Vrea cineva cu adevarat reforma? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 02 Iunie 2011, ora 16:55
6447 citiri
Vrea cineva cu adevarat reforma? (Opinii)

Proiectul de modificare a Constitutiei prezentat de Traian Basescu propune o reforma politica esentiala pentru statul roman, dar cu sanse minime, daca nu chiar nule de adoptare. Ele pun degetul pe cateva rani supurande ale societatii romanesti si cea mai buna dovada a sensibilitatii este reactia furibunda starnita de proiect in clasa politica.

Din start am sa spun ca refuz categoric sa discut despre aceste propuneri in termeni de "Constitutia lui Basescu". Traian Basescu nu va beneficia de propunerile sale, chiar daca ele, in mod miraculos, ar fi adoptate. Domnia sa si-a inceput mandatul pe actuala Constitutie si, daca nu se schimba cu totul dreptul nostru constitutional, pe aceeasi Constitutie isi va si incheia mandatul. Adica procedura sa de suspendare nu va fi modificata, iar puterile sale nu vor fi modificate. Ba chiar primul presedinte caruia i-ar fi aplicate noile prevederi ar putea fi Crin Antonescu.

Daca depasim asadar aceasta obsesie nationala stupida, eu nu vad nimic rau in cele mai multe dintre propunerile presedintelui. Si nici n-am auzit argumente fundamentate impotriva lor, ci exclusiv traditionale injuraturi antiprezidentiale. Asadar, eu nu vad ce e rau in faptul ca presedintele, sa zicem, Antonescu nu va putea fi suspendat doar pentru ca asa vrea intr-un anumit moment o alianta conjuncturala dintre PSD si PDL (nu radeti caci n-ar fi nicio surpriza, dar absolut niciuna), ci doar daca magistratii Curtii Constitutionale ii certifica vinovatia.

Nu vad nici ce e rau sa fie limitata posibilitatea Parlamentului de a bloca procedurile, asa cum s-a intamplat inainte de alegerile prezidentiale, si obligarea lui sa se pronunte, indiferent cum, dar sa se pronunte, asupra unei nominalizari de premier si cabinet intr-un anumit termen. E mai bine sa stam in crize politice infinite? Nu vad ce e rau in eliminarea prezumtiei caracterului licit al dobandirii averilor, care a dat sansa multor ticalosi sa doarma linistiti dupa ce au jefuit banii publici. Nu vad nimic rau in faptul ca CSM sa fie transparent si toata lumea sa stie exact cine cum a votat intr-un caz ca cel al Elenei Turcu, de exemplu.

Dupa cum ce-ar fi rau in faptul ca parlamentarii sa poata fi perchezitionati sau retinuti pentru fapte penale fara a fi nevoie de avizul colegilor? Nu vad conturandu-se o republica prezidentiala doar pentru ca anumite abuzuri parlamentare ar fi limitate si, cu atat mai putin, risc de dictatura, decat in mintile infierbantate care nu pot dormi daca nu se culca cu o injuratura la adresa lui Traian Basescu si nu se pot ridica din pat daca la deschiderea ochilor nu fac acelasi lucru.

Exista desigur si propuneri discutabile, din punctul meu de vedere, cum ar fi eliminarea chestiunilor de politica fiscala din competentele instantelor de judecata, dar si limitarea prin Constitutie a deficitului bugetar la 3%, caci situatii imprevizibile si de maxima gravitate pot obliga la un moment dat la depasirea acestei limite, pentru binele economiei.

Nu cred ca este benefica nici limitarea numarului de asumari de raspundere ale guvernului la una pe sesiune, desi excesele guvernului Boc ne-ar putea tenta sa o aplaudam, exact din acelasi motiv: situatiile exceptionale nu tin cont de prevederile constitutionale. Cu siguranta ar trebui insa reglementate foarte strict conditiile in care si tipul de reglementari pentru care guvernul sa poate recurge la o asemenea procedura.

Cert este ca toate aceste propuneri merita dezbatute, analizate, completate, corectate, ca in orice proces legislativ firesc si responsabil. Proiectul in ansamblu este reformist si intr-o societate normala ar fi discutat foarte serios si cu buna credinta. Nu e cazul Romaniei.

Nici n-a incheiat bine Traian Basescu conferinta de presa ca au inceput sa fie turnate galeti de laturi si peste presedinte, si peste proiect. Fara argumente pe fond, ceea ce enerveaza la culme, ci exclusiv cu atacuri la persoana, de la "incompetent" si "ridicol" pana la "criza de delirium tremens". Dinspre PDL n-am auzit mai nimic, dinspre celelalte partide, aproape fara exceptie, n-am auzit decat imprecatii.

In aceste conditii este clar ca acest proiect nu are niciun fel de sustinere. Majoritatea de doua treimi necesara este practic imposibila nu doar pentru ca Opozitia il uraste pe presedinte, ci si pentru ca partidele mai bine aud de dracu' decat de reforma. Cum sa voteze vreodata un parlamentar in favoarea arestarii sale fara avizul colegilor? Cum sa voteze vreun politician roman, cu foarte mici exceptii, impotriva sacrosantei prezumtii de dobandire licita averii? Nici morti!

Si sunt convinsa ca presedintele stie acest lucru. Atunci de ce a facut aceste propuneri? Ca diversiune!, spun cu ochii injectati cei vizati. Poate, dar nu prea vad la ce aceasta diversiune in acest moment. Mai degraba cred ca este un moment al adevarului pentru intreaga clasa politica, inclusiv pentru PDL. Vrea cineva cu adevarat reforma? Raspunsul e stiut deja, dar trebuie oficializat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Constitutie Traian Basescu, #revizuire constitutie reforma Basescu , #constitutie
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
In sfarsit Presedintele a iesit cu un proiect care va revolutiona Romania . Asta asteptam de la BASESCU , cel in care am incredere si l-am pus in functia de Presedinte al Romaniei prin votul nostru !