Pact secret pentru Constitutie: fara Parlament (Opinii)

Marti, 07 Iunie 2011, ora 10:33
6323 citiri
Pact secret pentru Constitutie: fara Parlament (Opinii)

Propunerile lui Traian Basescu de revizuire a Constitutiei au iscat, dupa doua clipe de fastaceala, un sir de satisfactii multiple, astfel ca acum, scena este dispusa a la Disney.

De-o parte, in gradina cotroceana, o pisica grasa, neagra, cocotata intr-un hamac atarnat deasupra gardului. De cealalta, cativa catei adolescenti, pufosi, sar la coada matei, iritati de miscarea de metronom care contrasteaza cu faptul ca dihania pare adormita. Din cand in cand le administreaza cate-o gheara in cap, iar cateii fac piramida de majorete si-si infing caninii moi in fundul blanoasei.

Traian Basescu a adus pe scena idei zemoase: Parlament unicameral, maximum 300 de alesi si eliminarea imunitatii, garnisite cu posibilitatea de a renunta la doi ani de mandat, daca Opozitia le accepta. A venit Victor Ponta si a replicat: Nici vorba, ca nu-s anii lui, i-a daruit poporul, imunitate ioc nu se poate, iar despre negocieri, sa-si mute gandul! Cea mai asteptata era insa oferta lui Crin Antonescu, veriga prezidentiala a USL.

Si a venit: a platit deschiderea, deci treaba cu 300 de bucati e in regula, dar a plusat cu ideea de a-i alege ca pe primari, intr-un singur tur de scrutin. Si, nerabdator sa ia tot potul, a plusat inca o data: un parlamentar care demisioneaza din partidul sub culorile caruia a fost ales isi pierde mandatul. K-booom!

Foarte tare! In numele aceleiasi economii invocate de PD-L la povestea cu primarii, liderul PNL presteaza cu materialul clientului si revendica victoria. Despre dorinta sa ca presedintele sa fie ales de Parlament, nicio consoana, poate electoratul a uitat-o.

Asa ca scorul este 1 la 1. Contabiliceste vorbind, si cu indulgenta, deoarece Traian Basescu are avantajul faptului ca el a venit primul cu propunerile.

Daca n-ar intra si democratia in deficit, precum bugetul, urmatoarea mutare ar putea sa sune astfel: sa se desfiinteze Parlamentul, ca oricum n-are nicio noima. Sau sa fie suma cate unui reprezentant al fiecarei formatiuni. Expunere de motive: vot la Senat, pauza de consultari ceruta de Putere, pentru gasirea unui punct de vedere, revenire in sala, amendament. Pauza de consultari ceruta de Opozitie, pentru gasirea punctului de vedere concurent, revenire in sala, vot final.

In absenta unicitatii de constiinta, rod al unei inclestari care n-are a face cu necesitatile populare, ci doar cu ale actorilor politici, ce rost mai are ditamai institutia? Nu mai bine isi desemneaza fiecare partid un om care sa joace rolul de parlamentar, respectivul sa stea acasa pe fundul lui, in fata laptopului, sau la scoala de muzica, la firma sau in cabinetul de avocatura, fiecare unde are job, si cand e plen, sa-l avertizeze tableta?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#revizuire Constitutie, #Parlament revizuire Constitutie , #constitutie