Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

PSD-ALDE au depus proiectul de revizuire a Constitutiei. A fost inclus si textul initiativei USR "Fara Penali in functii publice"

Marti, 02 Iulie 2019, ora 19:06
3359 citiri
PSD-ALDE au depus proiectul de revizuire a Constitutiei. A fost inclus si textul initiativei USR "Fara Penali in functii publice"
Foto: Arhiva Ziare.com

PSD-ALDE au depus, la Camera Deputatilor, proiectul pentru revizuirea Constitutiei, care prevede interdictia de a detine functii publice a persoanelor condamnate la inchisoare, dar si extinderea dreptului de a sesiza CCR in privinta ordonantelor de urgenta.

Proiectul de lege a fost semnat, in numele initiatorilor, de presedintele Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu si presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu.

"Prin prezenta initiativa legislativa propunem modificarea si completarea dispozitiilor legii fundamentale, in vederea instituirii interdictiei de a se acorda gratiere individuala pentru infractiuni de coruptie si crearii unui cadru normativ nou referitor la ordonantele Guvernului prin care se limiteaza domeniile in care pot reglementa ordonantele de urgenta si se extinde sfera de reglementare a controlului constitutional asupra ordonantelor.

Propunem ca Guvernul sa nu poata reglementa prin ordonante de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si regimului executarii acestora si, totodata, sa atribuim presedintelui Romaniei, unuia dintre presedintii celor doua Camere, unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori componenta de a sesiza CCR cu privire la ordonante de urgenta, precum si la ordonantele emise in temeiul unei legi de abilitare, pe calea unei exceptii de neconstitutionalitate, in termen de cinci zile de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ, initiat de 140 de parlamentari PSD-ALDE.

PSD si ALDE au inclus in document si textul initiativei USR "Fara Penali in functii publice". Mai exact, coalitia propune revizuirea Constitutiei, astfel incat persoanele condamnate la inchisoare sa nu mai poata detine functii publice.

"Nu pot fi alesi in organele administratiei publice centrale si locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei, cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii", prevede completarea adusa articolului 37 din Constitutie cu un nou alineat 2¹.

O alta modificare vizeaza interdictia presedintelui Romaniei de a acorda gratiere pentru infractiuni de coruptie:

"Presedintele Romaniei indeplineste urmatoarele atributii: acorda gratierea individuala; nu poate acorda gratiere pentru infractiuni de coruptie", potrivit modificarii aduse articolului 94, litera d din Legea fundamentala.

In forma in vigoare, articolul 94, litera d facea referire doar la atributia presedintelui de a acorda gratiere individuala.

Potrivit actului normativ propus de PSD-ALDE, Guvernul nu va mai putea emite ordonante de urgenta care privesc organizarea judiciara.

"Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale, nu pot reglementa in domeniul infractiunilor, pedepselor si regimului executarii acestora, precum si al organizarii judiciare si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica", prevede modificarea adusa articolului 115 alineatul (6) din Constitutie.

Legea fundamentala prevede in prezent, la articolul 115 alineatul (6) ca: "Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica".

Potrivit regulamentului Parlamentului, "adoptarea unui proiect sau a unei propuneri de revizuire a Constitutiei de catre Camera Deputatilor si Senat se face cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere".

De asemenea, regulamentul mai prevede ca, "daca exista cvorum legal, proiectul de lege sau propunerea legislativa in ansamblu se supune Camerei spre adoptare in forma rezultata din dezbaterea pe articole. Proiectele sau propunerile de revizuire a Constitutiei se adopta cu majoritate de cel putin 2/3 din numarul membrilor fiecarei Camere".

Opozitia a depus la Parlament proiectul de modificare a Constitutiei. Iata ce prevede si care sunt partidele care au semnat

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#proiect revizuire constitutie, #PSD ALDE revizuire Constitutie , #constitutie