Ziare.com

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea averilor ilicite

de Alina Bardas
Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 19:19

   

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea averilor ilicite
Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, proiectul de lege privind confiscarea averilor ilicite, initiat de Ministerul Justitiei. Documentul trebuie acum sa fie aprobat si de Parlament.

"Guvernul a decis sa se adopte directiva confiscarii extinse, potrivit normei europene. Romania este singura tara in care nu se confisca averea care nu are justificare legala. Modificarea Codului Penal da o satifactie, in sensul ca statul poate confisca averile celor care nu pot justifica cu mijloace legale averea pe care o au", a anuntat premierul Emil Boc, la sfarsitul sedintei de Guvern.

Prim-ministrul a precizat ca, potrivit normelor, este nevoie de existenta savarsirii unei infractiuni pentru care legea sa aplice o pedeapsa mai mare de 5 ani de zile si sa confiste averea unde nu sunt dovezi ca aceasta a fost dobandita prin mijloace corecte.

Emil Boc a reamintit si ca Opozitia a depus, marti, un proiect separat de lege cu privire la acest subiect, dar ca cel al Coalitiei aflate la guvernare este mai bun.

"Proiectul aprobat este superior fata de cel depus de Opozitie. Proiectul depus de Opozitie nu permite confiscarea averilor ilicite obtinute prin fapte de coruptie, iar asta e principala propunere. Presupune o amanare a deciziilor judecatoresti in materie de confiscare", a precizat Boc.

Ce presupune proiectul?

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Codului penal si a Legii 286/2009 privind Codul penal, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Decizia-cadru nr. 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor si altor bunuri aflate in legatura cu criminalitatea, "al carei scop este acela de a garanta ca toate statele membre dispun de norme eficiente in materie de confiscare a produselor avand legatura cu infractiunea, inter alia, in ceea ce priveste sarcina probei privind sursa bunurilor detinute de o persoana condamnata pentru o infractiune avand legatura cu criminalitatea organizata".

Pe de alta parte, se arata in documentul citat, desi in prezent Romania beneficiaza de un cadru legislativ coerent si cuprinzator, dezvoltat in concordanta cu standardele internationale in materia confiscarii produselor infractiunilor, acest cadru are anumite lacune, raportat la cerintele europene in materie. Mai exact, la nivelul legislatiei interne decizia cadru a Consiliului UE nu este transpusa in totalitate, lipsind prevederile privind confiscarea extinsa.

Documentul subliniaza faptul ca introducerea confiscarii extinse nu este incompatibila cu prezumtia caracterului licit al averii, cuprinsa in Constitutia Romaniei. "Aceasta prezumtie este una relativa, asa incat ea va fi rasturnata, de la caz la caz, prin administrarea probelor care vor crea convingerea instantei ca bunurile detinute de persoana condamnata sunt obtinute din savarsirea de infractiuni", se arata in expunerea de motive, potrivit careia "conditiile prevazute prin prezentul proiect, si care trebuie dovedite in prealabil, sunt suficiente pentru a rasturna prezumtia fara a se incalca totusi principiul constitutional amintit".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7127 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai au textu deja sa ii schimbe doar nr de decret

Monitorul Oficial 256 din 3 noiembrie 1948 (M. Of. 256/1948ART. 1
Pentru intarirea si dezvoltarea sectorului socialist in economia R.P.R;
Pentru asigurarea unei bune gospodariri a fondului de locuinte supuse degradarii din cauza sabotajului marei burghezii si a exploatatorilor care detin un mare numar de imobile;
Pentru a lua din mina exploatatorilor un important mijloc de exploatare;
Se nationalizeaza imobilele prevazute in listele anexe, inregistrate la Cancelaria Consiliului de Ministri sub Nr. 543 din 14 Aprilie 1950, care fac parte integranta din prezentul decret si la a caror alcatuire s-a tinut seama de urmatoarele criterii:
1. Imobilele cladite care apartin fostilor industriasi, fostilor mosieri, fostilor bancheri, fostilor mari comercianti si celorlalte elemente ale marei burghezii.
2. Imobilele cladite care sunt detinute de exploatatorii de locuinte.
3. Hotelurile cu intreg inventarul lor.
4. Imobilele in constructie, cladite in scop de exploatare, care au fost abandonate de proprietarii lor, precum si materialele de constructie aferente oriunde s-ar afla depozitate.
5. Imobilele avariate sau distruse de pe urma cutremurului sau a razboiului, cladite in scop de exploatare si ai caror proprietari nu s-au ingrijit de repararea sau reconstructia lor.
ART. 2
Nu intra in prevederile decretului de fata si nu se nationalizeaza imobilele proprietatea muncitorilor, functionarilor, micilor meseriasi, intelectualilor profesionisti si pensionarilor.
ART. 3
Imobilele nationalizate trec in proprietatea Statului ca bunuri ale intregului popor, fara nici o despagubire si libere de orice sarcini sau drepturi reale de orice fel.
ART. 4
Prin imobile in sensul prezentului decret se inteleg atat terenul cu constructiunile, cat si instalatiile aferente, cu intreg utilajul existent pentru intretinerea imobilului.
ART. 5
Imobilele proprietatea sotului, sotiei sau copiilor minori se considera ca apartinand unui singur proprietar in ce priveste aplicatiunea prezentului decret.

 

SA INCEAPA CU MARINARUUUUUL................

FLOTA, FLOTA, FLOTA, FLOTA, FLOTA, FLOTA, FLOTA, FLOTA, FLOTA, FLOTA, FLOTA, FLOTA, FLOTA, FLOTA, FLOTA !!!!!!!
Nu mai e mult si.....................

FELICITARI GUVERNULUI!RUSINE OPOZITIEI!

.

Care flota ?

Ai avut flota ?

NAIV ESTI

VANZAREA FLOTEI A FOST PARAFATA DE PREMIERUL DE ATUNCI NU DE MINISTRU TRANSPORTURILOR. DA PENTRU A INTELEGE ASTA TREBUIE MINTE.

@Alvorado

De acord. Varianta legii propusa de opozitie (care nu include coruptia printre infractiunile ce pot determina confiscarea averii) este o rusine.

OFTICA PRELUNGITA DAUNEAZA GRAV SANATATII !!!

Luciferele

Bani multi si avere,
Aur, cuferele
Pline cu mărgele...
Toate-s lucifere!

soapte s-albăstrele
Săruturile mele,
Suspine de plăcere...
Toate-s lucifere!

Pe limbi de foc sufletele
In care mor iubirile,
Ne bantuie noptile...
Ne spulberă visele...

De vină-s Luciferele...

poezie de Ruxandra Palade

@ adsal

adsal
cotoi intelege si stie foarte bine cine a vandut flota insa el este platit sa desinformeze.

Cu aceasta lege, Basescu are locul asigurat la...

...Jilava. Noi vrem banii pe flota, Traienica, nu apartamente pentru fiica-ta.

partea buna partea proasta

Partea buna este ca se va pune cap in parte jafurilor economice si coruptiei la nivel inalt.Partea proasta este ca SRI-ul nu este pregatit sa ne asigure ca nimeni nu va putea face transferuri de bani iliciti in tari straine si ca in cazul in care ar faceo acesti bani pot fi recuperati.Propunerea USL-istilor mi se pare bataie de joc fata de o natiune pe care a mintit-o , furat-o si pacalit-o 21 de ani.Propunerea celor de la putere insa, mi se pare putin cam fortata si asta ar duce la mari transferuri de bani in tari occidentale

Asteptam confiscarile !

pai tara e plina de bogatani care au averi colosale , averi pe care ar fi putut sa le faca doar daca traiau 3-4 vieti

 

Asteapta , dar sa nu te grabesti ,

O sa primesti cota parte , din confiscari. Din cinci , pe ala mai lung .

Degeaba

asteptati confiscarile ,se vor da pedepse de sub 5 ani si astfel nu se va confisca nimic.
Se vor inbogati in continuare judecatorii!!

SPERAM CA IPOCRITII SA INCEAPA CONFISCARILE CU MINISTRII.

.

 

Legea este buna.

Ea se aplica numai celor care au comis o infractiune pedepsita cu min 5 ani de puscarie. Deci cei care nu au comis astfel de infractiuni nu au de ce sa se teama. Iar organele abilitate ale statului sa urmareasca si sa previna expatrierea averilor de catre cei care se simt cu musca pe caciula.

 

@ it breaks

Bolovane ! Interesu poarta fesu.De unde sti tu ca nu america si aliatii i-au dat misiunea lui Basescu saintretina legaturi politice si comerciale cu Korea de North tocmai pentru ai putea spiona mai usor?
Copile,degeaba ti-au dat aia misiune ca nu te pregateste suficient de bine.Au ajuns toti ratatii ca tine si sefii tai sa faca analize politico-economice

Prin ce ai scris dai masura prostiei tale

no coment in plus ! :)))

@DR.STRANGELOVE

Sunt de acord ca trebuie facut ceva impotriva coruptiei si a imbogatirii prin furt si spaga. Dar nu putem generaliza. Observ la mai toate postarile o puternica manie proletara impotriva celor bogati. Fratilor asta este capitalismul.Societatea se fractureaza din punct de vedere material pe mai multe paliere si exista si categoria celor bogati si foarte bogati.Este de asemenrea adevarat ca foarte multi dintre cei bogati si-au obtinut averile fraudand, inseland, furand. Dar o lege care prezuma caracterul ilicit al averii si obliga cetateanul ca sa dovedeasca ca si-a dobandit corect averea este un atentat fundamental la democratie. Procuratura trebuie sa gaseasca dovezi concrecte ale dobandirii ilicite a averii. Iar in ceea ce priveste fraza:"Iar organele abilitate ale statului sa urmareasca si sa previna expatrierea averilor de catre cei care se simt cu musca pe caciula.", atata vreme cat nu exista o sentinta judecatoreasca impotriva unui om, acesta este liber sa isi depuna banii in ce tara vrea si cumpere propietati oriunde vrea.
Nu mai vorbiti atat de rau perioada comunista atata vreme cat sustineti cu abnegatie masuri pur dictatorial comuniste.

Asa si ??? Salarul meu tot nu creste, pensia la fel

Singura chestie este ca PDL neavand bani prea multi de furat, au pus la cale sa desfinteze din 2013 pensiile de stat si adunand cu banii confiscati din legea asta, sa continue crestera propriilor averi si conturile din Asia mica, Coreea de Nord.. etc..

 

@ ica contra it breaks

Doresc sa vad macar in una din postarile tale o drama de logica si lipsa de partinire pentru USL-isti tai imaculati.
Magazinele de unde faci cumparaturi vand si pasta de dinti ?

Unic prieten extern al lui Basescu e Kim Jong Il si Coreea de Nord

Ca intre comunisti : Basescu , Boc si Kim Jong Il, Coreea comunista
- -- Basescu izolat pe plan extern, dupa ce irita Rusia, incheie acorduri ce irita occidentul. Acord intre dictatori : Basescu,Boc si Kim Jong Il, Coreea de Nord.

- Cum poti spune in tara : ""Opozitia Socialista" cand tu marele "Basescu si Boc" esti partener cu cea mai comunista tara din istorie, aflata sub embargo ONU si dusman al aliatilor tai militari SUA si UE. ? Pana unde o sa duca Basescu izolarea Romaniei de dragul dictatorilor comunismului international de care e strans legat, conform instructiei primite de tanar ca vechi securist comunist. ?

Romania - cu un guvern de "dreapta" gaseste momentul potrivit pentru a incheia un acord "cultural, stiintific" Exprima acest acord visurile, dorintele guvernului "LIBERAL" pentru o asemenea directie de dezvoltare a tarii. Mai tovarasi chiar ati luat'o razna!!! Acum suparam U.E, Coreea de Sud, SUA. Japonia...

Regimurile de dictatura comuniste din Coreea de Nord ,Libia si Siria sunt singurele cu care Chiorul Betivan si imputit de Basescu si cu sleahta lui au relatii cordiale,in timp ce lumea civilizata izoleaza Romania si incepe sa taie toate legaturile. Anticomunistii" Boc si Basescu il ling la poponet pe Kim Jong Il... De mult se observa ca il si imita, doar ambii au fost comunisti

Acord cel putin ciudat intre Guvernul Boc si cel din Coreea Comunistă. in iunie 2011. Executivul a aprobat un acord de colaborare "in domeniile culturii, invătămantului, stiintei si sportului" cu Republica Coreea de Nord. Este incurajat schimb de scriitori, compozitori, artisti plastici, solisti vocali si instrumentisti si organizarea in comun de manifestări culturale (expozitii, simpozioane) In plus, romanii vor avea ocazia să vadă la televizor filme nord coreene traduse.

HOTĂRÂRE nr. 575 din 1 iunie 2011Articol unic :
In temeiul art. 108 din Const. Romaniei art. 20 din Legea nr. 590/2003 privind tratatele, Guv. Romaniei adoptă prezenta hotărare.

Se aprobă Acordul dintre Guv. Romaniei si Guv. R.P.D Coreene privind colaborarea in domeniile culturii, invătămantului, stiintei si sportului, semnat la Phenian la 18 noiembrie 2010.Publicat in Monitorul Oficial cu numărul 450 din data de 28 iunie 2011
Textul acordului :
http://freelex.juridic.ro/DocumentView.aspx?DocumentId=141096

A disparut rechizitoriul original cu probele din Dosarul FLOTA

Nu numai ca Dosarul "Flota" ar fi fost ingropat, dar rechizitoriul original a disparut "ca prin farmec", cel care-l priveste pe Traian Basescu. Si odata cu el anumite probe ce puteau fi incriminatorii, de cand fusese initial trimis la instanta in 2004.

Constatarea s-ar fi facut cand un membru marcant al PSD, adversar declarat al lui Basescu s-a interesat de stadiul dosarului, ce fusese blocat dupa o expertiza costisitoare, de 34.000 de euro, de catre Monica Macovei. Dosarul a fost atat de mult plimbat incat s-a pierdut, la fel ca dosarul de la Securitate al sefului statului. Cei de la PSD se intereseaza de Dosarul Flota pentru ca pun la cale suspendarea presedintelui si ar dori si sa-l vada, totodata, condamnat pentru vanzarea flotei romanesti.

Monica Macovei este procurorul ceausist care a blocat in instanta dosarul, l-a returnat la parchet, iar aceasta si-a luat tainul si a primit sinecura pe un post la Bruxelles

Detalii :
http://www.agentia.org/culise/a-disparut-rechizitoriul-original-cu-probele-din-dosarul-flota-714.html

 

@ it breaks

Bolovane,Basescu nu putea vinde flota de unul singur.Sunt convinsa ca si Basescu a participat la acel jaf dar a participat ca sa nu se denunte in fata jefuitorilor ca este pentru DA,Dreptate si Adevar.Acu, de teama ca sunteti descoperiti principalii autori ai acestui jaf dati toti in Basescu.Stati linistiti ca Basescu nu a pus nici o semnatura la vanzarea flotei,nici macar nu avea dreptul s-o faca sunt altii care au semnat in frunte cu Vacaroiu.

Si daca

se va dovedi ca nu Traian Basescu a vandut flota,te mai uiti la haznaua3 a lui Dan Voiculescu si la predicile pastorului-procuror Mihai Gadea?

deci se trece

de la "nevinovat" pana la proba contrarie, la direct vinovat in lipsa de dovezi :). tare. Legea asta are doua taisuri, va lovi in toti.

 

@ un cetatean european

mai fotografie,ma uit la poza ta si sunt convinsa ca peste 3-4 ani o sa arati ca vacaroiu,fata de betiv, turnator si lingau.Spunele lu aia care-ti dau de baut sa te iei de Basescu ca ti-ar sta mai bine cu un cash in buzunar decat sa latri pentru o sticla de vodka.
Cat ti-a dat Adrian nastase pentru demolarea combinatului siderurgic calaras,pe care la dat la vier vechi?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor