Revizuirea lui Antonescu, un nou razboi de campanie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 12 Mai 2013, ora 23:54
5722 citiri
Revizuirea lui Antonescu, un nou razboi de campanie (Opinii)

Lucrarile Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei urmeaza sa inceapa in cateva zile, insa astazi mai mult decat oricand initiativa USL ridica un mare semn de intrebare asupra necesitatii demersului.

Calmarea strategica a lui Traian Basescu si pactul sau de colaborare cu Victor Ponta au demonstrat in mai putin de trei luni cat de inutila poate fi una dintre cele mai importante teme pentru care USL si-a asumat revizuirea Constitutiei: clarificarea raportului dintre presedinte si premier.

La fel si in privinta limitelor constitutionale trasate presedintelui. Deja in actuala Constitutiei presedintele are un rol mai degraba decorativ, undeva intre reprezentare si functia de arbitru si mediator intre puterile executive. O subtiere si mai drastica a puterilor sale ar transforma practic functia intr-una pur simbolica.

Insa, cum pana in prezent nu am auzit prea multe despre noile directii pe care presedintele Comisiei parlamentare, Crin Antonescu, doreste sa le dea revizuirii Constitutiei, nu ar fi deloc suprinzator sa aflam ca in viitor presedintele va avea de fapt si mai multe puteri.

Am fost avertizati, de acelasi Crin Antonescu, doar asupra pericolului care planeaza asupra noastra daca prim ministrul Guvernului Romaniei va cumula si mai multe puteri, prin transformarea intr-o dictatura parlamentara. Dupa exprimarea acestui punct de vedere, jocurile raman deschise asupra statutului presedintelui, cu atat mai mult cu cat Crin Antonescu este totusi in postura de a-si croi viitoarea functie. Daca va fi sau nu pentru cine se pregateste, aceasta este insasi miza revizuirii Constitutiei.

Intrucat de succesul revizuirii, de modul in care modificarea celei mai importante legi a tarii va avea loc, de reusita sau esecul pe care proiectul il va avea la referendumul care va trebui sa valideze noua Constitutie depind in mod direct si sansele lui Crin Antonescu la viitoarele alegeri prezidentiale.

Planificat sau nu, proiectul de revizuire a Constitutiei va marca startul campaniei electorale pentru prezidentialele din 2014. Si la fel, voit sau nu, Crin Antonescu va avea un avantaj din start asupra tuturor celorlalti posibili candidati, intrucat postura de presedinte al Comisiei parlamentare il plaseaza deja in centrul atentiei publice.

Cum revizuirea Constitutiei, in functie de modificarile ce urmeaza a-i fi incluse, va deveni cel mai important subiect de pe agenda publica, Crin Antonescu il poate transforma in arma cu care sa castige sau, dimpotriva, sa isi ingroape definitiv sansele pentru Cotroceni.

Insa revizuirea Constitutiei l-a atras deja si pe Victor Ponta in prim plan, prin propunerile pe care premierul le-a facut in privinta modificarilor care sa inlesneasca exproprierile de terenuri, confiscarile de masini si bunuri obtinute prin frauda.

Este o cursa in care actualul presedinte si-a anuntat deja participarea, cand si-a manifestat deschis opozitia fata de orice modificare a legii care nu va tine cont in primul rand de referendumul din 2009.

Ambele propuneri, atat cea a premierului cat si cea a lui Traian Basescu, urmeaza cel mai probabil sa intre in coliziune cu viziunea lui Crin Antonescu, obligat sa ramana fidel valorilor liberale si promisiunilor din ultima campanie.

Cat de necesara mai este revizuirea astazi, urmeaza sa aflam din expunerea de motive. Cat de convingatoare vor fi ele, vom afla nu atat la referendumul de validare, cat mai ales la prezidentialele de anul viitor.

Citeste si:
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
USR a informat că opt membri ai formaţiunii s-au înscris în cursa internă pentru şefia partidului. Alegerile vor avea loc la începutul lunii iulie. Cei opt candidaţi înscrişi în cursa...