Ziare.com

Societatea civila cere transparenta in revizuirea Constitutiei. Chiuariu: Exista tentatia de a face circ

de Camelia Badea
Joi, 28 Martie 2013, ora 15:53

   

Societatea civila cere transparenta in revizuirea Constitutiei. Chiuariu: Exista tentatia de a face circ
Douasprezece ONG-uri i-au adresat o scrisoare deschisa presedintelui Comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu, in care cer transparenta in activitatea comisiei, precum si o metodologie si un calendar de actiune. In replica, senatorul Tudor Chiuariu spune ca exista tentatia de a face circ la sedintele comisiei.

"(...)Va solicitam, domnule presedinte, elaborarea unui calendar de consultari si a unei metodologii de consultare care sa ia in calcul o participare cat mai largita a cetatenilor la acest proces. Realizarea revizuirii Constitutiei printr-un proces transparent si in baza unei consultari publice extinse faciliteaza perceperea corecta a valorii Legii Fundamentale si asigura acesteia durabilitate.

Totodata, consultarea cetatenilor cu privire la recomandarile de modificare a Constitutiei are rolul de a oferi acestora cunostintele necesare privind felul in care functionarea si relatiile dintre institutiile fundamentale au impact asupra vietii de zi cu zi a cetatenilor, creandu-se astfel premisele unei mai bune intelegeri si implicari a publicului in bunul mers al statului", se arata in scrisoarea deschisa adresata lui Crin Antonescu semnata, printre altii, de Active Watch, APADOR-CH si Societatea Academica din Romania.


In opinia semnatarilor, "participarea cat mai larga a cetatenilor nu trebuie sa vizeze doar etapa referendumului in procesul de revizuire a Constitutiei, ci sa constituie punctul de central atat al activitatii Formului Constitutional, cat si al intregului demers de revizuire".

De asemenea, acestia considera ca este necesar ca "etapele in care care se vor desfasura consultarile (teritoriala, tematica si academica) sa plece de la consultarea publica a cetatenilor si sa includa opiniile acestora", iar "procesul de consultare a cetatenilor trebuie continuat si ulterior concretizarii activitatii Forumului Constitutional".

Cele 12 ONG-uri care semneaza scrisoarea deschisa mai sustin ca este nevoie de o perioada "substantiala de timp", astfel incat cetatenii sa poata fi consultati.

"Suntem convinsi ca termenul de 5 mai 2013 vehiculat de presa pentru finalizarea activitatii
Forumului este prea scurt
pentru a permite o consultare larga.

Recentele procese de revizuire constitutionala din state din Europa ofera exemple de buna practica, iar aceste exemple pot fi folosite si in cazul Romaniei. In Irlanda, de exemplu, o Conventie Constitutionala, formata inclusiv din cetateni obisnuiti, isi desfasoara activitatea pe o perioada de un
an de zile, incepand cu 2012. Aceasta comisie este responsabila cu organizarea consultarilor si delibereaza pe temele de revizuire a Constitutiei.

In Islanda, procesul incheiat in 2012 a durat mai multi ani. Acesta a plecat de la constituirea unei adunari nationale responsabila cu formularea propunerilor de schimbare a Constitutiei si formata in totalitate din cetateni obisnuiti", se mai arata in scrisoarea deschisa adresata lui Crin Antonescu in care i se cere acestuia sa asigure transparenta procesului de revizuire a Constitutiei si elaborarea unui calendar al consultarilor si a unei metodologii de consultare.

Chiuariu: Exista tentatia de a face circ

Intrebat cum comenteaza solicitarea ONG-urilor care au cerut acces la lucrarile comisiei de revizuire a Constitutiei, seful Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu (PNL), a declarat la RFI Romania ca daca ar fi ingaduit acest lucru ar exista "o anumita tentatie de a face circ, in loc sa facem ce trebuie sa facem si anume o noua Constitutie".

"Eu asa cred. Nu ca si cum n-ar exista posibilitatea asta. Totusi, sa nu exageram! Stiti, e un echilibru just intre nevoia publicului de informare, pe care noi o intelegem si o respectam si necesitatea ca lucrarile acestei comisii sa fie eficiente", a declarat Chiuariu la RFI Romania.

"Deocamdata, un calendar pana pe 15 mai exista, in sensul ca am hotarat ca aceasta comisie sa nu bruieze, sa nu faca lucrari in paralel cu Forumul Constitutional. (...)Tot timpul s-a comunicat ce vrem sa facem, intr-un mod transparent(...) Sedintele comisiei, daca va uitati in regulamentul ei, pot fi publice. Au fost trei sedinte pana acum si cu chestiuni mai degraba tehnice, comisia de-abia s-a organizat, n-a inceput nici o dezbatere pe fondul revizuirii Constitutiei", a mai adaugat senatorul liberal.

Antonescu: Nu cred ca e cazul sa participe presa

Presedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, Crin Antonescu, a declarat, in debutul lucrarilor comisiei pe care o conduce, ca membrii acesteia au decis - "conform traditiei" - ca reprezentantii presei sa aiba acces doar in primele minute la lucrarile comisiei, dupa care dezbaterile sa continue in spatele usilor inchise, asta in conditiile in care in 2003, la revizuirea anterioara a Constitutiei, presa a avut acces total la lucrarile comisiilor similare.

"De participat cred ca nu e cazul, pentru ca nici noi nu participam la lucrarile voastre din redactii atunci cand va pregatiti programele", le-a spus Crin Antonescu jurnalistilor prezenti la Palatul Parlamentului.

In acest context, profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir a vorbit inttr-un interviu acordat Ziare.com despre caracterul netrasparent si imprevizibil al procesului de revizuire a Constitutiei, atragand atentia asupra riscurilor majore pe care le presupune o asemenea procedura.

I.Stanomir: Revizuirea Constitutiei are un caracter netransparent si imprevizibil Interviu

In replica, vicepresedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei Ioan Chelaru respinge acuzatiile de lipsa de transparenta in activitatea acesteia, subliniind faptul ca "pana la acest moment practic toate deciziile comisiei au fost facute publice fara nici un fel de retinere din partea membrilor Comisiei parlamentare".

Chelaru promite ca noua Constitutie se va creiona transparent
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2705 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cacarau e terminat

dar face pe "infantilul" atat cat mai poate.

Funia lui Felix e tot mai scurta, a pierdut batalia cu PSD...nu-i ramane decat sa incerce o Constitutie facuta la secret, ascunsa de ochii electoratului!
O sa-ti dea romanii o Constitutie de n-o s-o poti duce,,,Cacaraule!
Abia atunci iti vei da seama ca esti un nimic.
Un biet..
Un nimeni!
)))))))))))

 

Cat spirit democratic si cata transparenta la liberalii romani!

S-or fi molipsit chiar toti de la comportamentul lui Antonescu?

 

Tara de papagali

Sa revizuiesti constitutia cu idiotul analfabet si ireponsabil care a facut praf legea electorala si a dublat numarul parlamentarilor este o actiune premeditat distructiva

 

Constitutia lui Cacarau,trebuie sabotata !

Mai bine ramanem cu aceasta constitutie decat cu una dupa chipul si asemanarea marelui specialist in drept constitutional Cacarau din Isaccea.

Ce Irlanda,ce Islanda?

Decat sa dea exemplu aceste doua "mari" tari europene mai bine ar fi dat exemplu "marea" consultare populara pe care a facut-o Basescu in 2009 cand a descoperit ca ideal si dorit de poporul roman este parlamentul unicameral (fostul MAN!) si 300 parlamentari (aici mai exista si posibilitatea de se opri la 3 ,dar a fost generos!). Si uite asa onegistii nostrii in 2009 au fost consultati (sau nu) ,dar au fost complet de acord cu Basescu,ca doar la el erau butoanele democratiei!Serios vorbind sunt niste caraghiosi care isi mai inchipuie ca mai pot sa pacaleasca populatia cum fac cu Fiscul! Nu mai tovarasi,s-a intarcat balaia(Udrea)!

Chiuariu = Chihuahua lui Fenechiu-transformatoare.

.

 

Pentru infractorul Chiuariu

transparenta legislativa specifica pricarei democratii inseamna circ.

 

Penalul de Chiuariu e chiar penibil.

Nu e vorba de "nevoia publicului de informare" ci de obligatia poporului de participare la elaborarea unei legi de baza a statului.
Nu se pune problema ca o elaboreaza "alesii2, pentruca pe astia nu ia ales poporul ci s-au ales singuri, poporul TREBUIE sa participe la elaborarea proiectului de constitutie, pentruca tot el este cel ce il va aproba prin referendum.

Protestez!

Macar Camelia Badea sa participe.

Antonescu: Nu cred ca e cazul sa participe presa.

 

Macar Mircea Badea.

Ca sa fie circ, cum spune infractorul Chioriu.

Ioan a vrut să spună că prostituează. Felix il

mană cu harapnicul la produs.

Protestez! Să participe și plăvanul sclerozat din Chicago!

.

Antonescu si-a semnat cererea

De renuntare la candidatura pentru functia de presedinte al Statului.
Nu ne ramane decat sa ii multumim ca nu mai vrea sa ne dispretuiasca si din cea mai inalta functie din Stat, asa cum a reusit cu brio dictatorul interlop Basescu.

 

chiuariu,

circar patentat si..penal pe deasupra!cine modifica constitutia?cacarau si gasca lu'felix!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor