Solutia pentru "statul national": Ce s-ar putea introduce in Constitutie

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 18:40
4489 citiri
Solutia pentru "statul national": Ce s-ar putea introduce in Constitutie

Consilierul premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda, considera ca sintagma de stat national ar trebui eliminata din Constitutia Romaniei, insa nu crede ca acest lucru se va intampla in 2013. Frunda e de parere ca se poate gasi o solutie de compromis - introducerea in textul legii fundamentale a sintagmei de comunitati nationale constitutive de stat.

"Ar trebui sa definim pentru Constitutia de acum comunitatile maghiara, germana sau altele ca si comunitati constitutive de stat, le ridicam in rang si spunem ca sunt constitutive ale statului roman. Aceasta definitie ar cuprinde nu doar natiunea romana, ci si comunitatile nationale, care suntem aici de 1.000 de ani, nu suntem veniti cu pluta", a declarat fostul senator UDMR pentru Ziare.com.

El si-a reafirmat opinia ca sintagma de stat national din Constitutie e una care are doar valoare sentimentala si ar trebui scoasa, insa e constient ca asta nu se va putea intampla la modificarea din vara a Constitutiei.

"Trebuie sa discutam aceasta problema. Sintagma de stat national e pur sentimentala, nu are efecte juridice sau politice. Reprezinta un punct sensibil al romanilor pentru ca asa au fost educati.

O putere, dar nu anul acesta, trebuie sa pregateasca eliminarea acestei sintagme, fara inlocuire. Spuneam cu alta ocazie ca exista doar doua state in UE care au sintagma de stat national in Constitutie, dar m-am inselat, nu exista niciunul", a mai spus Frunda.

Reprezentantii UDMR au cerut in repetate randuri ca termenul de "stat national" sa fie scos din Constitutie, insa s-au lovit de refuzul actualei Puteri. Mai mult, PNL si PC au refuzat sa primeasca UDMR la guvernare cand a pus conditia ca aceasta sintagma sa dispara din viitoarea Constitutie.

Kelemen: Minoritarii nu se simt cetateni de acelasi rang cu romanii

Ideea ca sintagma de stat national sa fie eliminata din Constitutie a fost sustinuta si de presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

El spune, la RFI Romania, ca din cauza acestei formule prezente in articolul 1 din legea fundamentala, maghiarii din tara nu se simt egali cu romanii, fiind "eliminati din Constitutie si din stat, in principiu". Kelemen Hunor mai afirma ca, daca nu se ajunge pana in octombrie la un referendum, atunci amendarea Constitutiei este "compromisa".

Kelemen Hunor nu se asteapta sa ajunga la un compromis cu Puterea actuala privind eliminarea sintagmei de "stat national" din Constitutie: "Nu, eu sunt convins ca nu, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa pui in discutie anumite chestiuni, subiecte, care din punctul nostru de vedere, trebuie discutate la nivelul societatii.

Aici vorbim doar de sintagma de "stat national". Niciodata nu am pus in discutie si nu punem in discutie celelalte definitii, stat unitar si indivizibil.

Sunt convins ca, in acest moment, societatea romaneasca si clasa politica nu este pregatita pentru o astfel de schimbare, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa aduci argumente, ca nu trebuie sa explici de ce a trecut vremea statelor nationale si de ce minoritatile nationale nu se simt cetateni de acelasi rang cu romanii, cand din definitie deja sunt eliminati din Constitutie si din stat, in principiu, sigur, nu vorbim de alta eliminare, dar nu sunt tratati ca cetateni cu acelasi rang ca ceilalti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#modificare Constitutie comunitati constitutive, #comunitati constitutive stat national , #constitutie