Ziare.com

Revizuirea Constitutiei (I): Fiecare popor are Constitutia pe care o merita

de Camelia Badea
Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:11

   

Revizuirea Constitutiei (I): Fiecare popor are Constitutia pe care o merita
Subiectul revizuirii Constitutiei a tot fost readus in atentia publica in ultimii ani de catre o sumedenie de politicieni, dar prea putini dintre ei ar fi in stare sa dea un raspuns onest la intrebarea "De ce trebuie sa ne revizuim Constituia, cata vreme exista state care au aceasta lege fundamentala veche de sute sau chiar mii de ani?".

Cea mai veche Constitutie in vigoare este cea a micutul stat San Marino si dateaza de la 1600. Constitutia Statelor Unite a intrat in vigoare in 1789, in timp ce Constitutia Frantei a fost adoptata in 1958 si a fost amendata pana acum de 18 ori, ultima oara in 2008.

Romania a adoptat actuala Constitutie in 1991, dupa caderea comunismului, si a revizuit-o in 2003.

De ce si cand simte un popor ca trebuie sa isi revizuiasca Legea Fundamentala si cand este intelept sa o si faca?

Am adresat cateva intrebari pe aceasta tema prof.univ. Simina Tanasescu, doctor in drept constitutional, cadru didactic la Universitatea Bucuresti si director al Centrului de Drept Constitutional si Institutii Politice.

Revizuirea Constitutiei (II): Despre imunitatea parlamentara si referendum

De ce are Romania nevoie de o noua revizuire a Constitutiei? Cea a statului San Marino a supravietuit mileniilor. De ce nu putem pur si simplu "imprumuta" Constitutia altei tari cu traditii democratice, sa spunem cea a SUA sau a Frantei?

In spatiul public romanesc din ultimii ani discutiile si dezbaterile referitoare la revizuirea Constitutiei pot fi asemanate fluxului si refluxului marin: cresc si descresc, oarecum alternativ.

O intrebare, in mod logic, ar trebui sa le preceada, anume de ce este necesara revizuirea Constitutiei. Raspunsul la aceasta intrebare se poate dovedi util pentru a lamuri atat cauzele cat si scopurile unei eventuale revizuiri.

Ca orice constructie omeneasca si Constitutia Romaniei este imperfecta si poate ca lista completa a deficientelor sale ar epuiza spatiul tipografic limitat pus la dispozitie cu generozitate de redactie, insa intelepciunea populara afirma ca "e mai bine sa ai aproximativ dreptate decat sa te inseli in totalitate", iar atunci cand legilor li se pretinde perfectiunea este bine sa fie avuta in vedere si natura umana a creatorilor si beneficiarilor lor.

"Masurarea" sau evaluarea Constitutiilor este deseori realizata de profesionistii dreptului prin prisma a doua functii esentiale pe care acestea ar trebui sa le indeplineasca, anume functia normativa si cea de integrare.(D.Grimm, "Integration by Constitution" (keynote essay), I-CON May 2005, p.193 si urm.)

Functia normativa a Constitutiei se refera la conceptul juridic, adica acel set de reguli si standarde de comportament ce vizeaza membrii unei comunitati umane si care produc efecte juridice mergand de la predictibilitatea conduitelor pana la siguranta personala a indivizilor si de la garantarea unor limite eficiente pentru puterea discretionara a statului pana la echilibrata functionare a autoritatilor publice.

Functia de integrare a Constitutiei face trimitere la efectele meta-juridice ale conceptului juridic, ce se manifesta prin crearea sau intarirea unei stari de solidaritate intre indivizii care isi stabilesc propriile reguli de baza. Prin identificarea si ridicarea la rang de norma suprema a protectiei juridice asigurata anumitor valori, comune tuturor indivizilor care alcatuiesc respectiva colectivitate umana, Constitutia nu face altceva decat sa consfinteasca trasaturile definitorii ale respectivei comunitati si sa stabileasca adevarate linii de demarcatie in plan valoric si social.

In plan strict legal, esecul unei Constitutii se face remarcat in special prin - mult prea - desele abateri de la litera si spiritul sau. In plan meta-juridic, esecul functiei integrative poate fi cauzat si de slabiciunile normative ale textului, dar depinde si de realitatea sociala. Integrarea unei colectivitati umane nu poate fi in intregime creatia unei Constitutii, dar poate fi influentata de buna sa functionare in plan strict juridic.

Istoria a inregistrat si exemple de Constitutii extrem de eficiente in plan legal, dar care au produs fracturi profunde, mergand pana la "dezmembrari" ale societatilor in care au functionat. Cel mai bun exemplu de reusita sub toate aspectele il ofera Constitutia SUA, iar cel mai graitor exemplu de esec in planul integrarii, in ciuda eficientei juridice, il constituie Constitutia germana de la Weimar.( D.Grimm, ibidem.)

Pe aceasta scala Constitutia Romaniei adoptata la 8 decembrie 1991 si modificata in 2003 se plaseaza intre cele doua repere mentionate, viabilitatea sa de aproape doua decenii fiind mai degraba o dovada a reusitei decat a esecului. Fara indoiala insa ca aceasta reusita nu este deplina.

O lege fundamentala este oricand perfectibila, trebuie doar cantarit atent momentul (cand), metoda (cum) si doza (ce) de perfectionare care i se administreaza.

In acest context, nu este lipsit de semnificatii faptul ca dorinta de schimbare a Constitutiei Romaniei adoptata in decembrie 1991 si deja revizuita o data in 2003 se face simtita in cele mai diverse straturi ale societatii romane contemporane, insa ea pare sa varieze in intensitate in functie de natura sociologic stabilita a acestor straturi. O alta variabila pare sa fie si anvergura revizuirii dorita ori asteptata. In ce ma priveste am fost si raman adepta unor modificari menite a ajusta treptat si in sens constructiv textul la nevoile sociale generale si nu doar la ceea ce poate parea iminent la un moment dat, insa isi poate pierde importanta pe termen lung.

Tocmai de aceea apreciez ca o revedere a textelor constitutionale poate fi realizata oricand se remarca o reala necesitate de corelare intre realitatea sociala si cea normativa, cu conditia ca ea sa fie facuta in mod intelept.

De ce este numita Constitutia "legea fundamentala" a unei tari? Ce este obligatoriu sa contina ea?

Constitutia nu face altceva decat sa consfinteasca trasaturile definitorii ale unei comunitati umane si sa stabileasca adevarate linii de demarcatie in plan valoric si social. Tocmai de aceea ea mai este numita si Legea fundamentala a unui stat.

In abstract ea este menita a fi perpetua, caci creeaza un liant (solidaritate) intre membrii colectivitatii umane. In realitate ea este intotdeauna perfectibila si necesita revizuiri ori chiar inlocuiri. Insa trebuie precizat ca de durabilitatea in timp a selectiilor valorice operate prin legea fundamentala poate depinde, uneori, insasi supravietuirea grupului de indivizi constituit in stat. Stabilitatea Constitutiei nu este o valoare in sine si nu trebuie fetisizata, insa absenta ei se poate transforma intr-un risc pentru orice colectivitate umana.

Nu exista un retetar pentru legile fundamentale, care pot sa includa doar prevederi referitoare la autoritatile statului (Constitutiile SUA si Frantei) ori dimpotriva, cu precadere dispozitii de protejare a drepturilor cetatenilor (cea mai mare parte din Constitutia scrisa a Marii Britanii).

In oricare varianta insa, inclusiv combinatiile dintre cele doua extreme mentionate mai sus si care constituie regula in materie, Constitutiile vor consacra ceea ce comunitatile umane respective (ori reprezentantii lor in adunarea care adopta Constitutia) considera a fi esential si definitoriu pentru ele.

Altfel spus, "fiecare popor are Constitutia pe care o merita si care i se potriveste" (Thomas Paine)

Exista diferente mari intre Constitutiile diferitelor tari? Cate tipuri de republici exista si in cate variante (cate moduri de a alege presedintele, de a imparti puterea intre acesta si Executiv, etc)

Desigur. E bine sa ne amintim intotdeauna insa ca reglementarea cat mai clara a raporturilor dintre autoritatile statului, ori precizarea unei forme de guvernamant (monarhica sau republicana), ori instituirea unui regim politic (parlamentar sau prezidential), precum si stabilirea anumitor raporturi intre autoritatile statului (de ex. intre parlament si guvern in privinta legislatiei delegate ori intre seful statului si guvern cu privire la procesele decizionale intra-executive, ori intre seful statului si parlament cu privire la responsabilitatea clasei politice, etc.) nu reprezinta un obiectiv in sine al Constitutiei.

Toate acestea nu sunt decat modalitati prin care se urmareste autenticul scop al oricarei legi fundamentale, anume limitarea puterii politice de asa natura incat libertatea fiintelor umane sa fie aparata cat mai eficient de orice posibile abuzuri.

Astfel, este extrem de important ca atunci cand politicienii convin asupra anumitor reguli de comportament social ei sa fie nu doar constienti de faptul ca acele reguli ii au ca destinatari in primul rand pe ei, in chiar calitatea lor de decidenti, ci si sa fie primii care le respecta si le aplica tocmai pentru a putea beneficia si ei de efectul lor protector.

Incercarea de ocolire ori de modificare a regulilor jocului ori de cate ori se constata ca ele nu convin unor prioritati de moment poate fi destabilizatoare; instabilitatea normativa la acest nivel poate conduce la lipsa de predictibilitate a conduitelor umane si, la limita, la anarhie.

Tocmai de aceea trebuie mentinut un atent si delicat echilibru intre dorinta naturala si benefica de permanenta perfectionare a sistemului politic, inclusiv prin perfectionarea cadrului normativ (dar nu numai; si imbunatatirea calitatii mediului politic in general poate fi un deziderat la fel de onorant si onorabil) si necesara stabilitate, cunoastere si acceptare generala, pe scara larga, a principalelor standarde de comportament in materie.

Pacea sociala, cu deplina respectare a demnitatii tuturor participantilor la procesele decizionate democratice, ar trebui sa constituie finalitatea ultima in orice demers de acest tip.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6258 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Constitutia oricarui popor reflecta gradul de responsabilitate soci-

ala a elitei reprezentative: unire-n cuget si-n simtiri in fata fenomenului delicat al imposturii. Delicat pentru ca mentine inca dreptu de a fi incult, altfel ar fi de-a dreptu vulgar: ce ba ce nu-ti mai convine ? Ai vrut democratie - ai democratie, ai vrut civilizatie - ai civilizatie, si inca ioropeana, ajunge: ciocu mic si capu la fund ca acum e randul nostru....
Cam asta e morala conform careia plantezi trandafirasi si culegi ciupercutze: ielita care se coace numai la umbra(a constitutiei de regula ca este umana si intelegatoare pana la imbe ciklism).

 

Toarasi, chiejii are o vorba: boala lungamo arte sigura !

Asa si cu costitutia asta !
Pai nu vedeti ca nuie buna ?
Noo ne trebuie o costitutie cala chineji, care sa ne apere da criza economica si care sai faca pa americani datori la noi !
Pai nu vedeti in ce hal am ajuns cu costitutia careo avem ?
Am ajuns datori vanduti si la ordinu imperalistilor, care ne spune iei ce sa facem ci cesa nu facem in tara noastra, care ie libera si idepedenta !

Jos malagambismu !

Asa sa nea jute Xi Jinping !

 

Constitutia INTERLOPILOR Politici se doreste ?

Indiferent de acest act , putem spune ca MAFIA se afla la CCR.

Ati mai auzit ceva de Codul Sclaviei ?? Acesti interlopi care se cred stapanii acestui popor au spus ca vor reveni la legea 53 ....

 

Camelia Badea,

Daca tot tii neaparat sa arati cat esti de docta, poti afla cu usurinta ca Franta a avut, pana la Constitutia din 1958, alte 16, incepand cu Revolutia din 1789.
Iar ultima, cea din 1958 a suferit 24 de revizuiri.

DACA toti absolventii de drept sunt colegi de

plagiat cu premierul e greu de crezut ca vor fi capabili sa faca o Constitutie proprie Romaniei. Cel mult sa copie o alta Constitutie !!

Este interesant ca din '89 incoace, de revizuirea Constitutiei se ocupa PSD (1991, 2003, 2013)iar Constitutia devine din ce in ce mai dubitabila....

Pentru "cel mai iubit fiu "Basescu,

ar trebui sa desfiintam Constitutia si sa ne spuna el dimineata, ca si Hogea, ce este bine sau ce este rau si in special cum se bea "ala" cu gheata.

Cam bati campii pezevenchiule de pesderie.

Pacea sociala, cu deplina respectare a demnitatii tuturor participantilor la procesele decizionate democratice, ar trebui sa constituie finalitatea ultima in orice demers de acest tip.

Iar Camelia Badea.

Ne da lectii despre Constitutie. Mai bine l-ai scolariza pe marinar care nu intelege ce este o lege fundamentala si o citeste dupa cum vrea muschi lui.

bre,bunicutu

sa-i condamne!ce crezi ca eu sunt tanti silvia_h!!!?

Ioane din Chicago......

In schimb,plagiatorul Ponta,antisemitul Sova si Cacarau,stiu si au respectat constitutia cand au organizat puciul.

"fiecare popor are constitutia pe care o merita..."

adevarat doar daca se aproba de la moscova,washington sau 'stanbul ,in cazul nostru!altfel,unii politicieni incep sa "dispara"...

Apropo de cazul proaspat Becali

Poate se va statuta odata pentru totdeauna ca un parlamentar in functie care primeste o condamnare definitiva, fie ea si cu suspendare, ca tot condamnare e, sa-si piarda automat functia de parlamentar.
Ca e membru de partid, treaba celor care l-au primit daca il mai numara printre ei...

pană la urmă

este in dezbatere publică sau nu ? Asta mă interesează - de ce nu ?

De ce să nu poată Johennes și Forumul german, Kelemen, Bum, Moș Gerilă, MacGigi, Feher, Ponta, Băsescu, mme Mop, Becali... și alții să-și aducă contribuția lor cel puțin ca observație ?!

Admir transparența de la Ministerul sănătății și o accept ca model. Să nu mai spună apoi nimeni că n-a știut ce ni se coace.. și cum "cei mari se ingrădiră cu-averea și mărirea in cercul lor de legi"..

 

Si meritam noi o putere "judecătorească" din a cărei cauză să nu a

vem acces in Europa, doar pentru că Părintele Constitutiei a vrut să i-o facă cadou consoartei judecător (pentru salariul si vacantele de parlamentar), in locul democraticei puteri "judiciare"?

 

Da', stati ca mai intai să schimbăm codurile si pe urmă revizuim si

Constitutia! Asta nu-i ca la care alti'? Da', nu-i exclus să mai fi fost candva pe la vreun trib noneuropean...

 

chiar si cu Constitutia pe care o avem sau pe care o meritam...

domnu basescu a facut ceva pe ea

 

tinkerbell,

In schimb grupul plagiatorului Ponta+Antonescu+constantin,manevrati de sfori de catre sinistrul securist Voiculescu au respectat constitutia si statul de drept cand au orcanizat puciul impotriva lui Basescu.Tu nu-i vezi ca nu sunt in stare sa organizeze un guvern fara puscariabili?

Avem cel mai mare puscariabil...

...pe scaunul de la Cotroceni. Cind o sa plece de acolo o sa avem tot ce trebuie!

Meandre si imbarligaturi!!!

Doamna prof. univ. dr. navigheaza in concretul constitutional la fel ca Base pe o mare furtunoasa!
Cele "cateva " intrebari nu au reusit sa smulga o opinie ferma si clara din partea dr. in Drept Constitutional cu privire la CE este in neregula cu Constitutia actuala!! Mai mult, d-na prof.univ. dr. in drept "plaseaza" Constitutia Romaniei undeva intre cea americana si cea a Republicii de la Weimar, ferindu-se sa precizeze cam pe unde este locul cu pricina in raport de referinte.
Sa intelegem ca "extrema eficienta legala" se poate afla intr-un raport invers proportional cu starea de solidaritate a membrilor societatii??
In aceasta ipoteza , d-na dr. in drept constitutional justifica Statul totalitar sau cel putin actiunile reprezentantilor lui , derulate in conditii de extrema eficienta legala, n'asa??
Si invers, prevederi constitutionale mai putin eficiente juridic ar putea fi in acelasi timp si tocmai de aia un liant social??? Foarte ciudat!!
Adica, ceva de genul, lasa ca merge si-asa, ne-ntelegem noi??? Ce daca scrie la Constitutie kestia aia?? O rasucim noi la CCR!

"Autenticul scop" al Legii fundamentale nu a fost si nu este " limitarea puterii politice" si apararea libertatii umane impotriva abuzurilor!!!
Statul este coercitiv si represiv prin natura sa ad-tiva si nu va oferi vreodata, cel putin in modul in care este EL conceput pana in prezent, libertatea individuala pe care o pretinde teoretic, d-na prof. univ.dr.!
Si inca ceva: America a fost, in tineretea sa constitutionala, un Stat mult mai democratic decat este el astazi! De ce?? Ptr. ca a plecat de la o Constitutie simpla si clara, intemeiata pe principii sacrosancte in cadrul carora Libertatea individului era kestiunea centrala, "farul", principiul alfa si omega!
"Imbatranirea in rele" a establishment-ului politic, disparitia naturala a "pionierilor" americani, finanta, profitul exacerbat, aparitia si consolidarea blocurilor politice cu mentiune aparte ptr. marxism bolsevism/stalinism a dus la ceea ce este astazi o America mult deosebita de cea a Constitutiei initiale, in pofida mentinerii unor principii fundamentale.
"Lumea Noua" s-a ramolit, si-a pierdut suflul, lucrul asta este vizibil!
Ma astaptam la ceva serios si concret de la doamna dr. in drept dar am uitat ca intrebarile( cele cateva ) au fost puse de ziare.com!
Asa moderator, asa raspunsuri, asa prof.univ. dr., asa Constitutie!
Thomas Paine: fiecare popor are Constitutia pe care o merita si care i se potriveste!

 

dupa lupte seculare ce-au durat 30 de ani...

"De ce trebuie sa ne revizuim Constituia, cata vreme exista state care au aceasta lege fundamentala veche de sute sau chiar mii de ani?"....???
"Cea mai veche Constitutie in vigoare este cea a micutul stat San Marino si dateaza de la 1600. "..??
"De ce are Romania nevoie de o noua revizuire a Constitutiei? Cea a statului San Marino a supravietuit mileniilor. "..?!!!
Care milenii doamna Badea? Poate secole...
Sunteti ruda cu Catavencu????

 

Nu ca m-as fi obisnuit cu tembelismul gindirii jurnalistice

Din Romanika dar am ajuns sa-l constat fara sa ma enervez.E tembela si afirmatia ca un popor are conatitutia pe care o merita.E tembela si intrebarea de ce e nevoie sa revizuim constitutia. Argumentul pentru Da este chiar afirmatia unuia din nanasii ei, Iosif Boda: Avem o constitutie gaunoasa schweizer mai mult gaura decit brinza ( sa nu-i dai cu ea-n cap?).Cel mai suparator e insa ca opozitia de dreapta nu e in stare sa iasa in public cu un proiect de constitutie teafara asemeni celei din 1923.Unei echipe de pina in 10oameni sanatosi la bibilica nu i-ar trebui mai mult de doua saptamini sa o conceapa.ATA ETE !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor