Vasile Dancu: Istoria ne surprinde mereu cu pantalonii in vine

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 19:02
2979 citiri
Vasile Dancu: Istoria ne surprinde mereu cu pantalonii in vine
Foto: Arhiva

Sociologul Vasile Dancu ii atentioneaza pe reprezentantii partidelor ca sufera de "miopie politica" si se intreaba de ce face PSD greseala de a respinge ideea de republica semi-prezidentiala, in conditiile in care are cele mai mari sanse sa dea viitorul presedinte al Romaniei.

"In viata medicala, miopia este o afectiune care face dificila vederea la distanta. In viata sociala si politica, ea este o boala care face ravagii pentru ca imbraca multe forme: de la lipsa vederii de perspectiva, la narcisism politic, de la izolarea in sediul partidului, la inchiderea ochilor la propriile greseli. Sondajele sunt folosite doar ca oglinda in care politicienii isi privesc aura si se uita cu atentie le ele doar daca se vad frumosi, inteligenti si iubiti de popor", remarca Vasile Dancu pe blog.

Sociologul mai explica faptul ca "politicianul miop nu priveste in jurul sau decat foarte rar, iar atunci cand o face se uita cu dispret, ura sau nepasare. El nu stie astfel mare lucru despre Romania si nici despre lume. (...) In grupul politicianului miop, 'noi' suntem cei care avem mereu dreptate, iar 'ceilalti' sunt niste ticalosi sau dobitoci".

In concluzie: "mai rea decat orbirea, miopia creeaza iluzia ca totul se vede clar. (...)Tara noastra bajbaie spre Europa pentru ca de peste o jumatate de secol este condusa de politicieni miopi. Mereu ne surprinde ziua de maine, ca si prima zapada pe edili, mereu ne surprinde istoria cu pantalonii in vine".

Studiu de caz: Modificare Constitutiei

Vasile Dancu ilustreaza ideile de mai cu ajutorul temei politice de actualitate "revizuirea Constitutiei". Sociologul se declara de acord cu modificarea Legii Fundamentale, dar "ca parte dintr-un proiect de modernizare radicala si decisiva a statului roman" si nu ca o competitie politica asa cum este tratata de liderii partidelor.

"Nu vad rolul intelectual al marilor nostri constitutionalisti, despre care auzim ca exista. Toata dezbaterea este exclusiv politica, partinica. Discutia, republica parlamentara vs republica prezidentiala, nu are loc decat prin intermediul obsesiei Basescu, obsesia respingerii sau obsesia adulatiei. Traian Basescu trebuie exclus din discutie atata timp cat nu facem un demers istoric.

Cei zece ani de mandat vor deveni, in scurt timp, istorie. De ce mai pierdem timpul cu spaima de despotism basescian? Nu ar fi mai bine sa cantarim serios ce poate face Parlamentul in cultura si societatea noastra, ce a facut, cat este de credibil, cum am putea creste credibilitatea lui si sa comparam cu forta personalitatilor in istoria noastra politica?", se intreaba, printre altele, sociologul.

"Au fost presedintii Romaniei frana, sau motor al modernizarii statului si Romaniei dupa Revolutie? Dar premierii Romaniei, ce au adus nou sau ce rol au avut? Conflictul care se naste cateodata intre Palatul Victoria si Controceni de unde vine, ce efecte are? Cum s-a nascut conflictul din Parlament si Presedinte in ultima vreme, ce rol au avut oamenii, ce rol au avut partidele? Dar grupurile de afaceri sau cele interlope?

Ce rol a avot concentrarea grupurilor de presa si nasterea marilor trusturi pentru coagularea unor aliante politice? Care sunt resorturile bataliei dintre Presedinte si trusturile de presa, ce rol are justitia, aici? Scandalul Voicu ce ne arata, in ceea ce priveste functionarea institutiilor si statului de drept, adica ceea ce trebuie reglat prin Constitutia noua?", mai adauga acesta la lista de intrebari la care ar trebui politicienii sa raspunda inainte de a trece la revizuirea de facto a Constitutiei.

Revenind la ideea de "miopie politica", Vasile Dancu spune ca de asa ceva dau dovada cei care nu pot analiza optiunea unei republici semi-prezidentiale sau prezidentiale fara a face abstractie de Traian Basescu

"Ca interes politic, strategic si tactic, sunt cele mai mari sanse ca, dupa atatea guverne Boc si dupa doua mandate de 5 ani pentru Traian Basescu, erodarea ar putea sa faca ca PD-L sa nu mai poata sa dea un presedinte viitorul deceniu. Cele mai mari sanse le poate avea PSD pentru aceasta functie, doar ca ei exclud din start o republica prezidentiala. (...) Sa eliminam optiunea pentru o republica semi-prezidentiala doar pentru ca o propune PD-L?", se mai intreaba acesta, reamintind ca de modificarea Constitutiei beneficiaza uneori cine se nimereste, nu cel pentru care se pregatest, vezi cazul Constitutiei actuale, intrata in vigoare in 2003, si pusa la punct de PSD pentru Adrian Nastase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Vasile Dancu constitutie, #Vasile Dancu Basescu, #Vasile Dancu PSD , #constitutie