Consilierul prezidential Peter Eckstein-Kovacs si-a prezentat demisia (Video)

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 11:00
7139 citiri
Consilierul prezidential Peter Eckstein-Kovacs si-a prezentat demisia (Video)
Foto: Arhiva

Peter Eckstein-Kovacs, consilier prezidential pe tema minoritatilor nationale, si-a anuntat joi demisia din functie, motivand ca nu impartaseste opiniile presedintelui Traian Basescu pe tema Rosia Montana.

Peter Eckstein Kovacs a precizat la TVR Info ca l-a anuntat pe seful statului in legatura cu demisia sa pe care o va depune insa in scris luni, fiind in teritoriu, unde participa la inmormantarea deputatului Palfi Zoltan.

Fostul consilier a mai explicat la TVR Info ca punctul sau de vedere cu privire la Rosia Montana era cunoscut de foarte mult timp si a reamintit ca in urma cu mai multi ani a depus un proiect de lege in parlament cu privire la exploatarile cu cianuri.

El a precizat ca nu au existat discutii pe tema demisiei cu seful statului, dar este un caz clar de "incompatibilitate morala" in conditiile in care el era consilier prezidential si ar fi trebuit sa aiba un punct de vedere comun cu presedintele.

"Domnul presedinte dispune, accepta sau nu demisia. Nu se discuta, nu au fost discutii", a spus Eckstein Kovacs, adaugand ca in aceasta privinta nu se poate vorbi de o "conciliere", pentru ca el are o "pozitie destul de consecventa si destul de vocala" de foarte multa vreme.

Intrebat cum a fost relatia sa cu seful statului, Peter Eckstein Kovacs a declarat: "Cred ca am avut o activitate buna, m-am inteles foarte bine cu domnul presedinte, imi pare rau ca trebuie sa parasesc aceasta functie, dar e o chestiune morala".

Fostul consilier a mai precizat ca este de profesie avocat si va continua in avocatura.

De asemenea, intrebat la B1TV de ce abia acum a decis sa demisioneze din cauza proiectului Rosia Montana, controversa fiind destul de veche, Eckstein a explicat ca ceea ce a declansat aceasta reactie a fost faptul ca "domnul presedinte, in ultima perioada, a avut o exprimare foarte hotarata a punctului sau de vedere".

Pe de alta parte, fostul consilier a refuzat sa comenteze declaratiile liderului UDMR Kelemen Hunor referitoare la existenta unor "tensiuni" intre el si seful statului pe tema Rosia Montana, precizand doar ca el ramane membru UDMR si nu crede ca va fi eliminat "din randul maghiarilor".

Peter Eckstein Kovacs ocupa postul de consilier prezidential din ianuarie 2009.

Consilierul prezidential nu a fost prezent, joi dimineata, la reuniunea anuala a sefului statului cu reprezentantii corpului diplomatic roman, organizata la Palatul Cotroceni.

In urma cu cateva zile, consilierul prezidential a semnat, la Cluj Napoca, o petitie prin care asociatia Transilvania Verde ii cere ministrului Culturii sa retraga certificatul de descarcare arheologica pentru masivul Carnic, de la Rosia Montana. "Investitia de la Rosia Montana este paguboasa pentru Romania", a declarat, in mai multe randuri, Peter Eckstein-Kovacs.

Basescu, la Rosia Montana: Atac la UDMR si scandal intre localnici

Pozitia consilierului prezidential contrasteaza puternic cu cea a sefului sau, Traian Basescu, care si-a exprimat sustinerea fata de proiect, lansand o serie de polemici, in ultimele zile.

In plus, pozitia lui Peter Eckstein-Kovacs fata de proiectul Rosia Montana a iritat si partidul din care face parte, UDMR, care nu si-a exprimat inca o pozitie clara si oficiala.

Dupa ce consilierul prezidential a semnat protestul de la Cluj, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, i-a transmis acestuia ca, in conditiile in care se delimiteaza de presedinte, "are drum liber sa mearga unde doreste".

"Domnul Eckstein ar trebui sa decida daca este membru UDMR sau se delimiteaza de presedinte. Daca se delimiteaza, are cale libera si drum liber sa mearga unde doreste. Domnul Eckstein este in cunostinta de cauza: nu eu am semnat avizul de descarcare de sarcina arheologica, este primul pas intr-adevar in ceea ce priveste responsabilitatea Ministerului Culturii. Comisia Nationala de Arheologie a aprobat in unanimitate si eu, in aceste conditii, am asigurat cadrul juridic, legal, financiar, pentru a salva 80 la suta, sau cat se poate de mult din patrimoniul cultural construit si arheologic, pentru ca asta este responsabilitatea mea", a spus Kelemen Hunor, saptamana trecuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Peter Eckstein Kovacs demisie, #consilier prezidential demisie , #demisie
Comentarii
Poza adevar
adevar
rank 1
Se pare ca in randul maghiarilor nu exista unul onest!