De-abia rosti presedintele fraza cheie - demisionez daca demisioneaza si cei 588 de parlamentari, ca sa recomasam parlamentarele cu prezidentialele - ca valuri de populism s-au revarsat dinspre clasa politica, de parca Traian Basescu ar fi deschis dopul unei sticle de sampanie.
Primul a simtit nevoia sa reactioneze Victor Ponta: "E o idee frumoasa, deci inseamna ca nu demisioneaza. Nu asta e ideea, ca eu demisionez, si domnul Antonescu demisioneaza. Daca ii convinge dl Basescu pe cei de la PDL sa demisioneze, eu vreau alegeri, eu chiar vreau alegeri parlamentare, pe noua lege, ca sa nu mai intre nimeni de la PDL, sa nu mai fie toti astia care au intrat in Parlament de pe locul doi".
Dar cei de la PSD, in afara de domnia sa, ce parere au, ar demisiona? E un aspect pe care Victor Ponta l-a evitat, mutand pisica in curtea Opozitiei.
Ce spune PSD despre ideea demisiei in bloc a lasat sa se inteleaga Valeriu Zgonea:
"Sunt de acord sa-si dea demisia toti parlamentarii care au intrat fraudulos, fara sa ia 50% plus unu din voturi. Toti acesti oameni sa-si dea demisia si atunci Parlamentul ar intra in limitele bunului-simt si ale normalitatii. Deputatii care au intrat la a doua sau a treia redistribuire si care au umplut Parlamentul si ne-au facut de rusine sa paraseasca Parlamentul, sa-si dea demisia. In rest, acasa".
Adica plecati voi din Opozitie ca sa ramanem noi de la USL, spune Valeriu Zgonea. Acum, eu in principiu sunt de acord ca intrarea pe usa din dos a redistribuirii e rusinoasa, dar nu-mi amintesc ca in legislatura trecuta Crin Antonescu sa fi fost impins la demisie de aceasta rusine. A intrat si el de pe locul al doilea si a biruit rusinea vreme de 4 ani. La fel ca majoritatea colegilor sai de la PNL, ca doar pentru ei a si fost gandita legea Hrebenciuc-Olteanu.
Initial, PDL a tacut malc, iar prima reactie a venit din partea unui neparlamentar, singurul democrat liberal care a obtinut un succes electoral de proportii anul acesta. Daca in joc e reducerea numarului de parlamentari, decisa prin referendumul din 2009, prlamentarii PDL vor demisiona, spune Emil Boc:
"Eu cunosc acest partid. Nu si-a schimbat fundamentele. Oricand va exista o ipoteza sau posiblitatea sa ajungem la unicameral cu 300, PDL o va face. Fara sa fiu presedintele partidului imi asum, PDL va ramane consecvent".
Domnul Blaga nu-si asuma insa. Intrat in Parlament de pe locul al treilea, dar mare presedinte PDL de altfel, ce sa zica? E ocupat cu turneul de securizare a pozitiei din partid.
D-na Udrea nu putea sa piarda ocazia unei mici demonstratii populiste si, auzind ce a zis Emil Boc, si-a asumat imediat si domnia sa:
"Parlamentarii PDL sunt usor de convins sa faca acest gest. Problema este de respectare a procedurii constitutionale pentru dizolvarea Parlamentului, dar pentru asta trebuie vointa politica. Noi am face acest gest chiar cu riscul de a obtine un scor mic in alegerile care ar urma". Un mic sah la Vasile Blaga, cumva?
O sa-i cred pe toti cand voi vedea prima demisie pe masa. Culmea este ca singurul a carui intentie este credibila e chiar Traian Basescu. Pentru presedinte ar fi vorba despre ultima jumatate de an din 10 ani. Ar plati fericit cu aceasta scurta perioada total nesemnificativa o iesire din scena glorioasa, pe post de eliberator al poporului de un parlament urias si cam penal. N-ar avea mai nimic de pierdut, dar enorm de castigat.
In schimb, parlamentarii, cu totii, ar trebui sa dea jumatate din mandat cu sanse minime pentru jumatate dintre ei de a-si recastiga locul. Dar chiar si cei siguri de realegere n-ar fi deloc incantati sa se bage intr-o noua campanie cat timp nu si-au recuperat banii cheltuiti in precedenta.
Asa ca stati linistiti. Nu va demisiona nimeni, nu se va schimba nimic. Ne vom uita in continuare dupa petarde colorate pe cer, si absorbiti de spectacolul gratis nici macar nu vom baga de seama ca Guvernul ne umbla prin buzunare.
PETARDE!! Vezi tot