Ziare.com

Revizuirea Constitutiei: Prevederile legate de interceptari, arest, probe ilegale ce pot fi folosite in proces

de Camelia Badea
Marti, 04 Februarie 2014, ora 15:30

   

Revizuirea Constitutiei: Prevederile legate de interceptari, arest, probe ilegale ce pot fi folosite in proces
Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, marti, mai multe prevederi care restrang unele modalitati de anchetare a suspectilor, despre care unii specialisti spun ca nu au ce cauta in Legea Fundamentala.

Comisia comuna de revizuire a Constitutiei, condusa de Crin Antonescu, s-a reunit marti pentru ultimele modificari la proiectul legislativ.

PDL s-a retras din comisia de revizuire a Constitutiei dupa ce majoritatea USL a refuzat solicitarea de a se relua de la zero procesul de revizuire.

Mai multe prevederi ale unor amendamente adoptate au starnit vii controverse.

Unul dintre ele a fost formulat de senatorul PSD Ioan Chelaru si prevede ca probele obtinute ilegal pot fi folosite, dar doar de acuzat, nu si de procuror. "Este interzisa folosirea unei probe obtinute ilegal, cu exceptia cazului in care aceasta este folosita in favoarea celui acuzat", se arata in noua forma a alineatului 14 al articolului 23.

Initial, articolul prevedea ca "Este interzisa folosirea unei probe obtinute ilegal". Noua forma a fost votata in unanimitate.

Un alt amendament a fost propus de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si prevede ca arestarea preventiva poate fi disputa doar dupa punerea in miscare a actiunii penale.

"In mod exceptional si motivat, cercetarea si judecarea in procesul penal se fac cu privarea de libertate a persoanei. Arestarea preventiva se dispune de judecatorul instantei de judecata competenta sa judece fondul cauzei, in conditiile legii, si numai in cursul procesului penal dupa punerea in miscarea a actiunii penale", este noul amendament.

In Constitutia actuala se prevede ca "arestarea preventiva se dispune de judecator si numai in cursul procesului penal".

Senatorul Daniel Fenechiu (PP-DD) a explicat ca introducerea sintagmei "dupa punerea in miscare a actiunii penale" va apropia Romania de un stat de drept, fiind exclusa posibilitatea ca un cetatean sa fie ridicat cu "mascatii" de acasa, informeaza TVR News.

Un alt amendament formulat de presedintele AMR Gabriela Baltag, limiteaza posibilitatea ca procurorii sa poata face interceptari in mod exceptional timp de 48 de ore, in caz de urgenta, inainte de a obtine mandat de la un judecator. De asemenea, interceptarile nu se vor mai putea face decat dupa inceperea urmaririi penale.

"Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin alt mijloc electronic de comunicare, inregistrarea in mediul ambiental, localizarea sau urmarirea prin GPS, ori prin alte mijloace electronice de supraveghere, inregistrarea de imagini, obtinerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici prevazute de lege se dispun de judecatorul instantei competente sa judece fondul cauzei si numai in cursul procesului penal", se arata in amendamentul adoptat in Comisia de revizuire la propunerea Asociatiei Magistratilor din Romania.

In forma initiala a textului din initiativa de revizuire, se preciza pentru articolul 28, alineatul 3: "Retinerea, predarea sau perchizitionarea trimiterilor postale, interceptarea convorbirilor si a comunicarilor, interceptarea in mediul ambiental, perchezitia informatica si accesul la un sistem informatic si la un suport de stocare a datelor informatice, obtinerea datelor informatice, inclusiv a datelor de trafic si a datelor de localizare, identificarea abonatului, a proprietarului, a utilizatorului unui sistem de comunicatii electronice sau a unui punct de acces la un sistem informatic ori alte asemenea tehnici se dispun de judecator, in conditiile legii", informeaza Mediafax.

Pana acum, mecanismul interceptarilor nu figura in Constitutie, doar in legi organice. De asemenea, o parte dintre prevederile de mai sus sunt reglementate in Codurile penale care au intrat in vigoare la 1 februarie.

Reactii negative

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ca se va analiza noile amendamente aduse Constitutiei in sedinta de joi si a precizat ca nu a fost consultat anterior de membrii comisiei de revizuire adoptarii acestor noi prevederi.

Odata introduse in Constitutie, acestea nu vor mai putea fi modificate prin legi. Procurorii nu vor mai putea face interceptari in cazul in care stiu ca urmeaza sa se intample ceva iminent, ci doar dupa ce vor prezenta documente si vor cere mandat de la un judecator, si nu oricare judecator. De asemenea, arestarea preventiva nu se va mai putea face decat dupa inceperea urmaririi penale.

Fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu a comentat la Realitatea TV spunand ca "din punct de vedere juridic astfel de norme nu au ce sa caute in Constitutie, ele tin de procedura penala, ies din sfera garantiilor fundamentale privind drepturile si libertatile; in nicio Constitutie din lume nu se cuprind toate aceste norme".

"In ceea ce priveste fondul problemei, se elimina din arsenalul procurorilor o serie de parghii prin care ar putea sa impiedice comiterea unor infractiuni iminente, nu mai pot fi dispuse interceptarile in 48 de ore. Acest lucru poate sa puna in situatii limita de imposibilitate de a reactiona si preveni comiterea unor infractiuni", a mai adaugat fostul ministru.

Prim-vcepresedintele PDL a comentat si din punct de vedere politic situatia. "Majoritatea USL demonstreaza obsesia pentru restrangerea mijloacelor institutionale ale statului de a combate infractionalitatea, coruptia (...)

Intram nu numai in coliziune cu o serie de obligatii pe care ni le-am asumat. Se dau prime de incredere pentru infractori, se incearca amenajarea unui sistem legislativ extrem de permisiv pentru comiterea de infractiuni. Este un tablou creionat de o majoritate pusa pe fapte rele", a mai declarat Catalin Predoiu.

Intr-un comunicat remise ulterior presei, fostul ministru mai subliniaza si un alt aspect: "A spune ca o proba obtinuta ilegal poate fi folosita daca este in favoarea inculpatului creeaza un dezechilibru intre acuzare si aparare. O proba obtinuta ilegal este ilegala pentru toata lumea".

De asemenea, Radu Carp, profesor de drept constitutional si secretar executiv al PDL, a declarat la postul citat ca "amendamentele sunt elaborate de persoane care nu cunosc ce ar trebui sa fie o Constitutie - un catalog de drepturi exprimate cat mai simplu cu putinta, in care o parte se refera la raportul dintre puteri".

"Articolele votate astazi nu reprezinta o extindere a drepturilor fundamentale, ci sunt norme care tin de Codurile penale", a mai declarat acesta.

Si Laura Stefan, expert anticoruptie (Expert Forum) a criticat introducerea acestor prevederi in Legea Fundamentala.

"Se pare ca aceasta Constitutie se transforma intr-un cod de procedura penala. Este destul de periculos pentru ca s-ar putea ca in practica sa ajungem la concluzia ca unele mecanisme prevazute astazi intr-un anumit fel trebuie modificate maine pentru a raspunde fie obligatiilor pe care Romania si le-a asumat pe plan international, fie necesitatilor rezultate din activitatea practica a instantelor si parchetelor", a spus aceasta la Realitatea TV.

USL sustine amendamentele

Intrebat de jurnalisti in legatura cu noul amendament care prevede ca procurorii nu mai pot face interceptari, in mod exceptional, in termen de 48 de ore inainte de obtinerea mandatului de la jduecator, premierul Victor Ponta a declarat ca nu s-a schimbat nimic in aceasta privinta, adaugand ca nici inainte procurorul nu putea dispune, ci numai propune, ascultarea telefoanelor.

"Nici acum (procurorul - n.red.) nu le poate dispune decat cu acordul judecatorului, ce s-a schimbat?", a afirmat Ponta, dupa ce a fost intrebat de un jurnalist de ce procurorului i se ia aceasta posibilitate.

"Va aflati intr-o mare eroare tehnico-juridica", a adaugat premierul. " (...) Din 2003, masurile de restrangere a drepturilor se fac la propunerea procurorului, dar de catre judecator", a continuat acesta.

De asemenea, senatorul PP-DD Daniel Fenechiu, membru al comisiei de revizuire a Constitutiei a sustinut noile prevederi introduse in Constitutie.

"Nu sunt de acord ca procurorul nu poate sa inceapa interceptarile. Daca nu a fost inclus in Constitutie, nu insemna ca nu se poate gasi in Codul de procedura penala acest drept. (...) Constitutia nu interzice procurorului, insa arata ca interceptarile sunt dispuse de un judecator.

Neindoielnic, exista situatii tranzitorii in care se impune luarea unor masuri preventive sau provizorii. (...) In ceea ce priveste probele ilegale in favoarea acuzatului, acest principiu are in vedere situatia ca acuzatul este intr-o lupta cu intreg sistemul statului, motiv pentru care in situatia in care se obtin niste probe cu incalcarea legii, sa nu se poata folosi, insa acuzatul daca intra in posesia lor sa le poata apara.

Dupa ce vor fi corelate toate inaderventele, atunci vom putea sa apreciem asupra sensului legii fundamentale", a declarat senatorul PP-DD.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3259 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Constitutia lui Cacarau & Dottore

Citat:
Articolului 23:
Probele obtinute ilegal pot fi folosite, dar doar de acuzat

Propunere:
Articolul 24:
Numele Tarii se schimba in USLamism iar politicienii sunt scutiti de inchisoare si amenzi
Articolul 25:
Orice ziarist care contazice Puterea va fi declarat legionar si scos in afara legii.

Penibil...
Tot inainte! Hotii nostrii sunt mai tari decat ai lor si de aia ii protejam.

 

doar daca

esti i d i o t poti vota ceva ce nu ai citit. o dezbatere publica nu am vazut pe tema revizuirii constitutiei. probabil ca ei "vor termina" de revizuit constitutia in vinerea din inaintea referendumului si vor sa fie si adoptata. n e n o r o c i t i mai sunteti.

 

Aceasta Constitutie ciuntita nu mai este a Romaniei,

ci doar a uslasilor1:-(

 

Poporul USL gandeste?

Probele obtinute ilegal pot fi folosite, dar doar de acuzat:)?
Sa traiti asa cum ati votat,din minciunile Antenei3.

Comisia de revizuire trebuie sa introduca un amendament urgent.

Judecare tradatorilor din PDL ( intregul partid) ca si pe nazisti, fara termen de prescriere. De asemenea, senatorul PP-DD Daniel Fenechiu, membru al comisiei de revizuire a Constitutiei a sustinut noile prevederi introduse in Constitutie.

 

Hotaraste-te, intregul partid sau numai tradatorii?

Tradatori de tara sau de partid?
Dovezi de tradare aveti?
Nu ma interesaza PDL dar e chestie de pricipiu. Orice acuzatie trebuie sustinuta cu dovezi.
Sau la Chicago e doar pa vorbe?
Si daca procesul ar fi facut ca la Nürnberg, de catre invingatori, e clar.

Judecare tradatorilor din PDL ( intregul partid) ca si pe nazisti,

De asemenea, senatorul PP-DD Daniel Fenechiu, membru al comisiei de revizuire a Constitutiei a sustinut noile prevederi introduse in Constitutie.

p.s. Comisia de revizuire trebuie sa introduca un amendament urgent fara termen de prescriere.

@Karenina- Intregul partid, in frunte cu iubitul

lor conducator. De ce zic, intregul partid, pentru ca nu exista ministru, secretar de stat, director, directoras PDL, care sa nu fi facut rele si abuzuri.

Asta este Prostitutia Romaniei ca nu o poti numi Constitutie

-

 

Trebuie votata, nu?

Turma va vota DA ca asa spun baronii.
Sa speram ca cei scoliti vor vota NU.

???

Problema e ca sunt mai multi cei din turma decat cei scoliti

si uite asa

ne-am intors in vremea lui Lapusneanu..
citat:
- Multi da p__ro_sti.
- P__ro_sti..da multi.

Vai de Romania...
Tot inainte!

Pentru cine se face constitutia ? sigur nu pt popor

''Nici acum (procurorul - n.red.) nu le poate dispune decat cu acordul judecatorului, ce s-a schimbat?", a afirmat Ponta''

Daca nu s-a schimbat nimic de ce se mai modifica ???
doar de dragul de a se schimba ceva ? nu cred

 

camelia badea este a patra postare aberanta in decurs de trei ore

pe aceasta tema.Tu chiar ai de gind sa ne intocsici cu asemenea postari timpite si fara rost?

 

Ai cumva vreo pretentie ?

Cum si ce ai fi vrut sa ..."scrie" Camelia Badea ?!
Ma-ntreb cand mai are timp, ca am inteles ca-i dadea, sau NU ii mai? - lectii de "oratorie/citire/ exprimare", "omului de stiinta" (!!!) - Funeriu. Te mai intrebi de ce s-a ales praful de Invatamant ?! Despre Constitutie sa scrie si sa vorbeasca Constitutionalistii, nu amatorii, sau cei care si-au gasit "culcus" pe ziare.com...;)

Dom colonel, da noi astia, care avem servici,

putem macar sa facem galerie, nu ?

SA TRAITI !

Cine nui cu noi, iem potriva noastraaaa !

Traiasca traficu !

Traiasca constitutia robusta si nu numai !

nepriceputenii ăștia,hoti și corupți nu știu ce să mai facă să...

scape "panaramele"de brațul legii!!!haidamacul plagiator și căcărăul sforăitor se vor umple de bani dacă din CONSTITUȚIE,fac consti pație!!!

 

pana si traseistul....

CODRIN STEFANESCU cel ce este trompeta celor de la PSD se plangea ca pana si ficasa care are 13 ani cand vorbeste la telefon Ii spune sa nu mai vorbeasca ca le asculta astia.ma mir cum de gandeste asa un copil,cred de la cele auzite in casa.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor