Ziare.com

Sistemul de pensii, o bomba cu ceas

de Constantin Racaru
Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 12:35

   

Sistemul de pensii, o bomba cu ceas
Sistemul de pensii din Romania este falimentar pentru ca luna de luna trebuie sa ia bani din bugetul statului pentru a face fata obligatiilor de plata. Problema nu este doar una de moment, legata de, sa zicem, criza.

Raportul comisiei prezidentiale care a cercetat riscurile sociale si demografice ne-a aratat cat de dramatic este viitorul. Mai precis, in 4 decenii, peste jumatate din populatia Romaniei va avea peste 50 de ani si nu va mai fi cine sa plateasca pensiile.

Ce-o fi de facut, pe termen scurt, pentru a degreva bugetul statului, si asa sarac, de povara pensiilor, dar si pe termen mediu si lung astfel incat colapsul sa nu fie doar amanat?

Pe termen scurt, guvenul pare sa se gandeasca la o solutie corecta, eliminarea pensiilor de lux din sistem. Este vorba despre pensiile cu care se iese din institutiile cu epoleti, din diplomatie, din aviatie si care incalca flagrant principiul de baza care guverneaza legislatia pensiilor din Romania: contributivitatea.

Asta inseamna ca pensia este proportionala cu suma cotizata de pensionar de-a lungul intregii vietii. Desigur, cu cat salariul a fost mai mare, in virtutea unor studii mai inalte, a unei responsabilitati sau unor riscuri mai mari, cu atat si pensia va fi mai mare.

In cazul pensiilor de lux insa, principiul contributivitatii, general valabil, se evapora. Ele sunt socotite in functie de veniturile din ultima luna sau ultimele sase luni, venituri care includ oricate sporuri si oricate prime. Ase se ajunge ca in functie de bunavointa sefului, pensia poate ajunge chiar mai mare decat veniturile lunare medii ale fostului angajat. Si vorbim despre pensii care trec de 2.000 de euro.

Nu e moral, nu e legal. Dar e un drept castigat, tipa titularii. Tocmai de aceea, solutia gandita de executiv pare salutara: supraimpozitarea sumelor care depasesc pensia care i s-ar cuveni pensionarului de lux in virtutea contributiei. Sistemul de impozitare nu e drept castigat.

Ramane de vazut in ce masura presiunile imense, mai ales in partea fostilor securisti iesiti cu pensii mamut de prin servicii, vor infrange vointa guvernului.

Masura aceasta e de-a dreptul igienica, dar mai indoiesc ca e si suficienta pentru scoaterea de pe minus a bugetului asigurarilor sociale. Reevaluarea pensionarilor de boala ar fi la fel de importanta, dar si scoaterea multor venituri din zona gri sau de-a dreptul neagra pentru a mari veniturile bugetului. Aceasta din urma masura presupune insa o strategie de ansamblu la nivelul fiscalitatii si a incurajarii mediului privat, adica exact zona in care executivul s-a dovedit cel mai slab.

Pe termen lung insa, masurile trebuie sa fie mult mai profunde.
Comisia de la Cotroceni invoca, ca probabila solutie, majorarea varstei de pensionare la 70 de ani. Speranta medie de viata a barbatilor romani nu atinge insa aceasta varsta, asa ca majoritea ar muri inainte sa ia un leu pensie.

Apoi, o astfel de masura este foarte riscanta si din alt punct de vedere. V-ati sui intr-un autobuz condus de un sofer de 69 de ani? Sau intr-un tren condus de un mecanic de locomotiva de aceeasi varsta? Credeti ca mana unui chirurg sau a unui stomatolog mai este sigura la 70 de ani, vederea la fel de agera, puterea de concentrare la fel ce mare?

Sunt meserii in care evolutia biologica este esentiala. Sigur ca exista si oameni care la 70 de ani sunt mai ageri decat multi altii inca in floarea varstei. Dar ei reprezinta totusi exceptiile intr-o tara cu oameni mai bolnavi si supusi unui stres mai mare decat multi alti europeni.

Probabil ca singurele solutii viabile pe termen lung constau in mentinerea fortei de munca, mai ales a celei calificate, in tara si incurajarea demografiei prin ajutor cat mai mare pentru familiile cu copii. Deocamdata insa, si acestea sunt printre prioritatile ignorate de executiv.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4996 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania poate iesi la lumina numai daca!!!

Se aplica Legea Lustratiei la toate nivelurile puterii statului, in mass-media romanesca, BOR, se deschide total Arhiva Securitatii, se aduce la nivelul mediei tarilor europene angajatii din cele peste 7 Servicii Secrete ale statului, se reduc pensiile securistilor si activistilor ce papa 1,8 miliarde de euro anual, se pune pe rol Procesul Criminalilor Securisti si Activisti din dictatura proletara si Dec. 89 si Iunie 90 si se confisca toate averile strinse intr-o veselie, dupa impuscarea lui Ceausescu, ai caror propietari nu pot sa le justifice legal. Fara aceste masuri vom avea parte de acelasi circ de circ ca si pina acum.

 

Solutii prezidentiale.

Daca taierea sau supraimpozitarea pensiilor imense, care nu au nici o legatura cu partea de contributie, este o masura buna nu acelasi lucru se poate spune de altele.In articol nu au fost trecuti politrucii(parlamentari,...),care si ei au pensii imense, fara legatura cu contributia.
Cand speranta de viata este sub 70 de ani,a spune ca scoti la pensie la 70 de ani este cinic.
Mai bine comisia prezidentiala ar propune glontul.Nu este atat de dureros.Sau munca pe viata.
Se pare ca aceasta comisie prezidentiala habar nu are de realiatate.Care este starea de sanatate dupa 60 de ani?Dar dupa 65 de ani?

 

NU SISTEMUL DE PENSII ESTE BOMBA CU CEAS, CI SISTEMUL ECONOMIC FANTOMA PROMOVAT DE CLASA POLITICA SI ADMINISTRATIILE POLITIZATE ULTRACORUPTE SI INCOMPETENTE.

Pentru ca un popor să trăiască decent, tara trebuie să aibă o economie reală bazată cel putin pe productia proprie a tuturor bunurilor de consum si asigurarea serviciilor. Dacă se produce si pentru export astfel incat să existe un excedent comercial cat mai mare, situatia este cu atat mai bună.
Tovarăsii nostri guvernanti au mărit pensiile cu scop propagandistic-electoral, profitand de o crestere economică bolnavă venind din SPECULATII care au condus la căderea mondială a economiei. O economie bazată pe marirea consumului, pe politica periculoasă a băncilor care imprumutau si pe cei decedati, pe banii trimisi in tară de cei care munceau in străinătate, pe comert intern indoielnic, nu poate fi statornică. Pe acest tip de economie nu te poti baza in planuri de perspectivă. Cum poti vorbi de economie cand deficitul balantei comerciale externă este urias? Cum se poate să fii optimist cand avand o agricultură care POATE asigura hrană la 80.000.000 locuitori, tu importi 85% produse agricole pentru consum?
Pentru puterea tării si traiul in conditii de demnitate si civilizatie este necesară o economie puternică si sănătoasă. Dar pentru asta si pentru tot ce decurge de aici este nevoie de o justitie, deasemeni reală si eficientă, nu una falsă care strică mai mult decat dacă ar lipsi. Un stat arată după felul in care justitia face dreptatea si serveste interesul poporului său. Noi suntem foarte, foarte, foarte departe!

 

Ceausescu.

Ceausescu a fost si el invins pe mai multe legi care nu au putut fi aplicate.Exemple:
-legea spatiului de locuit.Dac aveai spatiu excedentar, conform acelei legi trebuia sa primesti cu chirie pe unul care nu avea locuinta
-legea pensionarilor de la oras.Se propunea ca dupa iesirea la pensie, sa fie mutati la sat unde mai puteau poate munci la camp.Nu sa putut aplica si atunci pensiile celo de la sate au fost micsorate
Solutia nu este sa scoti *** la pensie.Solutiile sunt:
-crestere economica
-imbunatatire conditii de viata
-incurajarea cresterii natalitatii
-cresterea veniturilor intregii populatii,nu numai a celor privilegiati
-impozite si contributii corespunatoare
-echitate
-crestere demografica ,nu export de forta de munca
-etc.
-DESFIINTAREA ACESTOR "COMISII" PREZIDENTIALE CARE TOACA FRUNZA LA CAINI SI DAU FEL DE FEL DE "SOLUTII" ABERANTE.
Doamne,apara de ciuma!

crezi

Nu se va intimpla reducerea pensiilor speciale. Comunistii se apara unii pe altii

O tara intreaga scoasa la tensie pe caz de boala ...

Respectul cuvenit dupa efortul de o viata pe care il datoram adevaratului pensionar nu are nici o tangenta cu sarlataniea si cu tendinta conservatorismului fostei nomenclaturi ! Sutele de mii de tovarasi devotati fostului regim comunist, in mod normar ar trebui sa aiba o pensie decenta si nimic mai mult !

dlui Opus9

* Corect.
* Toate felicitarile.

genialitatea comisiilor prezidentiale si "zicerile" Basescului!

Comisia prezidentiala care propunea dezincriminarea consumului de ceva, mai avea o propunere geniala. Limita de varsta pentru pensionare sa fie 70 de ani.
Domnii respectivi, patronati de Basescu, uita ca speranta de viata a unui barbat roman este de 68 de ani.
Pe aceasta linie, Basescu spune ca pensionarii care au platit ani de zile pentru pensia lor sunt asistati social. Este cea mai mare prostie. Pensionarii primesc ceea ce au platit, cat au muncit. Este pacat ca presedintele nostru "reformist" nu cunoaste notiuni esentiale, dar da din gura. Isteria verbala a domnului presedinte a depasit de mult normalul chiar si pentru un politician obisnuit, iar pentru un asa zis "sef de stat" este lipsa de discernamant. Domnule presedinte, ca pensionar, dupa 42 de ani de munca si contributie la fondul de pensie, va anunt ca nu ma simt asistat social, dar vreau sa va comunic ca dumneavoastra deocamdata va HRANITI din banii mei.Si pensionari care au pensii peste 10 milioane lei vechi platesc impozit pe venit. Deci am pretentia ca daca tot va platesc salariul, plimbarile prin tara la chefuri si bai de multime, consilierii si consumabilele, casa in care locuiti, mancarea zilnica a dumneavoastra si a familiei, hainele, petrecerea timpului liber prin statiuni, ca Neptunul de exemplu, sa ma respectati si sa nu mai mintiti. Singurul asistat dintre noi doi, sunteti dumneavoastra. Nu ati facut nimic bun pentru romania, ati fost un presedinte cu eficienta zero si cred ca a venit timpul ca romanii sa va trimita NOTA DE PLATA!

Nu ar fi mai simplu sa propuneti eutanasierea cu o zi inainte de datya intrarii in pensie, ca in fond tot acolo ajungem.

 

STIMATE DOMN PENSIONAR

Aveti dreptate domnule pensionar, dar dvs. contribuiti nu numai la bunastarea presedintelui, ci si la imbuibarea a peste 400 de parlamentari cu salarii, privilegii si pensii NERUSINATE. Dvs. domnule pensionar, ca de altfel toti pensionarii a caror pensii au fost stabilite legal, pe baza contributivitatii la bugetul de stat, voi ati fost cei care i-ati "imbogatit cu averi fabuloase" fara voie, pe mafiotii zilelor noastre. AVERI ILEGALE, obtinute imediat dupa revolutie, prin asa zise privatizari, adica FURT NERUSINAT posibil prin subevaluarea criminala a intregii economii romanesti. Tot ce a generat munca dvs. si a pensionarilor actuali, NEPLATITA in dictatura proletara ceausista, a fost FURAT sub umbrela lui Iliescu, de catre iliescieni reptilieni, cu false si ilegale privatizari. Obiectivele economice furate si distruse in cea mai mare parte, trebuiau sa asigure prin functionare, bani la buget si la fondul de pensii prin contributii, deci sa asigure actualele pensii. Sunteti o generatie dublu sacrificata de aceeasi nelegiuiti: tineri de catre ceausistii dictaturii ceasiste si batrani de catre ceasistii schimbati dupa revolutie in iliescienii democratiei originale a domnului Iliescu. MEDITATI si cu intelepciunea varstei veti intelege!

Nu stiu cum sa ma adresez, asa ca o sa-ti spun STIMATE ASEXUAT,

1. Nu inteleg dece reduci lista celor "imbuibati" numai la parlamentari. Astia sunt numai vreo patru sute si ceva. Restul sunt infinit mai multi. La ei dece nu te referi. Sau inca nu a inceput campania pentru proaspatul anuntat referendum?

2. Faci afirmatia ca Romania a fost vanduta pe timpul lui Iliescu. Ai dreptate. Dar ce ne facem cu cei care au furat pe timpul lui Constantinescu si Basescu? Din cauza ultimului citat ii bagam sub pres si ve facem ca nu exista?

3. Si ma mai deranjaza ceva, nu numai la tine ci si la toati care vorbesc de pensii nemeritate: Dece nu se spune nimic de sumele pe care le primesc fostii sefi de stat? Ei nu sunt tot cetateni romani, egali, conform Constitutiei, cu noi astia mai de rand?

4. In final, daca apreciezi ca merit un raspuns: ce anume trebue sa mai intelegem?

RASPUNS PENTRU "NEDUMERITU" CU AVATAR FEMININ.

1. Asecsuat, poate sunteti dvs., pentru ca va spuneti "nedumeritu" si la avatar exista chipul unei femei!
2. Lista este scurta pentru ca si spatiul de exprimare este mic. Desigur, sunt convinsa ca nu ati inteles ca este vorba de "imbuibatii" din cele trei puteri in stat: puterea legislativa (parlamentari), puterea executiva (guvernul, presdintia) si puterea judecatoreasca(JUSTITIA), care toaca la propriu bugetul Romaniei. Intregul aparat al statului ar trebui redusi cu 50%. Despre puterea executiva se vorbise deja in comentariul la care am raspun, asa ca ramasesera doar celelalte doua puteri.
3. Categoria "imbuibatilor", sunt cei care decimeaza fondul de pensii si salarii in mod legal! Ilegal este doar daca inteleg ca si-au votat singuri aceste pensii privilegiate nerusinate si sporuri uriase de 50% din salarii, situatie inexistenta in nici o tara din Europa. 4. Categoria mafiotilor corupti imbogatiti prin jaful din privatizari ilicite, majoritatea efectuate pana in 2004, cand statul era deja acaparat de CRIMA ORGANIZATA, este total diferita de "imbuibati". Ei ar trebui, indiferent din care partid provin, sa fie judecati si condamnati penal. Dar, cred ca ati urmarit demersul doamnei magistrat Mona Pivniceru in mass-media, si in sfarsit a inteles toata lumea ca o justitie nereformata, niciodata nu ii va aduce in fata instantelor pe cei vizati de coruptie! De fapt din cauza acestor disfunctionalitati ale justitiei, s-a ajuns la crima organizata perfecta din Romania. Mineriada minerilor, a fost "parfum", fata de "mineriada magistratilor". O parte a justitiei blocheaza desfasurarea normala a activitatii puterii judecatoresti, ca intr-un stat normal democratic european, de 20 de ani!
5. CE TREBUIE NEAPARAT INTELES: FARA REFORMA ADEVARATA IN PUTERILE STATULUI DE DREPT ROMAN, JUSTITIE, PARLAMENT EXECUTIV, CARE NU SE POATE FACE PRIN "MEDIERI", ROMANIA VA RAMANE CEA MAI CORUPTA TARA FARA CORUPTI. Nici dvs. domnule sau doamna, nu te fardezi si parfumezi, inainte de a te curata sub dusul zilnic, SPER.

asa este

Ar trebui , ca toate guvernele de dupa 90 , sa fie puricate de tot ce au furat , au vindut industria la fier vchi , muncitorii iau trimis la pensie de boala , ce sa mai faca un om de peste 50 ani care nu-l mai angajaza nimeni ? iar ei , guvernantii au umplut fostele statiuni de casoaie , ex. Snagovul este resedinta tuturor guvernelor !

 

unde sint BANII NOSTRI??????????????????????????

FACETI UN CALCUL SIMPLU 190lei c.a.s./lunax35 de ani contributie rezulta aproximativ80.000lei contributie pe toata perioada activa minima.........SERANTA medie DE VIATA este 70 de ani deci pensionarul ar trebui sa primeasca TEORETIC O PENSIE DE CCA.1330LEI NUMAI DIN BANII DEPUSI LA STAT (80.000:60 luni) asta la o contributie la salariul minim pe economie.....atentie daca calculati si o DOBINDA BANCARA pe intreaga perioada suma ar creste considerabil!!!!!!!!!!!!!!!!!!deci este vorba de o PROASTA GESTIONARE A FONDURILOR !!!!!!!!!!!!!!!pensionarul practic nu sta cu MINA INTINSA ci ar trebui sa isi PRIMEASCA CONTRIBUTIA PRACTIC INAPOI!!!!!!!!!!!!DESPRE PENSIILE SPECIALE AR TREBUI SA DISPARA!!!!!!!!!!!!!!FIECARE CIT A CONTRIBUIT pe intreaga perioada de munca atit sa primeasca!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Poate ar trebui revazute si salariile generoase pe care si-i le-au oferit cei de la casele de pensii, si...

...achizitiile uriase de imobile supraevaluate si investitiile nejustificate in lux si in prost-gust ciocoiesc! Platite, toate, tot din banii pensionarilor!
Ar mai fi si acestea niste surse, deloc neglijabile, de ameliorare a situatiei!

 

categoric DA!

S-au jefuit pana si contributiile actuale direct din fondul de pensii, pe cladiri luxoase si salarii nejustificat de mari. Dar, nu trebuie uitat ca aproape 50% din economia romaneasca este "subterana", ceea ce nu exista in nici o tara civilizata din lume. EVAZIUNEA FISCALA praduieste bugetul si genereaza aberatii de neconceput. Dar, TUNUL care a zdruncinat fondul de pensii pentru generatia actuala de pensionari, a fost dat prin privatizarile ilegale a majoritatii obiectivelor subevaluate si ulterior desfiintate, pentru a fi rapid valorificat in terenuri, fier vechi, vanzare utilaj cu utilaj! Asa le-au adus mafiotilor foarte grabiti, AVERI URIASE. FOSTII CEAUSISTI, actualii imbogatati, membrii mafiei gulerelor albe provin din randul expertilor in operatiuni de import-export, a directorilor de mari unitati economice, fosti angajati la reprezentantele comerciale ale Romaniei in strainatate, fosti diplomati si demnitari in regimul comunist, fosti securisti. NIMENI nu s-a gandit ca aceste obiective economice, jefuite rapid in primii ani dupa revolutie, aveau destinatia de A PRODUCE: locuri de munca pentru familiile romanilor si pensii pentru actualii pensionari.

incompetenta jurnalistica

Pensiile militarilor nu se calculeaza decat in baza soldei, in care nu intra primele si sporurile.
Si aici ca si pe celelalte site-uri de stiri, numai incompetenti, studiati legile inainte de a va da cu parerea.
Pensiile civile se calculeaza avand ca baza salariul la care se aplica cota de CAS, adica inclusiv sporuri si premii.
Va rog sa retractati cele scrise, intrucat induceti in eroare.
Militarilor le va conveni sa li se retina CAS, pentru ca in asa fel baza de calcul a pensiei va creste.
legea pensiilor militare 168/2001 parca, cititi cititi cititi

 

E greu cu cititul domnule ! Pe aici se injura numai , si nu trebuie multa carte .

Dar aveti dreptate in cele ce ati spus .

Imi permit sa adresez o intrebare : si daca or sa se supere din ce in ce mai multi romani si vor alege sa plece in strainatate , ce legi se vor mai inventa !??

ACEASTĂ MAFIE A SECURISTILOR (pe cine nu lasi să moară te omoară)NU POATE FI INLĂTURATĂ DECIT PRINTR-O REVOLUŢIE CARE SĂ CUREŢE ROMÂNIA PENTRU CĂTOT RĂUL E DE LA EI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Ramane de vazut in ce masura presiunile imense, mai ales in partea fostilor securisti iesiti cu pensii mamut de prin servicii, vor infrange vointa guvernului."

 

ca regula a marilor ganditori ignorati ai zilelor noastre...

cand prioritatile sefilor vor viza intai binele celor pe care ii conduc, si apoi pe ale lor, atunci va exista functionalitate in sistem... mai bine zis in organizatia solciala in care ne ratacim la propriu!

 

incompetenta celor care au guvernat si au gasit ,,solutii salvatoare"sub presiunea maselor...

..se vede acum!Atata timp cat nu ai productie[au distrus toate sectoarele de activitate si au incurajat nemunca],consumul creste,scoti la pensie barbatii la 40 de ani,desfiintezi armata,vanzi flota,fabricile le scoti la fier vechi[cu bucata],panichezi poporul cu virusi inchipuiti si distrugi complexele de animale[pentru a incuraja importul si mita],etc....la ce te mai poti astepta!?Daca nu o duceam atat de prost inaintea loviturii de stat si tot am avut curajul sa ne ridicam impotriva unui regim[crezut nemuritor si neandurator],apoi acuma[cand suntem bolnavi,stresati,fara speranta si cu multe griji pentru ziua de maine]...o sa fie vai de cei care ,,au supt la multe oi si si-au batut joc de noi"!!Desteapta-te romane si treci la haiducie,pune mana pe ce ai la indemana si fa-ti singur dreptate..daca nu se mai poate!!

 

bomba cu ceas

Poate nu ar mai fi o bomba cu ceas problema pensiilor daca s-ar revizui mai repede pensiile obtinute pe caz de boala.Stiu eu personal mai multe persoane care au obtinut aceste pensii ilicit si traiesc bine,merci din ele de la o varsta destul de mica.Acesti oameni sunt buni de munca,dar de fapt ei traiesc din pensii de boala si isi fac treburile pe la munca din agricultura,avand si pensii,poate chiar frumusele daca au aranjat cu doctorul sa ii incadreze la o boala mai bine platita.Acolo trebuie umblat fiindca sunt multi.ii

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor