Valeriu Stoica: O regula clara, scrisa in Constitutie, o sa limiteze traseismul politic

Joi, 13 Iunie 2013, ora 19:36
1882 citiri
Valeriu Stoica: O regula clara, scrisa in Constitutie, o sa limiteze traseismul politic
Foto:Arhiva

Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei si fost vicepresedinte in Comisia de revizuire a Constitutiei in perioada 2001-2003, sustine introducerea in Constitutie a amendamentului prin care parlamentarii traseisti isi pierd mandatul, explicand ca in acest fel fenomenul va fi stavilit.

"Eu cred ca o asemenea solutie este buna pentru ca s-a vazut de 23 de ani ca nu exista suficienta cultura politica in Romania pentru ca acest fenomen sa aiba manifestari doar sporadice. Din pacate, in Romania traseismul politic a fost si este un fenomen foarte frecvent.

Pana la urma, in absenta unei culturi politice solide, o regula clara, scrisa in Constitutie, o sa limiteze acest fenomen. Este vorba de o regula asemanatoare aceleia care functioneaza la alesii locali, la primari si la presedintii de Consilii Judetene. Acolo a fost introdusa prin lege pentru ca nu era un impediment de natura constitutionala", a declarat Valeriu Stoica, profesor de drept la Universitatea Bucuresti, pentru Ziare.com.

Acesta admite ca politicienii vor gasi modalitati de a ocoli aceasta prevedere, in cazul in care ea se va regasi in proiectul final.

"Se vor putea gasi tot felul de tertipuri, dar pana la urma interdictia ramane si ea va fi de natura sa limiteze fenomenul traseismului politic. Traseismul nu o sa dispara, o sa fie mascat, se vor gasi tot felul de formule de ocolire, dar, ca atare, fenomenul va fi limitat in mod serios", a declarat prof. Stoica.

Ramane de vazut daca amendamentul adoptat in comisie se va regasi si in versiunea finala a Legii, dupa dezbaterile in plen.

"Noi nu vorbim de actuala Constitutie, ci de un amendament la actuala Constitutie. Ca urmare, daca acel amendament va fi adoptat si, dupa aceea, la referendum, legea de modificare a Constitutiei va fi aprobata, abia atunci vorbim despre o prevedere constitutionala. Ori de cate ori s-a pus problema ca aceasta chestiune, a traseismului, sa fie rezolvata prin legi, fie ele si organice, solutiile nu au putut fi adoptate intrucat ar fi fost in contradictie cu actuala Constitutie", a mai explicat Valeriu Stoica.

Valeriu Stoica, despre revizuirea Constitutiei: Decat sa se faca ceva prost, mai bine sa nu se faca Interviu

Despre traseism si referendum - Interviu cu un doctor in drept constitutional

Comisia pentru revizuirea Constitutiei a aprobat, joi, un amendament care prevede ca deputatul sau senatorul care isi da demisia din partidul politic sau din formatiunea politica din partea caruia a fost ales sau se inscrie in alt partid isi pierde mandatul in aceeasi zi.

Traseistii isi pierd mandatul? Vezi cum va putea fi fentat amendamentul

Nu acelasi lucru se intampla si cu parlamentarii exclusi din partidele lor, ceea ce deja a dat nastere la speculatii conform carora va exista o portita de iesire pentru cei care vor sa isi paraseasca partidele fara a-si pierde mandatul.

Situatii similare se intampla in randul alesilor locali. Numerosi primari, mai mult sau mai putin cunoscuti, au trecut informal in alte tabere politice fara sa demisioneze, dar ei nu si-au pierdut mandatele fortand excluderea lor, pentru ca legea prevede ca un primar isi pierde mandatul doar daca isi da demisia nu si daca este exclus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Valeriu Stoica traseism constitutie, #amendament traseism Constitutie , #constitutie