Politicienii nu-l vor pe Dumnezeu in Constitutie: O asemenea chestiune nu tine de legea suprema

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 16:54
5018 citiri
Politicienii nu-l vor pe Dumnezeu in Constitutie: O asemenea chestiune nu tine de legea suprema
Foto: Arhiva

Membrii Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei nu sunt de acord cu propunerea Mitropoliei Moldovei de a se introduce in legea suprema obligativitatea predarii religiei in scoli. "Romania este un stat laic", au subliniat ei.

Mitropolia Moldovei a anuntat ca va solicita ca legea suprema sa prevada garantarea faptului ca "religia se va preda in scoli acum si in vecii vecilor Amin". De asemenea, Biserica vrea ca si numele lui Dumnezeu sa fie stipulat in Constitutie.

Biserica vrea ca numele lui Dumnezeu sa apara in viitoarea Constitutie

Vicepresedintele Comisiei, senatorul PSD Ioan Chelaru, sustine ca predarea religiei nu are ce cauta in Constitutie.

"Constitutia Romaniei spune foarte clar ca Romania este un stat laic. In Romania invatamantul este liber, este reglementat prin lege. Eu cred ca excede valoarea de principiu a prevederilor din Constitutie. Nu cred ca ar trebui sa fie prinsa in Constitutie o asemenea chestiune. O asemenea prevedere tine de Legea Educatiei", a declarat Chelaru pentru Ziare.com.

De asemenea, nici solicitarea privind introducerea lui Dumnezeu in Constitutie nu i se pare potrivita.

"Daca vine o asemenea propunere, o sa o analizam. Nu plecam din start de la ideea ca o respingem. Eu nu cred ca o asemenea chestiune tine de Constitutie", a subliniat Chelaru.

De aceeasi parere este si Opozitia. Senatorul PDL Alin Tise, si el membru al Comisiei de revizuire a Constitutiei, crede ca solicitarile Mitropoliei Moldova nu isi au locul in legea fundamentala.

"Nu cred ca asta tine de Constitutia Romaniei. Cred ca tine mai degraba de o Lege a Educatiei. Poate vor sa modifice prevederea din Constitutie care spune ca Romania este un stat laic.

De asemenea, nu stiu in ce masura referirea la Dumnezeu face obiectul Constitutiei", a spus Tise pentru Ziare.com.

Presedintele Comisiei, Crin Antonescu, a tinut si el sa accentueze ca Romania este un stat laic.

"Eu va pot spune o parere strict personala acum, desi nu sunt tentat sa o fac pentru ca e bine ca pozitiile noastre ca persoane, ca partide, sa fie sustinute la momentul potrivit. Din punctul meu de vedere, in acest moment, este o chestiune destul de discutabila si care necesita o dezbatere cu caracter juridic si politic.

Ce va pot spune cu certitudine este ca Romania ramane un stat laic si asta o spun in calitate de crestin. Deci nu exista o contradictie sau o incompatibilitate intre ele. Noi punem in discutie orice propunere se va face", a declarat miercuri Crin Antonescu, citat de Agerpres.

Conform Ziarul de Iasi, Mitropolia Moldovei mai doreste, pe langa cele doua propuneri, ca in Constitutie sa fie subliniat rolul familiei in societate, importanta traditiei crestine a poporului roman, dar si rolul pe care Biserica Ortodoxa Romana (BOR) l-a avut in istoria tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dumnezeu Constitutia Romaniei, #religie scoli Constitutie, #Chelaru religie Constitutie, #Antonescu religie Constitutie , #constitutie