Senatorul PSD Ioan Chelaru, noul presedinte al Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, spune ca alesii vor fi ajutati de un consiliu stiintific in elaborarea articolelor si inainteaza si o posibila perioada pentru desfasurarea referendumului.
"Am facut o propunere azi: sa lucram si sa colaboram cu un consiliu stiintific, format din cei mai renumiti specialisti in drept constitutional de la Facultatea de Drept, de la Academia Romana, de la Institutul de Cercetari, care, acolo unde sunt probleme si unde uneori explicatiile nu sunt suficiente, sa se pronunte si o echipa de experti in drept, pentru ca eu cred ca nimic din ce poate fi folosit nu trebuie dat deoparte", a declarat Ioan Chelaru, pentru Ziare.com.
Modificarea Constitutiei, un proiect mort? Ce spun parlamentarii din Comisia de revizuire
Acesta a precizat ca un astfel de consiliu ar fi binevenit pentru ca, desi parlamentarii din comisia de revizuire au mare experienta politica si unii dintre ei au mai participat la procedura de revizuire in 2003, nu sunt toti juristi.
Politica usilor deschise - pot participa si premierul si presedintele
Senatorul PSD a precizat ca lucrarile comisiei se vor desfasura "pe politica usilor deschise" si ca "toti cei interesati pot participa si asista la lucrarile comisiei".
"Initial, s-a solicitat sa nu fie dezbateri publice si sa fie numai oportunitati de imagine. Dupa aceea, pana la urma am zis 'Discutam de revizuirea Constitutiei! Aici poate sa fie interesat cineva la care nu te astepti. Discutam de un act normativ care e valabil 25-50 de ani, nu te joci cu lucrul asta. Lasa sa participe toata lumea! Pot sa ne critice, foarte bine. Critica face bine'", a spus presedintele comisiei pentru modificarea legii fundamentale.
Ponta, despre revizuirea Constitutiei: Daca nu s-au razgandit liberalii de cand au devenit pedelisti
Intrebat daca la discutii sunt asteptati, astfel, si premierul si presedintele, Chelaru a subliniat: "In regulamentul comisiei, exista un articol care imi impune mie, ca presedinte de comisie, invitarea reprezentantilor Presedintiei, Guvernului, Consiliului Legislativ si Avocatului Poporului sa participe la discutii, la dezbateri, nu in calitate de membri ai comisiei, ci in calitate de invitati".
"Sper ca cele patru institutii fundamentale ale statului sa ne trimita oameni de valoare care sa ne ajute in munca pe care o avem de facut", a mai subliniat social-democratul.
Despre venirea lui Tariceanu in comisie si consensul politic
Acesta considera ca intrarea fostului premier Calin Popescu Tariceanu in Comisia pentru revizuirea Constitutiei reprezinta un castig pentru aceasta, datorita experientei parlamentare, in fruntea Guvernului si de "om politic de anvergura" pe care o are acesta.
"Mai ales ca efectiv s-a aratat interesat, ne-a spus ca isi doreste sa se implice si sa munceasca in aceasta comisie. Nu puteam, cand omul se ofera sa munceasca, sa il refuz, nici nu s-a pus problema", a precizat senatorul PSD.
Tariceanu, membru in Comisia pentru revizuirea Constitutiei
De asemenea, Ioan Chelaru a spus ca se va incerca trecerea cat mai multor texte prin consensul tuturor fortelor politice.
"Unde nu vom avea consens vom merge la vot, care inseamna doua treimi si la comisie, si la Senat, si la Camera si daca se intrunesc cele doua treimi, atunci vom ajunge la referendum, care se va face dupa legea noua", a explicat presedintele comisiei de revizuire.
Cand ar putea avea loc referendumul
Referitor la data cand ar putea avea loc consultarea poporului, Ioan Chelaru a mentionat ca acest lucru ar putea sa se intample chiar in acest an.
"Am facut un calendar aproximativ. Tii cont de multi factori prezenti, (...) insa noi am facut o foaie de parcurs, care ar insemna sa finalizam raportul comisiei pana in jurul datei de 1 iunie, in luna iunie sa fie dezbateri in Senat, la finalul lunii dandu-se un vot pentru acest proiect, dupa vacanta (in septembrie - octombrie), proiectul sa fie dezbatut de Camera Deputatilor si, dupa dezbateri si vot estimat la sfarsitul lunii octombrie, in termen de 30 de zile dupa incheierea dezbaterilor si dupa vot ar trebui organizat referendum.
Trebuie sa tinem cont ca, la finalul dezbaterilor, in amandoua Camerele, daca nu exista texte divergente, atunci sesizam din nou Curtea Constitutionala, care in 5 zile trebuie sa se pronunte. Estimam ca la finalul lunii noiembrie referendumul", a spus senatorul PSD.
Reincepe revizuirea Constitutiei: Referendumul va avea loc cel tarziu la alegerile locale
Lucrarile Comisiei de revizuirea Constitutiei, reluate
Luni au fost reluate lucrarile comisiei de modificare a legii fundamentale, desi la inceputul anului trecut Curtea Constitutionala declarase neconstitutionale o serie de articole, iar lucrarile fusesera intrerupte, dinainte de alegerile europarlamentare.
Modificarea Constitutiei: Judecatorii CCR au respins 26 de articole si alineate (Video)
CCR a decis: 85 din cele 128 de schimbari in Constitutie, neconstitutionale
"Am reluat activitatea, am stabilit un program saptamanal de intalniri, suntem in masura sa inaintam repede in procedura, in sensul in care vom incepe dezbaterile pentru raportul comisiei, pe care va trebui sa-l inaintam primei Camere sesizate, care cred ca va fi Senatul Romaniei - am fixat astazi un termen termen aproximativ, 1 iunie. Speram ca toata luna iunie sa dezbatem proiectul de revizuire.
Trebuie sa punem in acord proiectul, care are 128 de modificari propuse, cu hotararea Curtii Constitutionale si hotararea Comisiei de la Venetia, in sensul in care o parte din texte, 24, au fost declarate neconstitutionale, din cele 128, si pe care va trebui sa le excludem, urmand sa mai modificam in parte texte", a subliniat senatorul PSD.
Reinvie proiectul modificarii Constitutiei: Comisia de revizuire are un nou presedinte
Acesta a explicat ca "exista posibilitatea ca un text declarat neconstitutional sa fie inlocuit, dar modificat nu".
"Pe parcurs constatandu-se si la CCR, si la Comisia de la Venetia, unde eu am fost prezent personal din partea Romaniei si am pledat cauza Romaniei si a fost chiar o dezbatere foarte frumoasa, s-a constatat ca in substanta textul propus avea foarte multe merite. Avea si multe probleme, dovada ca unele s-au corectat si altele urmeaza sa se corecteze, dar el raspunde exigentelor unui text modern - asta a si aratat Comisia de la Venetia - si cu imbunatatirile si modificarile propuse poate sa intre in dezbaterea Camerelor in acest an.
Ei (membrii Comisiei de la Venetia - n.red.) au ramas deschisi si noi la fel. Noi tot ce facem trimitem si Comisiei pentru puncte de vedere sau pentru pareri", a mai spus presedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei.
Chelaru dupa atacul lui Basescu pe Constitutie: Nu ne descurajeaza - Ce se intampla mai departe
In urma cu un an, proiectul pentru revizuirea Constitutiei a intrat in impas, dupa ce CCR a decis ca multe dintre schimbarile propuse sunt neconstitutionale, dar si dupa ce principalul sustinator al modificarii legii fundamentale, USL, s-a rupt.