Blestemul poporului roman

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 12:01
12228 citiri
Blestemul poporului roman
Sursa: eleonora-lisnic.blogspot.com

"Mai, ce blestem o fi pe poporul asta de a ajuns pana la urma sa aleaga intre doi fosti comunisti? Intre Adrian Nastase si Traian Basescu. In 15 ani, nu a aparut unul sa vina din lumea asta, sa nu fi fost tarat de naravurile comunismului, sa nu fi fost afectat de nimic. Ce blestem o fi? Pe cuvantul meu, imi pare rau.

Pe urma ma tot uitam asa, uneori, in oglinda, ma uitam la mine si zic 'Ma, tu ai respect pentru poporul roman, Basescule?' Zic - 'Am'. (...) Poate ca era momentul ca in fata romanilor sa vina un alt tip de candidat decat noi doi. E adevarat, eu n-am trait din munca politica, dar am fost membru de partid. Marea drama insa nu este ca am fost membru de partid. (...) Drama este ca nu avem voie sa ramanem tot cu mentalitatea aia si dupa 15 ani de cand nu mai e comunism in Romania. Iar tu ma convingi in fiecare zi ca nu esti capabil sa intelegi ca institutiile astea trebuie sa functioneze singure".

Va mai aduceti aminte momentul? Emisiunea "Destinatia Cotroceni" - 8 decembrie 2004. A fost singura dezbatare fata in fata a celor doi candidati ramasi in cursa pentru fotoliul de la Cotroceni - Traian Basescu versus Adrian Nastase.

Majoritatea comentatorilor si analistilor au considerat intalnirea cruciala pentru inclinarea balantei in favoarea lui Basescu. Iar fragmentul de mai sus reprezinta momentul crucial al intregii emisiuni.

Vorbele ii apartin lui Traian Basescu, dupa cum poate usor v-ati dat seama, in cazul in care nu v-ati adus aminte si nu ati retrait momentul. Peste timp, atunci cand istoricii si jurnalistii vor dori sa inteleaga si sa explice succesul politic al lui Traian Basescu vor reveni asupra introspectiei basesciene "in oglinda" pentru a intelege ce anume a facut diferenta.

Momentul in sine, fara a-l contextualiza, ofera cheia intelegerii modului in care Traian Basescu functioneaza. Sincer sau nu, candidatul de atunci a reusit sa interpreteze momentul perfect, sa isi eclipseze contracandidatul total, sa il umileasca si sa lase impresia ca dintre doua rele el reprezinta raul cel mai mic. Pentru ca este sincer. Un om din popor, pentru popor.

"Momentul" nici nu mai conteaza daca a fost sau nu sincer, daca Traian Basescu si-a facut "mea culpa" in mod onest in fata poporului, daca a mimat sau a trait in mod autentic autoevaluarea dureroasa.

Analistii care vor sa il inteleaga, politicienii care vor acum sa il infrunte, ar trebui sa priveasca si sa desluseasca mecanismele pe care le-a pus in miscare "apelul" lui Traian Basescu la sinceritate, la autoanaliza.

Si-a invins adversarul de atunci infatisandu-se slab si omenesc, uman in comparatie cu monolitul rece si distant care era Adrian Nastase.

Puterea de disimulare, natura histrionica a lui Traian Basescu este ratata de aproape toti politicienii care isi doresc sa il infrunte.

Revenind in prezent, gestul lui Victor Ponta, care a anuntat pregatirea actiunilor in vederea suspendarii presedintelui, este aproape sinucigas din punct de vedere politic.

Nu stiu daca Basescu a premeditat, daca a fortat sau doar a sperat la asa ceva, insa ideea proasta a lui Ponta cu suspendarea este tot si-a dorit si tot ce are nevoie in acest moment presedintele pentru a iesi din picajul continuu in sondajele increderii.

Perspectiva suspendarii distrage in primul rand atentia poporului de la prostiile si gafele guvernarii lui Emil Boc. Deci, implicit de la seria de greseli ale lui Traian Basescu in implicarea in actul guvernarii.

Situatia aproape economica aproape catastrofica trece in plan secund, in prim plan intrand destinul politic al tarii. Ori in perspectiva unei eventuale suspendari, presedintele stie ce are de facut - este obligat aproape sa joace cartea victimei reformatoare incoltita de comunistii manevrati de mogulii hrapareti.

Niciun alt politician nu intepreteaza mai bine partitura victimizarii, nimeni altcineva nu se pricepe mai bine sa stoarca lacrimi de solidarizare decat Traian Basescu.

Va fi rolul vietii sale, iar in balanta va sta pe de o parte, colapsul economica total si iresponsabilitatea copilareasca a Opozitiei, iar de cealalta omul simplu din popor care incearca sa lupte cu structurile comuniste, cu mentalitatile invechite, cu reteaua coruptiei. Cine credeti ca va castiga acest razboi? Cate sanse ii dati lui Ponta, chiar daca in ajutorul sau vor sari si liberalii condusi de Crin Antonescu?

Poate ca intentiile sincere ale unui Ponta sau Crin Antonescu, ale unui Geoana sau Tariceanu sunt sau au fost mai bune decat cele ale lui Traian Basescu. Insa doar el a reusit sa transmita, sa interpreteze si sa mimeze sinceritatea in pledoariile sale catre natiune.

In aceasta situatie, politicienii care isi doresc sa il scoata pe Traian Basescu din viata politica a Romaniei ar trebui sa se intrebe mai intai daca ei vor putea prezenta un spectacol mai credibil, mai autentic decat cel pe care actualul presedinte este gata sa il prezinte oricand, avand ca atu o imprevizibilitate surprinzatoare cred ca si pentru domnia sa.

Este un fapt trist insa ca, in acest context, orice discutie despre solutiile reale de iesire din criza, fie ca vorbim despre cea economica, sociala, morala sau institutionala, este sortita esecului si derizoriului din moment ce totul se joaca pe cartea credibilitatii oferite de capacitatea de a interpreta un rol sau altul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Traian Basescu, #Destinatia Cotroceni, #Adrian Nastase, #confruntare Basescu Nastase, #alegerile din 2004 , #cotroceni
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"Revenind in prezent, gestul lui Victor Ponta, care a anuntat pregatirea actiunilor in vederea suspendarii presedintelui, este aproape sinucigas din punct de vedere politic."