Ziare.com

Seful ANRP: Am demisionat pentru ca vreau sa ma duc la CEDO, sa arat ca statul meu ma nedreptateste

Luni, 02 Martie 2015, ora 17:44

   

Seful ANRP: Am demisionat pentru ca vreau sa ma duc la CEDO, sa arat ca statul meu ma nedreptateste
Presedintele Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), George Baesu, a declarat ca i-a inmanat premierului Ponta demisia din functie deoarece vrea sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), ale carei norme stabilesc ca un sef de institutie nu poate fi amendat fara vina.

"Ma voi vedea nevoit - si, sincer, de asta mi-am dat demisia - sa ma duc la CEDO. Vreau sa arat ca statul meu, pe care astazi il servesc inca din functia de presedinte, ma nedreptateste. Nu pot sa ma duc impotriva statului meu atat timp cat lucrez la el", a spus Baesu la Antena 3.

Seful ANRP a aratat ca stie ca tot la CEDO merg si persoanele nemultumite de faptul ca nu li se achita titlurile de despagubire, dar a insistat asupra faptului ca el personal nu poate fi sanctionat pentru activitatea altora sau pentru neaplicarea unor decizii din motive neimputabile lui.

El a precizat in acelasi timp ca premierul Victor Ponta nu i-a acceptat inca demisia, ci l-a trimis sa discute cu reprezentantii Ministerului Justitiei, pentru a gasi o solutie.

Peste 150 de procese

Conducatorii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sunt vizati de cereri de amendare in peste 150 procese si risca sa plateasca cu patrimoniul propriu pentru neplata sau neemiterea titlurilor de despagubire, fara sa aiba insa vreo vinovatie, ci doar pentru ca legislatia este neclara, fiind astfel intr-o situatie ridicola, se arata in memoriul inmanat premierului Victor Ponta.

Acestia precizeaza ca au sentimentul unei totale insecuritati cu privire la propriile persoane, cat timp plata amenzilor afecteaza patrimoniul individual.

Memoriul ANRP: Avem sentimentul unei totale insecuritati, riscam sa platim cu patrimoniul

In document se arata ca, in mai 2012, la instalarea noii conduceri a ANRP, existau peste 8.000 de procese initiate de catre persoane nemultumite fie de neefectuarea platilor despagubirilor, fie de neemiterea deciziilor de despabuire si care, pentru a constrange institutia sa achite sumele deja stabilite ca despagubire sau sa emita titluri de despagubire, au cerut instantelor amendarea conducatorilor responsabili.

Astfel, este solicitata amendarea presedintelui ANRP pentru neemiterea titlurilor, in conditiile in care in intervalul mai 2011-iunie 2013, nu a fost emis niciun astfel de titlu, si a vicepresedintelui responsabil cu aplicarea legislatiei in domeniu, in conditiile in care Ministerul Finantelor nu a alocat in ultimii cinci ani decat 20-25% din suma necesara acordarii despagubirilor, iar din 2012 conturile ANRP au fost permanent blocate prin executari silite.

Sefii ANRP apreciaza ca, in cadrul controlului judecatoresc, ar putea fi lesne constatat faptul ca nepuneea in executare a unor hotarari judecatoresti s-a datrat unor motive neimputabile conducerii, dar arata in acelasi timp ca, daca initial controlul judecatoresc avea doua etape, instanta de recurs fiind Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa modificarea legislatiei, in octombrie anul trecut, controlul este efectuat intr-o singura etapa, la curtile de apel, iar hotararile sunt definitive si executorii, judecarea fiind de aproape fiecare data in absenta celor vizati, sefii ANRP neputand fi prezenti personal la proces din cauza atributiilor de serviciu.

"In lipsa unei aparari atente, apare pericolul afectarii grave a intereselor patrimoniale personale, in conditiile in care eventuala amendare produce efecte asupra patrimoniului persoanei si nu asupra bugetului institutiei", reclama sefii ANRP.

Acestia adauga ca poate lucrurile nu ar fi atat de grave daca prin hotararile de amendare ar fi realizata doar o constrangere a institutiei pentru aplicarea hotararii judecatoresti, iar amendarea ar fi stabilita pe zi de intarziere exclusiv pe viitor, pana la indeplinirea obligatiei, caz in care, chiar si amendati fiind, sefii ANRP ar avea posibilitatea, prin punerea in executare a hotararilor, sa indeparteze sau sa reduca efectele unei amenzi.

Ei atentioneaza in acelasi timp ca demisiile lor nu rezolva fondul problemei si ca orice viitor conducator ANRP va fi in pericol ca, in cele 150 de procese, sa fie amendat fara vina.

Anterior, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), George Baesu, a declarat ca i-a inaintat premierului Victor Ponta un memoriu in care reclama ca institutia este obligata la amenzi pentru neplata in termen a titlurilor de despagubire, insotit de demisia sa si a celor doi vicepresedinti.

Demisie in bloc de la conducerea Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor UPDATE Reactia lui Ponta

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2978 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Poate ii spune CEDO cine este vinovat de legislatia neclara din Ro

care-l pune "intr-o situatie ridicola"!!! Desi ar fi o uimire ca legile din Ro sa nu fie clare :)))

 

du-te invartindu-te

bai baiatu, da du-te tare si nu te opri!

pai zeci de mii de oameni sunt plimbati cu zaharelul de ani de zile si astia au tupeul sa zica cum ca de ce sunt dati in judecata...?!

cata nerusinare, la puscarie cu voi! va bateti joc de oameni de ani buni si stati pe niste salarii enorme.

daca se aduna toti cei care au fost plimbati degeaba ani de zile va fac una cu pamantul. LA PROPRIU!

incepind cu costitutia, si megind in jos,

este un talmes balmes. Poate ca are un scop: la invalmaseala se fura mai usor. Cand legea e scurta, clara, si concisa, este mai greu de invirtit in jurul ei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor