USR spune ca proiectul PSD de revizuire a Constitutiei e o pacaleala: Au penali in Parlament, dar sustin ca vor curatirea

Marti, 02 Iulie 2019, ora 19:16
3681 citiri
USR spune ca proiectul PSD de revizuire a Constitutiei e o pacaleala: Au penali in Parlament, dar sustin ca vor curatirea
Foto: Facebook/Uniunea Salvati Romania - USR

Proiectul PSD de revizuire a Constitutiei, in care a fost inclus textul initiativei "Fara Penali in functii publice", arata ipocrizia social-democratilor care au in continuare membrii cu condamnari penale definitive, inclusiv in Parlament, dar public sustin ca vor curatirea, acuza USR.

Potrivit unui comunicat de presa al partidului, proiectul PSD este "doar o pacaleala pentru romani si face parte din planul social-democratilor de a se reabilita in fata cetatenilor folosind vorbe goale si copiere de texte juridice dupa modelul copy-paste".

In plus, USR isi exprima ingrijorarea ca PSD se foloseste de popularitatea initiativei "Fara Penali" in functii publice pentru a strecura modificari constitutionale nocive.

"Daca va intra in dezbatere impreuna cu alte prevederi, aceasta initiativa cetateneasca, fara precedent atat pentru scena politica, cat si pentru societatea civila din Romania, poate fi instrumentalizata in mod perfid de PSD. Fie pentru a bloca orice revizuire constitutionala si pentru a pierde aceasta initiativa in dezbateri parlamentare, fie ca parghie pentru a strecura modificari constitutionale nocive, folosind popularitatea acestei initiative", a explicat deputatul USR Silviu Dehelean, membru in Comisia juridica, de disciplina si imunitati.

USR mai transmite ca proiectul PSD de revizuire a Constitutiei este unul periculos pentru ca include doar modificari superficiale in privinta temelor majore care au fost vizate de referendumul pentru justitie.

De exemplu, in privinta interzicerii amnistiei si gratierii, PSD a adaugat un singur text la unul dintre articolele din Constitutie care se refera la gratierea individuala, dar a evitat in mod deliberat sa interzica amnistia si gratierea colectiva pentru corupti.

De asemenea, in ceea ce priveste ordonantele de urgenta, PSD nu a inclus si Inalta Curte de Casatie si Justitie printre institutiile care pot contesta la Curtea Constitutionala OUG-urile emise de Guvern, dupa ce in ultimii doi ani magistratii de la ICCJ au criticat serios multe din modificarile introduse de PSD-ALDE prin ordonante de urgenta in domeniul justitiei.

"PSD face astazi un lucru pe care nu si-l doreste, o face doar de ochii lumii, dupa ce fostul presedinte Liviu Dragnea a ajuns la inchisoare. Este evident ca PSD interpreteaza dupa cum ii convine rezultatul referendumului din 26 mai si nu a renuntat la idea unei amnistii si gratieri colective. Ceea ce ne dorim sa se intample este ca pentru toate aceste propuneri de modificare a Constitutiei, discutia sa se poarte separat si sa dea un vot separat pentru fiecare proiect depus in Parlament", a precizat deputatul USR Stelian Ion, conform sursei citate.

USR mai sustine ca "este absolut necesar ca votul pentru Fara Penali in functii publice sa fie separat de proiectele de revizuire a Constitutiei pentru a nu parazita initiativa".

PSD-ALDE au depus, la Camera Deputatilor, proiectul pentru revizuirea Constitutiei, care prevede interdictia de a detine functii publice a persoanelor condamnate la inchisoare, dar si extinderea dreptului de a sesiza CCR in privinta ordonantelor de urgenta.

Anterior si opozitia a depus la Parlament un proiect, initiat de PNL si semnat de USR, pentru un proiect pentru revizuirea Constitutiei prin care condamnatii definitiv la pedepse privative de libertate sunt exclusi de la alegerile locale, parlamentare, prezidentiale si europarlamentare, iar amnistia si gratierea pentru fapte de coruptie este interzisa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#PSD revizuire constitutie, #PSD Constitutie Fara Penali, #USR Constitutie Fara Penali , #constitutie