Opinii: Constitutia nu e nici a lui Basescu si nici a lui Boc, e a "boborului"!

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 15:41
2412 citiri
Opinii: Constitutia nu e nici a lui Basescu si nici a lui Boc, e a "boborului"!

Se incearca retrogradarea Constitutiei Romaniei. De la statutul de lege fundamentala la o "lege personala" agreata. Si asta intr-un ritm destul de alert. Dezbaterile publice s-au transformat in discutii particulare de grup. Se propune de catre o mana de oameni, si nu cei mai avizati, un proiect care va afecta intreaga populatie, democratia, institutiile.

Sa facem repede, sa simplificam, sa ignoram, sa eliminam! Pare a fi sloganul actualei puteri. Sunt atatea exemple de avortoni ce nu au cunoscut normalitatea legislativa. Codurile penal si civil, legea pensiilor, legea unica a salarizarii, toate au fost facute pe fuga si toate au iesit diforme.

Nu era de ajuns faptul ca s-a votat infiintarea in Parlament a unei Comisii de revizuire a Constitutiei agreata de toate partidele parlamentare. A trebuit ca Executivul sa-si bage nasul intr-o chestiune ce tine de un proces de negociere intre toate fortele politice si civice.

Principalele modificari din proiectul de revizuire a Constitutiei au o viziune subiectiva. Ele reprezinta raspunsul la problemele cu care s-a confruntat Traian Basescu in primul mandat prezidential.

Scrie in noul proiect ca premierul nu poate revoca ministri decat dupa ce se consulta cu presedintele. De ce ar fi asta o problema a Constitutiei? Nici pe departe nu este o problema a legii fundamentale, ci este o problema personala. O modalitate de a creste puterea presedintelui.

Avizul Curtii Constitutionale, in privinta suspendarii presedintelui, sa nu mai fie consultativ, ci obligatoriu. Experienta trecuta si dureroasa a presedintelui in 2007. Cata democratie ne mai ramane daca acordam asemenea puteri unei institutii fara credibilitate, partizana, imbuibata de indivizi cu interese politice si personale?

Se vrea un numar redus de parlamentari. De ce sa avem 300 de parlamentari inghesuiti intr-o singura Camera si sa nu avem 200 sau 150? Modificarea structurii Parlamentului si reducerea numarului de parlamentari reprezinta atenuarea frustrarii presedintelui. Episodul suspendarii a lasat urme adanci in orgoliul personal.

S-a gandit cineva ca am putea propune tricameralismul? Si nu pe principii rasiale, pentru negri, albi si asiatici, ci pe principii politice, galbeni, rosii si portocalii. Africa de Sud sta marturie unei asemenea constructii parlamentare.

Daca ar fi dupa Basescu si Boc, daca maine toata lumea ar spune da Noii Constitutii!, nu ar fi nicio problema. Ei ar accepta cu zambetul pe buze. Si nu din interes pentru Constitutie, ci din interes personal. Ei vor sa simplifice. Totul sa fie mai usor de controlat. De ce nu am avea o singura putere in stat? Puterea executiva, de exemplu. Nu ar fi mai simplu?

Incerc, atat cat pot, sa inteleg viziunea guvernantilor asupra administrarii curente a statului, incerc sa tolerez unele obsesii dureroase ce le chinuie gandurile, insa nu cred ca se poate tolera ca legea fundamentala sa fie produsul finit al unui laborator propriu. Este ca un fel de prajitura pe care Basescu si Boc o scot din cuptor pentru a fi digerata de ceilalti care sunt alergici la ingredientele din care a fost facuta.

Pana una alta, este bine ca noul proiect de Constitutie propus de Basescu si tolerat de Boc nu exista. El nu este si produsul mintii noastre. Iar daca nu este si produsul mintii noastre, el nu exista.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii
atitudini.wordpress.com
rank 5
Cand timp de o luna lucreaza Guvernul si Presedintia la text, cand ani de zile nu discuti decat pe tema asta (si nu ai alta tema)...