PDL incepe dezbaterile privind revizuirea Constitutiei - revine USL in Parlament?

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 12:06
5239 citiri
PDL incepe dezbaterile privind revizuirea Constitutiei - revine USL in Parlament?

Dezbaterea proiectului de revizuire a Constitutiei va incepe saptamana viitoare la Comisia Juridica de la Camera Deputatilor, anunta presedintele acesteia, Daniel Buda (PDL). In replica, USL considera ca e un demers politicianist si fara nicio finalitate.

Va fi acesta un bun pretext pentru USL de a intrerupe protestul si de a reveni la lucrari? De ce nu, data fiind importanta subiectului? De altfel, nu ar fi pentru prima data cand senatori sau deputati ai Opozitiei participa la lucrari in comisii, in ciuda boicotului USL, un exemplu fiind deputatul PC Bogdan Ciuca, prezent miercuri la lucrari (foto).

Presedintele Traian Basescu avertiza la inceputul acestei saptamani: "Pe acei domni din Comisia pentru revizuirea Constitutiei ii voi amenda public si cu siguranta nu ii voi vota, chiar daca unii sunt din PDL. Pentru ca, mai ales acum, dupa decizia Curtii Constitutionale legata de comisii, nu mai au nicio scuza ca nu au majoritate. Decizia Curtii Constitutionale spune foarte clar ca pot lucra, daca nu se prezinta Opozitia, si acela e cvorumul de lucru. Pot sa vina pana la plen cu propunerea de revizuire a Constitutiei. Dar daca n-o vor face, in mine nu vor avea un prieten. Poate li se va parea mai firesc sa astepte noul parlament, poate nu au interes?".

Contactat de Ziare.com, presedintele comisiei mixte pentru revizuirea Constitutiei si, totodata, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda (PDL), anunta: "Proiectul este la Comisia Juridica urmand ca saptamana viitoare, marti la ora 17, sa intre in dezbatere, chiar si in absenta Opozitiei, avand in vedere decizia Curtii Constitutionale".

Deputatul a explicat ca lucrarile in comisii sunt activitati anterioare promovarii legilor, de aceea exista posibilitatea ca dezbaterile sa aiba loc chiar si in lipsa cvorumului, dupa cum a decis CCR legat de investirea guvernului Ungureanu.

"Am decis ca de saptamana viitoare sa lucram pe acest proiect.Ramane sa vedem cum or sa mearga discutiile, eu cred ca in maxim 30 de zile proiectul ar trebui sa intre la plen, la vot", a mai punctat deputatul democrat-liberal.

Intrebat daca acesta ar fi un bun prilej de a-i invita pe parlamentarii USL sa revina la lucru, acesta a raspuns: "Eu am avut dialoguri cu colegii de la USL si inainte de acest proiect, o sa am si pe marginea acestui proiect. Evident ca ar trebui ca si domniile lor sa se simta responsabili fata de cei care i-au trimis in parlament si sa vina sa lucreze pe un proiect de o asemenea anvergura. Am discutat inclusiv ieri in comisie aceasta chestiune, nu pot sa spuna ca nu stiu".

USL: Demersul e politicianist, electoral

"Daca e sa ne intoarcem in parlament, in niciun caz nu ne intoarcem pentru acest subiect. Decizia probabil ca se va lua la inceputul saptamanii viitoare, cand sunt grupurile reunite", a declarat pentru Ziare.com deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedinte al Comisiei Juridice.

"Discutia a fost ca noi ne intoarcem in parlament in momentul in care se doreste o abordare foarte serioasa si va fi o invitatie din partea celor de la putere, ma refer la Emil Boc si Kelemen Hunor, daca se doreste o dezbatere serioasa pe probleme serioase, plus cele patru puncte pe care le-a enuntat domnul Victor Ponta.

Revenind la revizuirea Constitutiei, parerea mea este ca e un demers lipsit de orice finalitate, chiar daca ei au majoritate in comisia juridica, e 13-12 scorul, pot functiona si pot scoate un raport", a adaugat deputatul PSD.

Florin Iordache a reamintit ca nici in coalitie nu exista o pozitie unitara, in conditiile in care nici UDMR, nici minoritatile nu doresc proiectul asa cum il doreste PDL. Iar pentru revizuirea Constitutiei e nevoie de acordul a 2/3 din parlamentari, ceea ce nu este posibil in actuala configuratie.

"Deci un astfel de demers este fara finalitate, e populist. Probabil ca este un anumit target fixat de partid, sa scoata proiectul ca sa poata sa spuna in campania electorala 'Uite, noi am dorit modificarea'. Noi parlament unicameral nu acceptam, iar daca e vorba despre reducerea numarului de parlamentari, se poate modifica doar legea Electorala si atat", a conchis deputatul social-democrat.

De aceeasi parere este si senatorul PSD Toni Grebla, presedintele Comisiei Juridice din Senat.

"Modificarea Constitutiei este o tema care trebuie avuta in vedere la inceputul viitoarei legislaturi. Cum este acum configurat parlamentul, o asemenea abordare este pur politicianista, lipsita de orice rezultat final.

Va dau un singur exemplu: UDMR, care ati vazut ca joaca in forta, agreeaza parlamentul bicameral, la fel ca si noi de altfel. Presedintele Traian Basescu agreeaza parlamentul unicameral. Acestea sunt subiecte de negociere politca si apoi de transcriere a lor intr-un text. Astfel incat, pana nu cadem de acord asupra unor teme importante care sa priveasca modificarea Constitutiei, a lua in dezbatere proiectul la comisia juridica a Camerei Deputatilor mi se pare o sarcina de partid, scopul fiind eminamente politicianist", a declarat Toni Grebla pentru Ziare.com.

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului, inca din luna iunie a anului trecut, un proiect de revizuire a Constitutiei.

Comisia mixta de revizuire a Constitutiei s-a reunit de trei ori. La prima sedinta s-au exprimat punctele de vedere ale grupurilor parlamentare, inclusiv din partea Opozitiei, urmatoarele doua fiind suspendate din cauza lipsei de cvorum

In aceste conditii, dezbaterile privind revizuirea Constitutiei s-au mutat de la Comisia mixta la Comisia juridica a Camerei.

"In mod cert vom da un raport catre plen in maxim doua luni, astfel incat pana la sfarsitul acestui an sa ajunga raportul in plen unde sper ca cei de la PSD, PNL si PC vor vota acest raport", declara in luna octombrie presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda.

Articolul 151 al Constitutiei prevede ca "proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere".

"Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire", mai stabileste acelasi articol al Constitutiei.

Citeste si:
Cine sunt cei șapte doctori din Guvernul Ciucă. Miniștrii cu cele mai stufoase CV-uri
Cine sunt cei șapte doctori din Guvernul Ciucă. Miniștrii cu cele mai stufoase CV-uri
Încă 7 miniştri mai au diplome de doctori, în afara premierului Nicolae Ciucă: Bogdan Aurescu, Cătălin Predoiu, Alexandru Rafila, Virgil Popescu, Lucian Bode, Vasile Dîncu şi Sorin...
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...