Romania, o nava de croaziera cu doua echipaje (Opinii)

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 23:34
3816 citiri
Romania, o nava de croaziera cu doua echipaje (Opinii)
Foto: Arhiva

Dupa succesul filmului "The King's Speech", era de asteptat sa se faca cat de curand si un remake pe masura. Un fel de remake s-a facut in... Romania de curand sub titlul "The President' speech". Discursul presedintelui Romaniei cu prilejul recentei conferinte de presa tinute la Cotroceni a starnit, asa cum era firesc, infinite speculatii din partea ziaristilor.

Incercand sa mai destinda atmosfera (tot de el incinsa) presedintele Basescu a facut cu acel prilej o promisiune, de data asta nu in calitatea sa oficiala, ci in cea a meseriei de baza, respectiv cea de capitan de vas: "un capitan nu isi abandoneaza vaporul in dificultate". Daca Traian Basescu nu va proceda precum Francesco Schettino (capitanul vasului Concordia), ci va prefera soarta lui Edward Smith (capitanul vasului Titanic) asta ne poate linisti doar pana la un punct.

Hai sa lasam insa deoparte comparatia cu asemanarea dintre situatia Romaniei si cea a unei tragedii navale si sa ne ocupam putin si de deosebiri.

Daca in cazul unui vas care este la un pas sa esueze, intreg echipajul - mai mult sau mai putin instruit - participa la operatiunile de salvare - lasand invinuirile si anchetele pentru mai tarziu - cu totul altfel stau lucrurile in "cazul nostru". Din cate stiu, orice echipaj - daca cu adevarat isi doreste salvarea unei nave de calatori in pericol - are ca minima obligatie sa nu panicheze pasagerii. Ceea ce continua sa se intample in Romania este insa un fel de parodie dupa tragedia Titanicului.

Tangajul vasului a provocat multe nemultumiri printre unii pasageri. O parte din echipaj (Opozitia) a chemat toti pasagerii pe punte si a inceput sa strige la portavoce cum ca si-ar dori sa schimbe capitanul in timpul cursei. Motive ar exista. Se pare ca acest capitan, dupa ce ca nu are un fizic placut, se urca la carma baut. Mai grav este ca acesta ar avea in comandamentul navei si o femeie (desigur doamna Udrea).

Nici cu secundul sau lucrurile nu stau prea bine. Este prea scund. Odata capitanul si secundul sau (domnul Boc) schimbati, atunci toti pasagerii vor fi fericiti. Astfel toti pasagerii de la clasa a doua si a treia se vor muta la clasa intaia. Desigur vor mai fi si alte schimbari benefice. De exemplu pasagerii fara bilet (falsii revolutionari din '89, sau unii bugetari care taiau frunze la caini pe salarii nesimtite) se vor muta si ei la clasa intai si astfel nava noastra de croaziera va ajunge la destinatie cu toata lumea multumita. Mai putin cei din echipajul reclamat, care va fi aruncat peste bord.

Desigur eisbergul (criza economica aproape mondiala) a fost zarit de mai iscusitul echipaj aflat in Opozitie, dar pasagerii sunt linistiti ca viitorul capitan (Crin Antonescu) il va spulbera cu iscusinta sa.

M-as opri aici. Este desigur o comparatie simplificata a situatiei din Romania. Simplista mi se pare insa si solutia iesirii din criza oferita de exuberanta Opozitie de astazi. Echipajul "navei Romania" oricum va fi schimbat in urmatorul port (alegerile comasate, sau nu). Trecutul ne-a invatat totusi un lucru: cu cat promisiunile fara acoperire din partea viitoarei puteri sunt mai nerealiste, cu atat dezamagirea noastra va fi ulterior mai mare. Putem sa acceptam ca Romania este "o nava cu probleme", dar oricat de pesimisti am fi, nu o vad scufundandu-se doar pentru ca asa crede o parte din echipaj.

Revenind doar pentru o clipa la pomenita conferinta de presa, o ultima observatie. Pe cat de bogati in speculatii sunt unii ziaristi "de investigatie", atunci cand au ocazia, pe atat de saraci in intrebari au fost ei cu acel prilej.

Citește și:
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...