Sova: Confiscarea averilor demnitarilor se poate face pe o lege aflata in vigoare

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 22:57
2109 citiri
Sova: Confiscarea averilor demnitarilor se poate face pe o lege aflata in vigoare
Foto: Arhiva

Senatorul Dan Sova a comentat, miercuri, reactiile care au aparut in presa legate de proiectul PSD care prevede masura confiscarii extinse pentru infractiunile transfrontaliere privind traficul de droguri, traficul de arme si traficul de persoane.

El spune ca proiectul nu include si infractiunile de coruptie pentru ca aceasta prevedere exista deja si functioneaza "excelent".

"O explicatie simpla se cere: actualmente, Legea 115/1996 prevede, in art.18, confiscarea averii oricarui demnitar, functionar, magistrat daca instanta de judecata constata o discrepanta intre veniturile oficiale obtinute de persoana respectiva si averea propriu-zisa.

Precizam ca autoritatile, in temeiul reglementarii invocate, nu trebuie sa probeze nici un fel de fapta penala sau contraventionala in sarcina persoanei a carei avere este analizata, nu trebuie sa dovedeasca absolut nimic nelegal in sarcina persoanei cercetate, ci trebuie doar sa constate existenta unei discrepante intre venitul oficial si averea detinuta. Este vorba despre o confiscare obiectiva si despre un instrument excelent de lupta impotriva oricarei forme de coruptie si mai ales a celei care, din motive obiective sau subiective nu poate fi demonstrata pe cale judecatoreasca", scrie Dan Sova pe blogul sau.

Social democratul sustine ca, daca se va introduce in legislatie confiscarea extinsa pentru infractiunile de coruptie, aceasta va insemna abrogarea prevederilor art.18 din Legea 115/1996 si va duce la imposibilitatea autoritatilor de a confisca averea vreunui demnitar sau functionar public fara a obtine, in prealabil, o condamnare pentru o infractiune din care sa rezulte producerea averii.

"Cu alte cuvinte, se va anula cel mai important instrument de lupta impotriva averilor ilicite", mai precizeaza senatorul.

In opinia sa, membrii partidului aflat la putere se tem pentru ca acestia sunt cei cu averi nejustificate.

"In fapt, am convingerea ca dupa ani intregi de furturi, PDL-istii se tem tocmai de art.18 din Legea 115/1996, pentru ca ei sunt cei care au averi nejustificate in raport cu veniturile oficiale si doresc sa interpuna in fata posibilitatii statului de a confisca aceste averi nejustificate obligatia organelor de a demonstra intai existenta unei infractiuni. In fapt, nu numai ca pun statul sa probeze ca averea este dobandita ilicit, dar vor sa creeze imposibilitatea de confiscare a averilor pe care le-au dobandit in acesti ani de furturi si coruptie", sustine Dan Sova.

In final el precizeaza ca, odata cu declansarea acestei discutii, a demonstrat din nou ca "Puterea a mintit atunci cand a spus ca trebuie modificata Constitutia pentru introducerea confiscarii extinse. In mod evident, o simpla modificare legislativa era suficienta.

Problema mare este doar ca PDL-istii vor sa profite de ocazie si, aruncand praf in ochii opiniei publice, vor sa scape in fapt de confiscarea averilor pe care in mod real nu le pot justifica".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dan Sova PSD, #proiect PSD confiscare extinsa , #declaratii de avere