Business Focus: The Real Estate Event - Uniting People, Inspiring Visions

Sunteti de acord ca unui ministru sa nu i se permita sa fie in acelasi timp si parlamentar? Sondaj Ziare.com

Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 14:25
12519 citiri
Sunteti de acord ca unui ministru sa nu i se permita sa fie in acelasi timp si parlamentar? Sondaj Ziare.com

In urma cu doi ani, Curtea Constitutionala a propus Parlamentului sa elimine din viitoarea Constitutie posibilitatea ca un ministru sa fie si parlamentar in acelasi timp. In acest caz, un conflict de genul celui aparut intre premierul Ponta si deputatul Ponta pe tema Rosia Montana n-ar mai fi fost posibil.

Articolul 71 alin. 2 din actuala Constitutie precizeaza: "Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului".

In cele 85 de pagini in care Curtea Constitutionala si-a spus in 2011 punctul de vedere cu privire la proiectul de revizuire a Constitutiei promovat de presedintele Traian Basescu era argumentata, printre altele, necesitatea eliminarii acestei exceptii.

"Pentru a da expresie principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat si a asigura deplina efectivitate a textului constitutional in sensul asigurarii independentei membrilor Parlamentului si a protejarii legislativului impotriva influentelor executivului, alin. (2) al art.71 ar trebui modificat, in sensul eliminarii exceptiei pe care o instituie in prezent si care permite cumulul calitatii de parlamentar si de membru al Guvernului", au sustinut judecatorii de atunci ai Curtii Constitutionale.

Confuzia starnita in randul electoratului de comportamentul ambiguu adoptat de Victor Ponta, Dan Sova si Rovana Plumb in cazul proiectului de lege Rosia Montana ar putea fi un bun motiv pentru care propunerea CCR sa se dezbata in comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei condusa de Crin Antonescu.

Rosia Montana: Ponta ca deputat e contra lui Ponta ca premier

Ponta: Voi vota impotriva proiectului Rosia Montana. Antonescu se mai gandeste

Ioan Stanomir: Reglementarile juridice nu normeaza si conduitele politice

Profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir a declarat pentru Ziare.com ca, de obicei, sistemele parlamentare si semiprezidentiale permit aceasta compatibilitate, in timp ce in sistemele in care exista o separatie stricta a puterilor in stat, cum este cazul Statelor Unite, ea este exclusa.

"Dar in cazul lui Victor Ponta, pe care l-ati evocat, problema nu este a compatibilitatii dintre pozitia de prim-ministru si pozitia de deputat, ci a incompatibilitatii dintre viziunea pe care o exprima politic prim-ministrul Ponta si viziunea pe care o exprima politic deputatul Ponta. Si pentru aceasta imi este teama ca nu exista in nicio Constitutie a lumii solutii pentru a decide cine are dreptate, prim-ministrul sau deputatul", a comentat profesorul Stanomir.

Intrebat daca a mai intalnit astfel de cazuri, in care un politician cu diverse functii in stat sa exprime pozitii diferite pe acelasi subiect, prof. Stanomir a raspuns: "De obicei acest lucru este exclus fiindca in sistemele parlamentare sau in cele semiprezidentiale primul ministru se afla intr-o relatie stransa cu majoritatea parlamentara, iar un asemenea tip de semnal, ambiguu, ar fi de natura sa induca perplexitate in randurile electoratului".

"Dar dumneavoastra imi puneti o intrebare legata de o conduita politica, iar eu va raspund ca reglementarile juridice nu normeaza si conduitele politice. In cazul de fata este vorba de modul in care aceasta putere politica intelege sa guverneze si despre modul in care majoritatea parlamentara intelege sa tolereze un asemenea comportament din partea premierului pe care ea insasi l-a desemnat", a completat acesta.

Pe de alta parte, intrebat daca este de parere ca ar fi un lucru bun ca viitoarea Constitutie sa nu mai permita unui membru al Executivului sa fie si parlamentar, prof. Stanomir, fost presedinte al Comisiei prezidentiale de analiza a sistemului constitutional, a raspuns ca "in principiu, nu este nici bun nici rau".

"Depinde foarte mult de context, pentru ca aceasta compatibilitate este permisa in sistemele parlamentare functionale si produce rezultate benefice. Insa chestiunea fundamentala care trebuie sa ne preocupe este calitatea politicienilor pe care ii alegem, astfel incat sa nu mai apara astfel de rupturi intre opinia parlamentarului si opinia omului de la guvern", a conchis acesta.

In prezent, din cei 27 de membri ai Cabinetului Ponta doar 6 nu sunt si parlamentari (Liviu Voinea, Robert Cazanciuc, Remus Pricopie, Ramona Manescu, Mihnea Costoiu, Cristian David), ceilalti fiind fie deputati (Victor Ponta, Liviu Dragnea, Daniel Chitoiu, Daniel Constantin, Radu Stroe, Mircea Dusa, Rovana Plumb, Dan Nica, Eugen Nicolaescu, Nicolae Banicioiu, Lucia Varga, Maria Grapini, Constantin Nita, Mihai Voicu, Doina Pana), fie senatori (Gabriel Oprea, Titus Corlatean, Varujan Vosganian, Mariana Campeanu, Eugen Teodorovici, Daniel Barbu, Dan Sova).

De altfel, putini ministri ai guvernelor instalate dupa Revolutie nu au fost simultan si parlamentari, printre acestia numarandu-se Mihai Tanasescu, Mircea Miclea, Monica Macovei, Catalin Predoiu, Daniel Funeriu si Teodor Baconschi.

Iar daca in actualul Parlament, cu peste 580 de senatori si deputati si o majoritate de peste 70% a aliantei aflate la guvernare, absenta ministrilor de la lucrari sau de la voturile finale aproape ca nu conteaza, in timpul Guvernelor Boc, sustinute de o majoritate extrem de fragila, ea a dus uneori la caderea unor legi.

Pe de alta parte, Victor Ponta nu a fost primul politician care a trebuit sa rezolve o asemenea dilema politica interioara. In 2008, deputatul Cristian Adomnitei (PNL) a votat pentru majorarea salariilor profesorilor, masura cu care ministrul Educatiei Cristian Adomnitei nu era de acord.

"Am avut cea mai ingrata sarcina, a fost o incompatibilitate morala intre deputatul Adomnitei si ministrul Adomnitei. Ca parlamentar, am votat dintr-un principiu in care cred, respectiv majorarea salariilor, insa, ca ministru, nu sunt de acord cu cuantumul majorarii", a explicat atunci liberalul.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Sustineti propunerea Curtii Constitutionale de eliminare prin Constitutie a posibilitatii ca un membru al Guvernului sa fie in acelasi timp si membru al Parlamentului?

Viorica Dăncilă, după ce a intrat în PNCR, partidul lui Cristian Terheș: „Nu mi-am trădat partidul. Oamenii aflaţi azi la conducere m-au trădat”
Viorica Dăncilă, după ce a intrat în PNCR, partidul lui Cristian Terheș: „Nu mi-am trădat partidul. Oamenii aflaţi azi la conducere m-au trădat”
Viorica Dăncilă, care urmează să candideze pe listele PNCR, partidul lui Cristian Terheș, la alegerile parlamentare, a ținut să precizeze că nu și-a trădat partidul, PSD, ci conducerea...
Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură
Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură
Analiză: Mircea Geoană și-a lansat candidatura cu un clip electoral în stil american, în care i se văd cearcănele adânci și în care își asumă, pornind de la aspectul fizic, că nu e...
#eliminare Constitutie ministru parlamentar, #Ponta impotriva Rosia Montana, #compatibilitate ministru parlamentar , #constitutie
  1. Viorica Dăncilă, după ce a intrat în PNCR, partidul lui Cristian Terheș: „Nu mi-am trădat partidul. Oamenii aflaţi azi la conducere m-au trădat”
  2. Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură
  3. USR acuză PSD-PNL că au șters o audiere a ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, de pe site-ul Senatului. Ministrul nu s-a prezentat la audiere
  4. Ludovic Orban anunță finalul carierei politice pentru Nicolae Ciucă: „Nu are stofă de lider"
  5. „Contre” pe tema traficului rutier. Nicușor Dan îl cheamă pe Marcel Ciolacu pe „șantierele ilegale” din Capitală. „Nu putem să lăsăm mafia imobiliară să facă politica instituţiilor statului”
  6. Geoană își recunoaște greșeala: ”Am făcut o greșeală de exprimare pe care o regret”
  7. Cele zece realizări din timpul mandatului de premier cu care se laudă Ciucă. „Am crescut salariul minim” VIDEO
  8. Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, în turul doi la prezidențiale. Lasconi, pe locul trei, urmată de șefii AUR și SOS SONDAJ
  9. Mircea Geoană, despre o posibilă fraudare a alegerilor: „M-au mai furat o dată, nu asta e problema”
  10. Mircea Geoană, despre boala de care a suferit: ”A fost un moment suficient de dramatic să mă trezească”