Parvenitii tranzitiei si ilicitul (Opinii)

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 07:59
6541 citiri
Parvenitii tranzitiei si ilicitul (Opinii)
Foto: ziuaveche.ro

Sunt oameni mari si tari, bine realizati. Visul lor s-a implinit. Priviti-i in toata maretia lor. Le place sa stea la taclale pe ecran, siguri de ei, rad din orice nimic, dar fericirea lor nu e deloc molipsitoare.

Ies in lume insotiti de tuteri si bodyguarzi, plesnesc de importanta si putere. Sunt plini de invataminte, insusiri, talente ascunse pe care ni le ofera cu marinimie si se supara daca nu sunt ascultati.

Visul acesta de marire nu seamana deloc cu "american dream", nefiind legat de reusita tuturor, ci doar de-a lor. Au urcat concomitent pe scara sociala si pe cea politic-administrativa, acumuland averi pe care insi intreprinzatori si harnici dintr-o tara democrata le aduna in cateva generatii.

Din pacate, odata cu imbogatirea lor, celelalte categorii sociale au saracit, iar tara a inceput sa mearga prost: s-au falimentat intreprinderile, bancile de stat si bunurile intregului popor au disparut subit, fara urma. Acum n-au o clipa de ragaz: pun osul din greu sa-si cocoteze odraslele, rudele si servitorii pe trepte cat mai inalte. Viitorul lor suna bine, al celor multi nu.

Cine sunt parvenitii

Au iesit din mantaua larga a marxism-leninismului ceausist, mai ales din rangurile II si III. Erau cautati de fesenisti ca specialisti, profesionisti, oameni de bine. Nu a contat ca dosarul lor de cadre ascundea politie politica sau colaborationism.

Fiind urcati in frunte de angajati si sindicate, foste curele de transmisie a doctrinei PCR, s-au improprietarit pe activele poporului muncitor, pe conturile bancare si pe firmele de comert exterior. Mana in mana cu partidul si cu justitiarii, nu s-au lasat pana n-a mai ramas piatra peste piatra din maretele ctitorii. Acum vand pamantul de sub ele.

In virtutea noilor drepturi si libertati, li s-au adaugat imediat smecherii voraci, clasa bisnitarilor locali si nationali. Au primit sarcina sa rezolve partea murdara, ordinara a afacerilor celor dintai, pentru a nu le strica imaginea. Nu pot unii fara altii.

Oportunismul mojic al noilor afaceristi, dependenta de bugetele guvernamentale ii determina sa mentina la putere pe cine le serveste interesele, indiferent de sistemul de vot. Coruptie pentru eternitate.

Legea confiscarilor de averi

Acum, insa, simtind cum se scufunda corabia Puterii, gasca oportunistilor se scindeaza, unii, mai vizionari, orientandu-se catre Opozitie. Cu intentia de a reconstitui un sistem clientelar propriu dupa alegeri. Numai ca mai marii zilei nu sunt dispusi sa accepte tradarea in ruptul capului.

Nu vor sa ingroape sistemul ticalosit, de care mai e nevoie inca in campanii electorale, dar ii ameninta pe fugaci cu confiscarea averilor ilicite, desi Codul Penal, legislatia in vigoare au destule prevederi in acest sens. Legea ii vizeaza direct pe cei ce misca in front, uitandu-si stapanii binefacatori si tovarasii de drum.

Ca dezastrul electoral sa nu intreaca prognozele, au reactivat spaimele interne si externe, punand zvonacii, presa de partid, organele statului, inclusiv serviciile secrete, la treaba. Jelania nationala se canta la balalaica, pe cele trei corzi: monarhia, ungurii si rusii. Fondul sonor e bine orchestrat: mai vine o criza economica si vor disparea si alimentele. Da foamea in noi, daca nu votam pe cine trebuie. Adica tot pe ei.

Ole! Ole! Ilicitul ce mai e?

Cu confiscatul va merge greu. Procesele pot dura si peste doua campanii si jumatate. E clar ca nu se poate confisca nimic pana la alegeri. Deci necesitatea insanatosirii mediului economic nu-i frige la degete, ci e doar o incercare de a insela organisme europene ori ambasadori deranjati de cine stie ce.

In schimb, vom asista cu gura cascata la circ. Nu va fi zi fara video-iliciti deconspirati la ore de varf. Cei dintai aruncati oprobriului public vor fi dusmanii politici (ai poporului), iar urmatorii, membri marcanti ai Opozitiei, jurnaliste cu ochii cat cepele, analisti rai de gura... Sa nu-i supere pe deontologii mediatici, i se va arata pisica si cate unui reprezentat al Puterii. Doar i se va arata, caci e tinuta in lesa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Legea confiscarii averilor ilicite, #confiscare averi, #politica interna, #parveniti Romania , #declaratii de avere