Stanomir: Amatorismul defineste revizuirea Constitutiei

Luni, 10 Iunie 2013, ora 10:24
3334 citiri
Stanomir: Amatorismul defineste revizuirea Constitutiei

Ioan Stanomir, specialist in drept constitutional, considera ca actuala revizuire a Constitutiei este lipsita de viziune si caracterizata de amatorism. "Constitutia risca sa devina un fel de depozit in care fiecare pune mobila dupa cum il taie capul", spune Stanomir.

Ioan Stanomir a comentat pentru Ziare.com controversatele amendamente aprobate de Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei, cum ar fi cele privind reglementarea interceptarilor sau profanarea drapelului national.

"Problema fundamentala a acestei revizuiri este lipsa ei de viziune. Este clar ca nu exista un plan de natura juridica si intelectuala care sa ii orienteze pe parlamentari.

Revizuirea Constitutiei: Dreptul la viata privata si interceptarile

Pe de o parte, exista un interes al parlamentarilor de a proteja eventualele 'victime' ale procurorilor, impotriva legii. Se poate interpreta ca este o reactie la actiunile Parchetului General sau DNA.

Revizuirea Constitutiei: Profanarea drapelului national, interzisa de lege

In ceea ce priveste profanarea drapelului, mie mi se pare ca in locul unei dezbateri sanatoase privind patriotismul se prefera tot felul de experiente din acestea care nu fac decat sa confirme amatorismul celor care dezbat Constitutia la ora actuala", acuza Ioan Stanomir.

El a punctat si ignorarea de catre parlamentarii constitutionalisti a rezultatelor referendumului din 2009, conform carora Parlamentul trebuie sa aiba o singura camera si maximum 300 de alesi.

"Parlamentarii nostri au decis ca ei sunt natiunea si ca orice alta forma de exprimare a natiunii este irelevanta pentru ei. E un precedent extrem de periculos, care afecteaza calitatea democratiei pe anii care urmeaza", a subliniat Stanomir.

Revizuirea Constitutiei: Parlamentul ramane bicameral

Specialistul in drept constitutional nu se asteapta la nimic bun in continuare.

"Marea problema a acestei Constitutii este ca risca sa devina un fel de depozit in care fiecare pune mobila dupa cum il taie capul.

Produsul finit va fi pe masura comisiei care lucreaza, un produs finit nascut din maini care nu sunt pregatite sa creeze ceva de calitate si de durata", a precizat Stanomir.

Cu toate acestea, Ioan Stanomir este convins ca o astfel de Constitutie va reusi sa treaca de referendum si sa intre in vigoare.

"Nu ma astept sa cada Constitutia la referendum, dat fiind faptul ca pragul va fi scazut, mobilizarea politica va fi insemnata si, trei, se poate constata un nivel de oboseala la nivelul opiniei publice. Reactia opiniei publice este deja destul de firava si de discreta in momentul in care, in Parlament, Constitutia este schimbata fara plan, fara expertiza, doar in temeiul unor planuri politice pe termen scurt", a concluzionat constitutionalistul.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....