Slovacia: Ministrul de Interne a demisionat dupa asasinarea jurnalistului Kuciak

Luni, 12 Martie 2018, ora 14:17
2135 citiri
Slovacia: Ministrul de Interne a demisionat dupa asasinarea jurnalistului Kuciak
Foto: Facebook/Robert Kalinak

Ministrul slovac de Interne, Robert Kalinak, a demisionat, luni, ca urmare a crizei politice generate de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, cel care investiga activitatile unei grupari infractionale care avea legaturi cu mafia italiana.

Mai multi membri ai coalitiei guvernamentale si lideri ai societatii civile i-au cerut demisia lui Kalinak, acuzat ca nu a putut garanta o investigatie independenta privind uciderea lui Jan Kuciak, relateaza Reuters.

Premierul slovac Robert Fico incearca sa mentina actualul guvern, pe fondul unor presiuni din partea comunitatii internationale si a protestelor de amploare care au fost organizate in ultimele zile in Slovacia.

In cadrul unei conferinte de presa, Robert Kalinak a sustinut ca a luat decizia din proprie initiativa.

"Este important ca stabilitatea sa fie mentinuta, asa ca am decis sa demisionez din functia de vicepremier si de ministru de Interne. Cred ca voi contribui mai mult la ancheta aflata in desfasurare daca demisionez. Functia nu a fost niciodata importanta pentru mine. Cel mai important este sa-i aducem pe ucigasi in fata justitiei", a spus Kalinak.

Zeci de mii de slovaci au iesit sa protesteze, incepand de vineri, in Bratislava si in alte orase din Slovacia, cerand demisia premierului Robert Fico, pe fondul asasinarii jurnalistului Jan Kuciak.

Presedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a cerut "remanierea radicala" a guvernului sau organizarea unor alegeri anticipate. Robert Fico detine functia de premier al Slovaciei din anul 2012.

La 25 februarie, Jan Kuciak, in varsta de 27 de ani, si prietena lui, Martina Kusnirova, au fost descoperiti morti in locuinta dupa ce politia a fost alertata de o ruda a victimelor. Jurnalistul a fost impuscat in piept, iar femeia a fost impuscata in cap.

Un jurnalist britanic care a lucrat cu Jan Kuciak a declarat ca slovacul era pe punctul de a publica o investigatie care arata legaturi intre mafia italiana si politicieni corupti din Slovacia. Mai exact, ar fi vorba despre plati frauduloase cu fonduri europene, in cadrul unui sistem pus la punct de catre cetateni slovaci si italieni care au legaturi cu gruparea de crima organizata "Ndrangheta".

#demisia ministru Slovacia asasinat jurnalisti , #demisie