Opinii: Constitutia facuta sa cada

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 14:27
2272 citiri
Opinii: Constitutia facuta sa cada

Proiectul de Constitutie al PD-L nu are nicio sansa sa treaca de Parlament. Cel putin la cum arata acum. Iar guvernul si PD-L il gireaza in continuare. Poate ca sunt naivi, dar mult mai probabil o fac pentru ca stiu ca Opozitia va fi cea care il respinge si tot Opozitia va fi cea care va plati pretul.

Ce va determina PSD si PNL sa refuze acordarea voturilor pana la cele doua treimi necesare? Daca eliminarea unei camere a Parlamentului si reducerea la maxim 300 a numarului de parlamentari nu erau de ajuns, PD-L a mai anuntat cateva propuneri care fac practic imposibila o conciliere cu partidele din opozitie.

Propuneri de refuzat

PSD si PNL au anuntat deja ca se opun micsorarii Parlamentului. Acum, PD-L le-a mai dat cateva motive sa fie adversarii Constitutiei in varianta portocalie. In primul rand prevederile referitoare la rolul presedintelui. Cea mai controversata dintre ele e aceea prin care Parlamentul trebuie sa fie dizolvat in cazul in care cetatenii voteaza impotriva suspendarii Presedintelui.

Dincolo de caracterul discutabil din punct de vedere democratic al propunerii, niciodata cateva partide care au suspendat odinioara presedintele nu vor vota asa ceva. E exclus. Pentru ca asta ar insemna sa-si traga singuri presul de sub picioare si sa dea din mana singura modalitate de a mai controla un presedinte. Fie ca e vorba de Basescu, fie ca e vorba de oricare din cei care vor urma.

Intentionat sau nu, e o capcana pentru PSD si PNL. Ele vor respinge propunerile pretinzand ca ii dau prea multa putere lui Basescu si pentru ca sunt un atac la adresa democratiei. Ar fi oricum o strategie mai inteligenta decat cea de acum, cand anunta ca se vor opune modificarii Constitutiei fiindca "romanii nu au inteles ce au votat la referendum". Cu toate astea, vor cadea oricum in capcana, pentru ca va fi greu sa le explice alegatorilor ca au refuzat o Constitutie care reduce din numarul parlamentarilor, fie si pentru ca au facut-o cand avea "la pachet" si alte lucruri.

Jocul PD-L

Daca scopul PD-L e ca varianta sa de Constitutie sa treaca, trebuie sa renunte la cateva dintre propuneri, mai ales la cea referitoare la dizolvarea Parlamentului. Evident, nu trebuie sa renunte si nici nu vor renunta la micsorarea Parlamentului. La urma urmei, proiectul de Constitutie e abia intr-o faza incipienta si multe dintre propuneri pot fi schimbate.

Foarte probabil, vor fi acceptate si unele apartinand Opozitiei, pentru a arata ca mai conteaza si alte forte in afara PD-L. Cu toate astea, partidul lui Boc are de ales. Daca dizolvarea Parlamentului ramane si in varianta finala, va fi un semn ca a ales sa ingroape reforma Constitutiei determinand Opozitia sa o respinga si profitand apoi de asta la alegerile parlamentare din 2012.

Daca nu, inseamna ca a ales sa faca un joc mai onest, din care oricum ar avea de castigat. Oricum ar fi, PSD si PNL au intrat perfect in jocul lui Basescu si al PD-L. Cel al opozitiei irationale. Iar la cum arata acum lucrurile, se pare ca victimele sunt tocmai cetatenii Romaniei. Care nu vor avea o noua Constitutie prea curand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#constitutie PDL parlament, #proiect constitutie PDL, #PSD PNL PDL constitutie , #constitutie
Comentarii
Poza neavotantu
neavotantu
rank 2
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
Isi inchipuia cineva ca Basescu are initiative pentru "binele public"?