Zegrean (CCR): 10 articole din viitoarea Constitutie, neconstitutionale

Sambata, 15 Februarie 2014, ora 15:44
4030 citiri
Zegrean (CCR): 10 articole din viitoarea Constitutie, neconstitutionale
Foto: B1 TV

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a anuntat sambata la amiaza ca au fost analizate pana in prezent o parte dintre amendamentele aduse Constitutiei de proiectul de revizuire si s-a constatat ca peste 10 dintre noile articole nu sunt constitutionale.

Membrii CCR s-au reunit si sambata pentru a discuta proiectul de revizuire a Constitutiei in conditiile in care duminica seara expira termenul de 10 zile in care trebuie sa se pronunte asupra modificarilor aduse de comisia parlamentara condusa de Crin Antonescu.

Augustin Zegrean le-a spus jurnalistilor, care l-au asaltat cu intrebari, ca s-a ajuns cu discutiile la art 102 din actuala Constitutie, iar o parte dintre amendamentele propuse de parlamentari s-a constatat ca sunt in contradictie cu art.152. alin.2 din Constitutie, fiind vorba despre articole care nu pot fi revizuite pentru ca se incalca sau sunt afectate drepturile fundamentale.

De asemenea, magistratii CCR au facut si cateva recomandari de "rescriere si recorelare a textelor".

"Textele trebuie sa fie in acord cu Constitutia si cu principiile dreptului constitutional si statului de drept", a mai precizat Augustin Zegrean.

Acesta a dat asigurari ca duminica se vor incheia dezbaterile, va fi comunicata public minuta deciziei, iar in urmatoarele zile ea va fi publicata in Monitorul Oficial si comunicata Parlamentului.

Revizuirea Constitutiei: Textul noii Legi Fundamentale, in sfarsit public - Iata ce prevede

Intrebat de jurnalisti cate articole sunt neconstitutionale, presedintele CCR a spus ca nu le-a numarat, dar sunt in jur de 10, "mai multe sau mai putine".

"Nu pot sa fac o apreciere de ansamblu. S-a incercat, oamenii s-au straduit, nu e usor, e greu sa le concentrezi", a declarat acesta, incercand sa ii scuze pe parlamentarii care au elaborat proiectul de revizuire a Constitutiei.

De asemenea, intrebat de jurnalisti daca noua Constitutie va impiedica traseismul parlamentarilor, Augustin Zegrean a replicat: "Constitutia actuala prevede ca mandatul imperativ este nul. Nu au modificat acest articol, concluzia o trageti dumneavoastra".

Pe de alta parte, jurnalistii au vrut sa stie ce se intampla daca Parlamentul nu va tine cont de decizia pe care CCR o va da maine.

"Noi nu dam aviz, dam decizie, iar ea e obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial", a subliniat presedintele Curtii.

In plus, acesta a reamintit ca "o solutie legislativa declarata neconstitutionala nu mai poate fi adusa in CCR", prin urmare proiectul de revizuire nu va putea fi retrimis la CCR fara modificarile cerute de curte.

Decizia CCR se va comunica Parlamentului, urmand ca proiectul de revizuire a Constitutiei sa fie pus in acord cu cerintele Curtii. Dupa aceea, vor urma dezbaterile si aprobarea formei finale, care va fi trimisa pentru consultare si Comisiei de la Venetia.

Proiectul final va trebui din nou verificat de constitutionalitate de catre CCR, pentru ca nu vorbim de o noua Constitutie, ci de o revizuire a celei existente prin lege.

Rezultatul final va fi supus referendumului national.

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...