANIA

Vai de viata cetatenilor acestui POPOR care traieste din 89 numai DRAME ....

MODIFICAREA CONSTITUTIEI NECESARA, CUI ?

Daca modificarea constitutiei este necesara unor persoane este cu adevarat periculoasa, dar daca ... aceasta va face sa dispara "justitia lui NASTASE" ce se ocupa doar de gainari, lasind marii corupti sa scape, prin proceduri si trucuri ieftine, favorizati si de o legislatie interpretabila, ea poate fi periculoasa si distructiva .
Ce motive au bravii parlamentari ce lincezesc intr-o camera, doua sau mai multe, sa nu elaboreze legi clare si eficiente, unde miliarde de euro se prapadesc pe infrastructura de mucava si nimeni sa nu plateasca hotia practicata la lumina zilei ?
Ce fel de constitutie trebuie sa avem incit sa nu mai existe o clasa privilegiata, ce-si scoate legi in virtutea dreptului cistigat abuziv, in detrimentul unei natii, ce nu are alternativa in fata unei legislatii imorale ?
Perspectiva, nu are mai nimic promitator, aceeasi clasa politica zgircita si trufasa, care este mai mult tentata sa nu cedeze nimic din pozitia de oligarh national .

MODIFICAREA CONSTITUTIEI TREBUIE FACUTA CAT MAI RAPID

Indiferent cate motive aduc cei ce profita de cadrul legislativ neclar MODIFICAREA CONSTITUTIEI TREBUIE FACUTA RAPID , dar cu consultarea populatiei asupra elementelor ce trebuie modificate .

Demult e asta

doar ca acuma e si oficial.
Constitutia Romaniei trebuie modificata pt ca actuala nu permite statul totalitar ce va urma.

Seu uita sau se elimina , cu buna stiinta, esentialul.

Vad ca cei de la Oxford nu pomenesc niciun cuvant despre faptul ca din 27 de state membre ale UE, 14 au parlament unicameral. Oare n-ar trebui sa acuze toate cele 14 tari ca sunt conduse dictatorial? De ce doar la Basescu se induce aceasta ideea cu toate ca el nu doreste decat un sistem parlamentar care este majoritar la aceasta ora in intreaga Europa.

Iar pe problema "complicatiilor" haideti sa fim seriosi. E vorba de doua legi cat se poate de simple. Reducerea numarului de parlamentari si renuntarea la una din camerele parlamentului.
Ce-o fi atat de complicat aici nu poate nimeni sa explice. De fapt, nu se doreste vreo explicatie pt ca daca ar fi sa intrebam oamenii care se pricep la asa ceva, adica profesori universitari si doctori in drept international, atat romani cat si straini, in cateva zile ne-ar oferi pe tava absolut toate cele 4-5 modificari pe care Constitutia trebuie sa le "sufere". Nimic spectaculos si absolut nimic greu de realizat.

Insa, in timp ce pe profesionistii respectivi nu-i intreaba absolut nimeni , toata presa se axeaza pe "specialisti" ca Crin, Ponta, Norica, Bolcas, Bela sau Vadim. Ei sunt cei care toata ziua ne fac capul calendar la TV si prin ziare.
Aici e buba domnilor. Ca noi, romanii, cand avem o problema de biologie cerem sfaturi profesorului de muzica. Cand avem o problema de matematica cerem sfatul profesoarei de lb. romana.

toate cele 14 state membre UE cu parlament unicameral sunt state mici,

cu populatie sub jumatate din cele 20 mil cat are Ro:
Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Suedia.
Bicamerale sunt Anglia, Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Romania, Slovenia, Spania - deci preponderent tari medii si mari.

CONSTITUTIE PENTRU NOI, NU PENTRU EI..

Constitutia Romaniei aplicabila doar oamenilor obisnuiti pentru ca politicieniilor le este doar o predica. Cum sa ma convinga atunci ca interesul lor nu e altul decat sa-si acopere abuzurile si ipocrizia in textul constitutional? Poate doar daca ar lasa demersul asta de schimbare a constitutiei pe mana oamenilor obisnuiti. Sa tra'sca bine!

 

VA ROG SA INCLUDETI urmatoarele in noua constitutie

Singura sansa de a opri, odata si pt. totdeauna aceasta polemica cu magyarii este: 1) Steagul, rosu-galben-albastru sa fie arborat pe parlamentul de la Budapesta; 2) Actuala Ungarie, sa fie transformata in regiune autonoma, in cadrul statului Roman; si cu voia D-v, un sprijin petru etnici magyarii de a se muta si stramnuta in nou infiintata REGIUNE AUTONOMA MAGYARA in cimpia Panoniei (toate aceste doar dupa ce pe parlamentul de la budapesta va flutura steagul ROMANESC)

E clar că ești comunist portocaliu din FSN.

Drapelul Romanei este:Albastru-Galben-Roșu de la stanga la dreapta și de sus in jos.
Haleluia.

Opozitia

face propuneri de modificare a Constitutiei nu tinand cont de realitatile din tara noastra ci numai cu gandul cum sa-l sicaneze pe Basescu.
Oare de ce? Probabil stiu ca nu vor mai avea niciodata un presedinte.

 

Pentru ca nu sunt capabili sa emita pretentii politice

Si sunt frustrati ca nu au ajuns la ciolan,atita pot atita gindesc
hahahahahahahahahahahahahahahahahah

De modificarea constitutiei avem neaparata nevoie...

...dupa ani de dominatie pe concepte mafiot-socialiste (F(D)SN-PDSR-PSD) si doua versiuni ale Constitutiei elaborate cand la carma tarii se aflau Ion Iliescu si oamenii lui. Este evident ca avem nevoie de reguli noi, de mai putine interpretari si posibilitati de blocare politica, de un Parlament mai simplu, mai suplu si mai responsabilizat. Am avut un Parlament complicat atatia ani si nu am rezolvat nimic. Eu vad un Parlament cu 150-200 de oameni de incredere alesi de populatie care stau acolo zi si noapte si gandesc si voteaza legile necesare tarii. Nu o gramada de smecheri care se acopera unii pe altii, dispar prin tot felul de comisii si comitete sau afaceri personale.
Avem nevoie de un concept satabilizat (republica prezidentiala - cu un Presedine practic Prim Ministru, republica parlamentara - cu un presedinte onorific ales de Parlament sau - de ce nu? - poate Monarhie). Sa explicam, sa judecam, sa alegem o varianta SI SA NE TINEM DE EA, nu ca acum cand ori un Iliescu, ori un Basescu aplica metode de conducere dupa ideile si interesele lor.
Eu cred ca in momentul in care vom avea un sistem si o Constitutie exacte, si legile votate de Parlament vor fi mai ferme si mai exacte si ne vor ajuta sa ne organizam pe baze corecte si solide.

 

Specialist in conflicte ...

Pai nu cumva toate crizele constitutionale au fost declansate de basescu , ale carui ambitii sunt dincolo de orice regula democratica ?
Omul e specialist in conflicte , asta stie si asta face.
Acum trebuie sa modificam Constitutia ca sa i se potriveasca lui ?

 
 

 

Constitutia tarii este DEPASITA....

.... de evolutia societatii, e evolutia u E si de Conventia de la LISABONA ( adica constitutia UniuniEuropene). Si fara referendumul lui Basescu tot era necesara modificarea ei. CDonstitutia a fost facuta pentru ACTUALUL PSD si nu pentru Romania, ea nu prevede nimic clar despre obligatiile oamenilor politici, despre scopul partidelor politrice, despre nationalitatea romana, despre minoritati, despre pedeapsa cu jmoartea in cazul genocidului,crimei contra umanitatii, crimei de tradarea partiei sau a intereselor ei. Trebuie discutat si felul votului in alegeri si puterea votului,tipurile de vot,imposibilitatea desecretizarii lui, votul prin posta si votul electronic,definirea proprietatii. Comisia de redactare a modificarilor bconstitutiei sau de intocmirea alteia noi, are de lucru mult minim 2 ani la ea,apoi dezbaterea publica si referendumul de aprobare.
Chiar daca e criza si este greu,comisia respectiva nu este afectata in munca sa de criza,caci pana se fac modificarile trece criza. Deci ce spune d.na Ioana Ene nu prea sunt valabile.
Eu sustin ca cu cat se va modifica mai repede, cu atat mai bine.
Procesul este de durata si timpul ne preseaza.

 

pertinent comentariu

mai sunt si comentatori capabili care comenteaza corect si la obiect

Uite vezi de aia te cheama Gonzo.

Iti spui Gonzo, gandesti ca si Gonzo... Noroc ca nu esti singurul cu drept de vot si nu ai puterea de a schimba democratia cu o dictatura veritabila bazata pe o Constitutie modificata dupa chipul si asemanarea Bashitaniei.
Mai bine o democratie perfectibila decat o dictatura bolnava de cancer.
Traiasca Republica Parlamentara! Traiasca Democratia!

Si tu esti depasit...

Ai cincizeci de ani traiti de pomana pe Pamant! Ce-i de facut cu unul ca tine? Constitutia e perfectibila tu esti complet depasit!
Ai vreo profesie la baza sau traiesti ca si "gurist" cu norma intreaga la Ministerul Propagandei bashinite?
Ar trebui sa-ti fie rusine sa te privesti in oglinda ORDinarule! Esti si mincinos pe deasupra: ai repetat pana la dementa ca tu traiesti in Canada cand de fapt iti faci veacul prin veceurile din Gara de Nord asta fireste cand nu postezi mesaje portocalii!
Mincinosule! In Canada ai fi murit de foame ca nimeni nu angajeaza papagali portocalii ca tine!

e nevoie de schimbare

e nevoie de schimbare, intradevar sunt o multitudine de probleme pe care actuala constitutie le trateaza superficial, si apoi, repet, lucrul acesta e dorit de o majoritate zdrobitoare a electoratului roman

@ord

offtopic:
un sfat: verificati-va tastatura ca sa nu patiti ca mine si sa va treziti admonestat ca nu stiti sa scrieti romaneste din cauza erorilor involuntare care se strecoara in comentarii.

Romania nu are "traditie" in a alege "Presedintele".

Nu exista o traditie in sensul acesta... in timpul celor 42 de ani de comunism nu poporul alegea Presedintele, el fiind un dictator numit de Moscova. Inainte de 1947 functia de Presedinte nu a existat, Romania fiind monarhie iar din Decembrie 1989 asa numita "traditie" s-a bazat pe manipulare si frauda.
Deci nu exista o traditie in alegerea Presedintelui de catre Popor!
Tinand cont de frauda si manipularea masiva practicata de Basescu et Co. in timpul ultimelor alegeri din Romania nu este recomandabila continuarea "traditiei" cu atat mai putin transformarea Romaniei intr-o republica prezidentiala!
O republica parlamentara poate evita mai usor derapajele decat una prezidentiala! Iar Romania are nevoie de cel putin o suta de ani ca sa inteleaga ce inseamna DEMOCRATIA.

 

Antivirus sau anticetatean...

Atata timp cat parlamentarii voteaza cum le dicteaza "partidul" nu vad cum ar fi mai buna republica parlamentara decat cea prezidentiala..Mai bine un presedinte bine ales decat un parlament care voteaza pentru grupuri de interese din partide.Cum ne reprezinta pe noi un parlamentar daca nici nu stie parerea noastra,a celor care l-am votat, si care voteaza cum vrea partidul?In foarte multe situatii parerea partidului este in totala contradictie cu parerea alegatorilor...

Ce te face sa crezi ca presedintele Basescu are mai mult discernamant decat Parlamentul?

Ce te face sa crezi ca presedintele Basescu are mai mult discernamant decat Parlamentul?
IQ-ul portarului de la Parlament il depaseste net pe cel al presedintelui Basescu!
La insulta n-am sa-ti raspund pentru ca nu ai discernamant! Nu stii ce inseamna "anticetatean": in fapt nici nu stii sa te exprimi corect in limba romana. Si asta nu e o insulta: e purul adevar!

dap...

nu stiu de ce ai sigla PNL dar iti spun ce a vrut tatucul basescu...alegeri uninominale iar din pct. asta de vedere se pare ca un parlamentar ales e pe pozitie de egalitate cu un presedinte ales!
concluzionand: se vede ca postarile tale sunt doar de "forma" si negandite pentru ca il contrazici pe stapanul tau si stii doar cat il enerveaza treaba asta!

cateva sute de indivizi - oricat de corupti sau ticalosi ar fi unii dintre ei - sunt de preferat unuia singur, oricat de "iubit" si venerat...

atat

Uite cine vorbeste..

..de discernamant?Nu am un limbaj violent si nu-mi permit sa jignesc.Atata timp cat iti permiti sa compari IQ-ul presedintelui cu al portarului nu dovedesti decat ca esti unul din cei care urasc fara discernamant...dar cred ca ura aceasta are si un substrat material.Nu vreau sa polemizez cu tine asa ca este ultimul raspuns.

romania nu are nici un fel de traditie in ceea ce priveste conducerea tarii

de la fanariotii impusi de turci, la Cuza acceptat de Napoleon si Maria Antoaneta, chiar si regele "importat", natia romana nu afost capabila sa decida singura, am trait numai sub bici, si de aceea o dictatua e benefica.Cand toata lumea se gandeste numai la greve, numai la intins mana ca sa ceara, numai la tras tzepe tu mai vrei progres?
Nu numai ca e necesara alterarea constitutiei, ci e vitala. Suntem membri in UE si voi vorbiti de dictatura? Exista o singura dictatura, si aceea este a banului.Romanai are nevoie de o noua constitutie adaptata la timpul pe care-l traim, si mai are nevoie de mai putini parlamentari gen Chiuariu, care mai bine ar dormi, ca atunci cand sunt trezi abereaza...

Nici un fel de Republica!

Asa cum foarte bine ai zis Romania nu are nici un fel de traditie in Republica Prezidentiala, Parlamentara sau de care o mai fi. Singura solutie viabila este intoarcerea la moralitate si la o Monarhie Constitutionala. Semnele de intrebare ricate de cripto-comunisti si cripto-securisti referitoare la Casa Regala nu fac parte din istoria neamului nostru. De aceea reinstalarea pe tronul Romaniei a unui rege sau regine, curatirea parlamentului pe criterii de competenta si moralitate asa cum spuneai mai devreme sunt singurele modalitati de a scoate Romania din intunericul prin care bajbaie.

Pacat...

Aplaudacii portocalii nu stiu decat aria calomniei si nu viseaza decat "dictatura a la Basescu"!
Pacat de banii cheltuiti de camarila lui Basescu in media pentru propaganda portocalie... Pacat zic, ca... aia sunt banii poporului roman sau bani imprumutati de la UE si FMI pe socoteala poporului roman.

 

Schimbam Constitutia dar nu putem schimba constiinta.

Este adevarat ca trebuiesc aduse modificari in Constitutie desi recunoastem ca nu aceasta este prioritatea nr.1.Toti stim ca ,indiferent cum va fi adoptata pana la urma, de fiecare data vor exceptii la exceptii.Constiinta judecatorilor trebuie schimbata in totalitate dar cum acest lucru nu se va intampla,tot aceia care si-au creat exceptiile lor,vor fi cei care ne vor judeca pe noi,dupa MORALA lor.Asa ca sanse prea mari nu vad nici in viitorul indepartat.

 

Chestia cu constiinta este relativa.

Legile aspre si aplicarea lor corecta face constiinta.

@ Lucu C

tu spui: Legile aspre si aplicarea lor corecta face constiinta.
Pardon,Legile "DREPTE "aspre si aplicarea lor corecta face constiinta.,numai ca si aceasta este o formulare total incorecta.Termenul "lege" se refera explicit si implicit la "obligativitatea" respectarii Regulilor sociale etc..si nu la forma,continutul REGULILOR,in fond asa zisele legi sunt Reguli instituite prin Lege.
Nefasta prevedere constitutionala pariarhala,"Nimeni nu este mai presus de Lege" fiind o blasfemie la adresa DREPTATII si DEMNITATII UMANE.
Daca tot vorbim de Constitutie,acesta prevedere pur "patriarhala" trebuie imperios necesar inlocuita cu fosta "prevedere" Matriarhala:Nimeni Nu este mai presus de DREPTATE,urmata logic de:DREPTATEA se instituie prin Lege si pt. a anihila orice banuiala de Nedreptate ,trebuie adaugata si urmatoarea formulare:Oricine poate propune Reguli sociale,juridice etc..cu conditia aplicarii "preventive" a respectivelor Reguli,pe "pielea" celui ce a propus respectivele Rguli.Astfel se va dovedi daca DREPTATEA este Relativa sau Nu si daca important de respectat este DREPTATEA Regulei sau Legea Regulei,fara ca aceasta sa respecte Principiile Dreptatii.
Daca la aceste "ingrediente" constitutionale Matriarhale se mai adauga si formularea Logica:Orice Hotarire juridica etc.. se va lua in Numele Puterii DREPTATII(simbolul Dreptei Justitii) se ajunge urgent la Dreptate Sociala si implicit la ARMONIA SOCIALA pierduta.
Problema este,cite persoane inteleg importanta acestor Reguli de Aur a Constitutiei? si cite persoane doresc a fi implementate si respectate aceste Reguli?,fara de care este imposibil de realizat Dreptatea si Armonia Sociala.

TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA

CU CONSTITUTIA ASTA IN TIMPUL LUI TARICEANU SI CHIAR AL LUI NASTASE SE TRAIA DIN CE IN CE MAI BINE!
PE TIMPUL LU HOTZU DE BASE SI A COSASULUI PITIC CONTITUTIA E DE VINA PENTRU HAOSUL SI HOTIA PD-LEILOR DIN TARA ASTA!!
RUSINE! JOS PD-L! MOARTE DICTATORULUI! JOS GUVERNUL MINCINOS!!

 

noua constitutie va fi operationala dupa al doilea mandat al lui basescu

sau,daca va fi gata pina la alegerile parlamentare din 2012,basescu va fi "contemporan" cu ea ultimii doi ani
din cel de-al doilea mandat.
in realitate,cei care se opun sint macinati de ura si invidie,devenind prizonieri perdanti ai propriilor frustrari. ura,pentru ca basescu i-a invins intotdeauna,invidie,pentru ca are sansa sa lase in urma lui a tria republica,redesenata dupa reguli clare,neinterpretabile. daca opozitia si-ar pune gheata la cap si ar renunta la istericale,ar realiza ca toate
modificarile dorite de presedinte si validate de popor prin referendum,sint mai degraba in avantajul ei decit al actualei puteri. impotrivindu-se dorintei electoratului,opozitia isi recunoaste implicit impotenta politica si natura retrograda,incapabila de progres.
spaima lor consta in faptul ca nu au,cel putin in acest moment,nici un om capabil sa cistige functia prezidentiala in 2014,chiar in conditiile in care basescu nu mai poate candida. prostia enedemica ii impiedica sa observe ca nici actuala putere nu dispune de un candidat cu sanse certe la scaunul prezidential.
dar cei de la putere nu dau semne de neputinta,chiar daca viitorul lor nu e deloc sigur si in aceasta atitudine trebuie inteles avantajul lor psihologic,
mentalitatea de invingatori.
pe cind opozitia triseaza,vine cu proiecte ridicole
care contrazic in mod absurd referendumul,jignindu-si chiar propriul electorat si incearca disperata sa conserve actualul sistem politic bazat pe o constitutie incoerenta,o adevarata bariera in calea evolutiei politice normale a romaniei.
o opozitie rationala si coerenta ar constientiza ca erodarea puterii datorita crizei economice mondiale
ar face-o cistigatoare sigura a viitoarelor alegeri...
dar cind opozitia este condusa de domnii antonescu si ponta,irationalul si incoerenta vor fi caracteristicile ei definitorii.
d-l antonescu este coerent,poate deveni rational ?
d-l ponta este rational(uneori),poate deveni coerent ?
natura umana nu se schimba...se transforma...
dar asta e alta [pveste...

 

urat...pentru ca sunteti voi...si noi

si la fel in toata tara...
sunteti voi cei care il aparati pe basescu stiind ca veti primi rasplata si noi...cei ce intelegem ce inseamna o dictatura!
dar nu uitati...cu cat urci mai sus pe o scara cu atat cazi mai tare!!!
DOAMNE FERESTE DE O DICTATURA BASESCIANA!

s-ar zice ca in timpuri de rastriste e nevoie de o mana forte...

dar nu a pd-l, nu mana hotilor, nu puneti lupii paznici la oi va rugam...aveti inteligenta minima necesara sa intelegeti asta! daca credeti ca o republica nu va salveaza din rahatul asta de criza economica...adevarat ...puneti un dictator, dar nu basescu, pentru ca nu reprezinta solutia chair daca o intorci pe toate fetele...chiar nu vedeti ca traim un vis...nu al nostru...ci al unui om bolnav, care de cand se stie nu a facut decat sa introduca neintelegeri intre oameni ca el sa castige cel mai mult!!!

 

hai exit,termina,dai impresia ca esti obsedat

mai gindeste si tu,nu mai scrie la comanda.
cind basescu isi va termina mandatul,ce veti mai inventa ?
dictatorul antonescu ti-ar conveni ?
ar fi reconfortant,nu ?
sint de acord,cu o conditie : sa fie capabil de a cistiga alegerile prezidentiale,nu sa se faca sluga la prostanac(i) sau la maimuta(e)...

lol...drasusor ordinar

mai citeste inca odata ce spun si dupa aia...
obsedat esti tu sa pupi picioarele lu basescu si a pd-leilor!

exit,drac e tac-tu

nu mai latra citate de-ale gazarului,pune-ti pleava de sub teasta la munca. chiar nu ai rusine,slugoiule ?
75f

go..

and *** y're self!

Constitutia va fi modificata!!!

Constitutia -legea fundamentala a statului, trebuie modificata cel putin in privinta unor aspecte...Origina celor petrecute in Romania stau si in structura ineficienta a legii...Poporul mai mult sau mai putin informat a votat referendumul care deasemenea a fost validat...asa ca nu este cale intoarsa Constitutia va fi modificata!!!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor