Planul USL, dezvaluit de Chelaru: Facem referendum pentru Constitutie in ziua prezidentialelor

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 16:55
3974 citiri
Planul USL, dezvaluit de Chelaru: Facem referendum pentru Constitutie in ziua prezidentialelor

Senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepresedintele Comisiei pentru Revizuirea Constitutiei, a declarat, dupa decizia Curtii Constitutionale, care a fost de acord cu validarea referendumurilor cu prag de prezenta de 30%, ca planul USL e de a organiza referendum de modificare a Constitutiei in aceeasi zi cu turul 1 al alegerilor prezidentiale, pentru care cea mai probabila data e 30 noiembrie, desi nu e exclus sa fie alta.

Chelaru a mai spus pentru Ziare.com ca saptamana viitoare se va convoca din nou comisia pentru revizuirea Constitutiei.

"Daca nu se mai amana promulgarea, daca nu mai inventeaza presedintele ceva, depasim

termenul de 1 an de zile, pe 30 noiembrie ar fi firesc sa organizam si referendum pentru aprobarea Constitutiei. Daca nu avem perturbari, odata cu primul tur vom avea si referendumul.

Asta e planul. S-a muncit pe revizuire si, cu toate neintelegerile, cred ca vom finaliza procesul de revizuire. Cred ca am putea discuta acum de o foaie de parcurs definitiva pentru Constitutie", ne-a declarat Chelaru.

El spune ca se ia in calcul si varianta de a organiza mai tarziu alegerile, daca Traian Basescu gaseste o modalitate de blocaj.

"Daca decizia apare in Monitorul Oficial, presedintele are 10 zile si mergem pana pe 30. Atunci s-ar putea sa fie alegeri prezidentiale. Daca presedintele trage de timp, data merge mai incolo", a comentat senatorul.

Pragul la referendum ramane 30 la suta. CCR a respins solicitarea lui Basescu

Problema poate veni de la faptul ca, desi Monitorul Oficial poate trimite imediat decizia, ar mai putea dura pana cand Curtea Constitutionala trimite raportul deciziei, ceea ce ar putea duce data organizarii referendumului cu cateva zile mai tarziu.

Comisia pentru Constitutie se intruneste din nou

Ioan Chelaru a spus si ca se va reincepe din nou munca in comisia pentru revizuirea Constitutiei.

"Am vorbit cu domnul presedinte al comisiei, domnul Antonescu, am vorbit despre foaia de parcurs si saptamana viitoare vom convoca din nou comisia de revizuire. Trebuie sa discutam propunerile care au venit de la Comisia de la Venetia in vara, de asemenea avem de analizat si facut modificari pe probleme de formulare, pe observatiile venite de la Consiliul Legislativ.

Au mai venit intre timp si alte amendamente si observatii, comisia a fost deschisa. O sa mai avem si intalniri cu asociatii profesionale - Uniunea Notarilor, Uniunea Consilierilor Juridici, care au solicitat o intalnire. Sper sa ajungem la concluzia ca textele care urmeaza a fi modificate sa le stabilim prin vot. Vom stabili o foaie de parcurs definitiva si, dupa ce textele vor fi gata, le vom trimite din nou Comisiei de la Venetia si dupa aceea Curtii Constitutionale", a dezvaluit Chelaru.

CCR a respins solicitarea lui Basescu

Curtea Constitutionala a respins, joi, sesizarea presedintelui Traian Basescu cu privire la Legea referendumului. In aceste conditii, pragul de participare la referendum necesar pentru ca acesta sa fie declarat valabil se reduce de la 50% la 30%.

In aceste conditii, presedintele este obligat sa promulge legea in decurs de 10 zile, ea urmand sa intre in vigoare dupa un an, conform unei decizii anterioare a CCR.

Noua lege a referendumului a fost modificata de USL in aceasta primavara, dupa evenimentele de anul trecut, cand presedintele Traian Basescu nu a putut fi demis pentru ca nu s-au prezentat la urne 50% plus 1 din numarul total al alegatorilor inscrisi in liste.

Adoptata in luna mai, legea include un amendament propus de deputatul PSD Florin Iordache, care prevede ca un referendum va fi declarat valabil daca la el se prezinta 30% din numarul total de alegatori, si va fi declarat valid daca numarul celor care raspund "Da" la intrebarea pusa depaseste 25% din acelasi numar total de alegatori, cele doua conditii fiind cumulative.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Chelaru referendum Constitutie prezidentiale, #referendum modificare Constitutie alegeri prezidentiale , #constitutie