Planurile lui Buda pentru revizuirea Constitutiei

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 21:33
1393 citiri
Planurile lui Buda pentru revizuirea Constitutiei

Presedintele Comisiei mixte de revizuire a Constitutiei, Daniel Buda, a declarat miercuri ca, daca in doua saptamani acest for nu va reusi sa lucreze efectiv pe proiectul de modificare a legii fundamentale, va muta dezbaterea in Comisia juridica a Camerei.

Potrivit lui Buda, Comisia mixta de revizuire a Constitutiei are ca obiect de lucru proiectul elaborat de PDL, alaturi de amendamentele depuse de UDMR si cele ce urmeaza a fi prezentate de UNPR, in timp ce proiectul de revizuire elaborat de presedintele Traian Basescu se afla pe ordinea de zi a Comisiei juridice a Camerei Deputatilor.

"In ipoteza in care Comisia mixta se va dovedi functionala si o sa putem lucra in aceasta comisie fara niciun fel de problema si opreliste din partea partidelor din opozitie, o sa lucrez pe acest proiect in aceasta comisie. Insa in masura in care lucrarile la nivelul acestei comisii se vor bloca, in mod cert ma voi duce cu lucrarile in Comisia juridica de la Camera Deputatilor", a anuntat Buda, precizand ca decizia va fi luata in termen de doua saptamani, in functie de cum vor decurge discutiile in Comisia mixta.

El a sustinut ca aceasta alternativa de a muta dezbaterile in Comisiile juridice reprezinta "o centura de siguranta", insa ca procedura ar fi una mai stufoasa.

In privinta remarcei ca, prin mutarea lucrarilor, ar fi usurata munca Puterii, intrucat s-ar trece de la un for in care deciziile trebuie luate cu o majoritate de doua treimi la o comisie in care deciziile pot fi luate cu 50% plus 1, Buda a sustinut ca acestea sunt "detalii tehnice".

Democrat-liberalul a mai spus ca, in cadrul sedintei de miercuri, s-a decis ca saptamana viitoare sa se stabileasca regulamentul de functionare a comisiei, iar peste doua saptamani sa inceapa efectiv lucrul asupra proiectului de revizuire.

"Faptul ca un proiect de revizuire a Constitutiei venit de la presedintele Romaniei se afla la alta Comisie nu ne impiedica sa discutam proiectul PDL la Comisia mixta", a subliniat deputatul PDL, adaugand ca cele doua proiecte se suprapun. De asemenea, Buda a precizat ca la finalul lucrarilor va exista un singur proiect ce va fi inaintat plenului reunit.

La sedinta Comisiei mixte au participat miercuri, pe langa parlamentarii Puterii, si trei reprezentanti ai Opozitiei - liberalul Ciprian Dobre si social-democratii Toni Grebla si Florin Iordache. Daca initial forul se afla in cvorum, ulterior acesta a ramas fara numarul necesar de membri.

In cadrul discutiilor, Opozitia a obiectat asupra faptului ca exista doua proiecte de revizuire a Constitutiei, fiecare atribuit altei comisii, dar si ca UDMR ar avea un set de amendamente depus la proiectul PDL si alte amendamente la proiectul initiat de Presedintie.

Reprezentantii PSD au solicitat aducerea tuturor proiectelor in Comisia mixta. De asemenea, ei au vorbit de lipsa existentei unui regulament si au solicitat dezbateri cu specialistii pe marginea modificarii Legii fundamentale.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...