Jihadul judecatorilor

Joi, 09 Iulie 2009, ora 12:40
4490 citiri
Jihadul judecatorilor
Foto: Iasi plus

Povestea sporurilor de risc si suprasolicitare psihica, a caror taiere din iulie a declansat Jihadul judecatorilor, este una complicata.

Sunt, fara indoiala, sporuri legale, pentru ca au fost obtinute prin hotarari judecatoresti, potrivit legii, dar profund imorale din cateva motive.

Legal, dar imoral

In primul rand, este profund imoral si, intre timp, potrivit deciziei Curtii Constitutionale, a devenit chiar ilegal, ca jucatorul sa fie si arbitru, si jucator, cu alte cuvinte, este profund imoral ca judecatorii sa-si fi acordat singuri avantaje financiare, printr-un abuz de putere pana la urma. Si ce avantaj!

Practic, vorbim despre o dublare a veniturilor cat timp, impreuna cu sporul de confidentialitate, sporurile in discutie ajung sa alcatuiasca 65% din leafa unui judecator, adica grosul.

Dimensiunea sporurilor autoacordate reprezinta al doilea aspect imoral, cu atat mai mult cu cat ele seamana bine cu sporul de casca al pilotilor de avion.

Cand esti inginer lucrezi sau nu mediu toxic, si deci iei sau nu spor de toxicitate, cand esti judecator n-ai cum sa eviti riscul, solicitarea psihica si confidentialitatea, care, deci, tin de meserie si sunt aspecte deja luate in calcul la stabilirea salariului.

Sporurile acestea sunt, apoi, profund imorale in contextul crizei. Cand sectorul privat, care alimenteaza bugetul, gafaie ingrozitor, nu poti pretinde, ca beneficiar al bugetului, astfel de avantaje mai mult decat consistente in functie de care sa faci o treaba platita oricum foarte bine.

Nu sunt insa argumente care sa-i impresioneze pe judecatori, care au aruncat un cartof fierbinte catre putere: boicotarea alegerilor prezidentiale prin refuzul de a mai face parte din birourile electorale. Ei invoca o recomandare europeana potrivit careia judecatorii nu ar trebui sa indeplineasca decat actul de justitie.

Legea electroala spune ca judecatorii ,,pot face parte din birourile electorale", insa, chiar in absenta unei formulari imperative, inlocuirea lor prin BEC-uri si BEM-uri este foarte complicata, generatoare de mari scandaluri si ulterior de mari suspiciuni in privinta corectitudinii rezultatelor.

In aceste conditii, s-ar impune o modificare a legii electorale, ceea ce in actualul context politic ar echivala cu o deschidere a cutiei Pandorei.

Dincolo de toate aceste circumstantieri, problema din Justitie este, intr-adevar, una complicata. A carei origine trebuie sa o cautam in eludarea cronica a reformelor.

Bani pentru calitate

Este foarte important ca magistratii sa fie bine platiti, din cel putin trei motive. Munca lor este esentiala pentru functionarea societatii si a statului de drept, trebuie sa fie incoruptibili, iar legea nu le permite alte surse de venit, cu exceptia celor din activitatea didactica si scrierea de carti.

Dar aceste argumente sunt valabile numai atata timp cat si reversul sta in picioare, adica activitatea magistratilor este de calitate, deci actul de justitie este corect, iar justitiabilul este respectat.

In Romania insa Justitia este de o foarte proasta calitate si nu ma refer doar la suspiciunile de coruptie si politizare. Procesele dureaza enorm, iar solutiile sunt fundamental contradictorii de la o instanta la alta, de parca am discuta despre legislatii sau spete diferite.

La Judecatorii, magistratii pot da vina pe suprasolicitare, la instantele superioare insa argumentul nu tine. Ca s-o spunem pe sleau, Justitia romaneasca sufera de superficialitate si incompetenta, iar foarte multi magistrati nu-si merita banii.

Ca sa nu mai vorbim despre profilul moral al unor ,,impartitori de dreptate" (vezi, de exemplu, cazul judecatoarei de la Targoviste prinsa bauta la volan), care nu i-ar califica in niciun caz pentru o astfel de pozitie.

Iar corpul magistratilor arata asa cum arata si pentru ca acest domeniu nu a fost reformat. Este asadar masiv populat de incompetenti, securisti imposibil de deconspirat si dinozauri.

Oamenii acestia, oricat ar fi de bine platiti, nu au cum sa faca un act de justitie autentic. Iar rezistenta lor este feroce. Singura care a incercat o reforma reala a Justitiei, Monica Macovei, a fost urata cu sete si alungata cu pietre.

Revelatii la pierderea sporului

Asa ca, aparati de inamovibilitate si constienti de blocajul fatal pe care-l pot provoca in societate, judecatorii isi permit sa joace tare sub ipocrita justiticare a grijii pentru subfinantarea justitiei.

Da, dar asta e o poveste veche care nu i-a tulburat pe judecatori pana cand ea nu a ajuns la buzunarul propriu. Si, pana la urma, poate ca subfinantarea este si o consecinta a veniturilor lor gigantice, obtinute, cum spuneam, in conditii dubioase.

Apoi, poate ca ar fi fost bani mai multi la buget, inclusiv pentru Justitie, daca statul nu ar fi trebuit sa plateasca despagubiri imense impuse de CEDO ca urmare a unor sentinte ilegale, pronuntate de unii dintre protestatarii de acum.

Invoca magistratii protestatari legile proaste, instabilitatea juridica si incalcarea independentei Justitie. Foarte corect, dar cum de aceste revelatii coincid tocmai cu pierderea unor sporuri importante? Ca sa vezi potriveala!

Culmea tupeului, magistratii cer inclusiv continuarea monitorizarii pe Justitie de carte Comisia Europeana, de parca aceasta monitorizare nu ar fi, in mare msura, rezultatul muncii lor defectuoase.

Deocamdata, iesirea din aceasta situatie nu se intrevede cat timp ministerul Justitiei nu are de unde sa scoata bani pentru sporuri, iar judecatorii nu par dispusi sa renunte. Pretul reformei mereu amnate ar putea fi imens.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#greva magistrati, #salarii magistrati, #protest magistrati, #demisie Predoiu , #demisie
Comentarii