Noua Constitutie a trecut de votul comisiei in forma finala - ce urmeaza

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 12:32
1133 citiri
Noua Constitutie a trecut de votul comisiei in forma finala - ce urmeaza

Comisia de revizuire a Constitutiei a dat, miercuri, votul final asupra proiectului de revizuire a Legii fundamentale, acesta fiind adoptat cu 17 voturi "pentru" si o abtinere, reprezentantii PDL si PP-DD nefiind prezenti la sedinta.

Deputatul UDMR Mate Andras-Levente a fost singurul care s-a abtinut de la vot.

Reprezentantii PDL si PP-DD in comisie nu au fost prezenti la sedinta.

PDL a decis sa se retraga din Comisia de revizuire a Constitutiei si sa refuze sa participe la dezbaterile din plenul Parlamentului pe aceasta tema, a anuntat luni vicepresedintele partidului Alin Tise, aratand ca PDL va participa la actiuni in Parlament si in strada pentru a informa cetatenii.

PP-DD a decis in 13 iunie sa isi retraga reprezentantii din Comisia de revizuire a Constitutiei, a anuntat atunci liderul grupului PP-DD, Daniel Fenechiu, invocand ca motiv ca dezbaterile sunt "o mascarada", sunt suspendari si razgandiri, proiectul fiind facut in discutii private Antonescu-Ponta.

Votul din Senat, in toamna

Liderii USL au convenit sa amane votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constitutie pentru inceputul lunii septembrie, in conditiile in care avizul Curtii Constitutionale ar putea veni dupa incheierea actualei sesiuni parlamentare, au declarat, luni, surse din USL. Informatia a fost confirmata ulterior de senatorul PNL Tudor Chiuariu.

Liderii USL au analizat, luni, calendarul in care ar putea fi votat proiectul de revizuire in plenul Senatului (prima Camera sesizata), in conditiile in care inainte de acest moment documentul trebuie sa fie analizat de Consiliul Legislativ si Curtea Constitutionala.

Surse din USL au relatat ca proiectul de revizuire ar urma sa fie finalizat pana miercuri in Comisia de revizuire a Constitutiei, urmand sa fie transmis Consiliului Legislativ. Apoi, procedura parlamentara prevede ca documentul, impreuna cu avizul Consiliului Legislativ, se transmite Curtii Constitutionale spre analiza. Potrivit legii, CCR are termen 10 zile pentru a emite un punct de vedere asupra proiectului de revizuire.

Conform estimarilor liderilor USL, in situatia in care judecatorii acorda un termen maximal, votul din plenul Senatului ar urma sa fie amanat pentru luna septembrie, la inceputul sesiunii parlamentare, au declarat surse din USL.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a precizat, luni, ca decizia USL ca votul asupra noii Constitutii sa fie dat de Senat in septembrie tine de "termene care nu depind intru totul de Parlament" si se bazeaza pe nevoia ca prezenta sa fie corespunzatoare si sa existe o perioada de dezbatere.

Intrebat de ce a preferat USL o amanare a votului privind proiectul de revizuire in Senat, Chiuariu a precizat: "Nu e vorba de o amanare. E vorba de termene care nu depind intru totul de Parlament si de necesitatea de a avea o prezenta corespunzatoare pentru ca acest proiect de lege sa poata trece si de existenta unei perioade in care proiectul de revizuire a Constitutiei sa fie dezbatut".

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....