Revizuirea Constitutiei, mormantul lui Antonescu

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 21:32
4843 citiri
Revizuirea Constitutiei, mormantul lui Antonescu

Din momentul in care Comisia de revizuire a Constitutiei a exclus caracterul laic al statului si pe masura ce in fiecare zi se adopta cate un nou amendament care ne intoarce in timp si intareste si mai mult latura si asa conservatoare a natiunii romane, a devenit destul de clar incotro va bate vantul revizuirii.

Iar odata cu intoarcerea la origini, Crin Antonescu e pe punctul de a-si face din revizuirea legii fundamentale cea mai distrugatoare campanie pentru alegerile prezidentiale de anul viitor.

Stema pe steag, interzicerea casatoriile intre doua persoane de acelasi sex, interzicerea alegerii de catre parinti a unui alt curs decat religia ortodoxa pentru copiii lor si, mai ales, trecerea in preambulul Constitutiei a rolului istoric al Bisericii Ortodoxe si recunoasterea sintagmei "Nihil sine Deo" ca moto diriguitor prin istorie pentru o natiune "profund" credincioasa - toate aceste ingrediente de un conservatorism demn de sec XVI vor intoarce Romania acolo de unde, in realitate, nu a plecat niciodata.

Avand ocazia sa isi puna amprenta pe ceea ce ar fi putut fi cea mai iluminista revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu a ales sa mearga pe calea ultraconservatoare a modificarilor care ar fi putut fi aduse legii care croieste principiile si tezele fondatoare ale statului roman.

Insa circul nu s-a oprit la reinventarea valorilor si temelor din secolele trecute si indesarea lor pe langa alte schimbari perfect inutile, ci noutatea de care avem parte zilele acestea vine de unde nu s-ar fi asteptat nimeni.

Un amendament adoptat de comisie spune, de exemplu, la art.64, ca orice persoana "de drept public, orice persoana juridica privata si orice persoana fizica are obligatia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, dupa caz, in fata unei comisii parlamentare, in urma invitatiei scrise primita din partea acesteia".

Propunerea apartine liberalilor lui Antonescu si suna atat de imposibil si anticonstitutional pe cat poate sa sune o prevedere rupta parca din epoca feudala, cand principii si boierii isi chemau la ordin sclavii si supusii.

Toate aceste arhaisme de un conservatorism primitiv, plus toate cele care vor mai urma, creioneaza schita unei noi Constitutii infinit mai retrograde decat cea pe care o avem in prezent.

Si cand ne amintin ca ideea revizuirii ei a pornit in cadrul USL de la supararea ca presedintele a spus ca nu il desemneaza premier pe Victor Ponta, ironia se transforma intr-o gluma proasta.

"Concediul" pe care si l-a luat T. Basescu, pentru a demonstra poate cat de inutila este revizuirea in cazul unui presedinte sanatos si normal, pune in offside si mai mult intreaga Comisie de revizuire a Constitutiei.

Toate balbele din noua Constitutie, fiecare revenire in trecutul imemorial al natiunii romane si, mai ales, revizuirea ei redundanta, care bulverseaza principiile de baza ale statului, pun rand pe rand cate o noua caramida la cavoul pe care Antonescu e tot mai hotarat sa-l ridice in jurul sau.

In loc sa isi asume rolul unui modernizator, unui deschizator de drumuri si iluminist tarziu, Crin Antonescu mizeaza las pe o carte veche si pe un truc mult prea comod pentru imaginea sa deja adormita: da poporului ce isi imagineaza ca l-ar caracteriza in cea mai mare masura. Marii pasi inainte nu s-au facut in istorie insa niciodata mergand inapoi.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Comentarii
Ioan din Chicago
rank 5
Articolul 1 din Constitutie trebuie schimbat.
PSD Erie
rank 5
Toarasi, fiti VIGI danu LENTI, vrasmasu ie cu ochii pa noi