Alegeri degeaba, cu baronasi, baroni si baronese (Opinii)

Miercuri, 24 August 2011, ora 23:25
1857 citiri
Alegeri degeaba, cu baronasi, baroni si baronese (Opinii)
Foto: wordpress.com, Lista baronilor locali - 2009

In Romania nu exista partide, ci adunaturi politice incropite ca pe vremea cronicarului Ion Neculce: oamenii Mariei Sale, in frunte cu insusi Voda, adica Puterea, si partida boierilor mazili, niciodata unitara, constituita din sustinatorii fostilor domni cazuti in dizgratia sultanului, din oponenti, mofluzi si multimea pretendentilor la tron sau la noile stepene boieresti.

Inca de atunci, intre o oaste de stransura si alta existau tradari, vicleniri, paraciuni, iar pentru salvarea vietii, arareori si a averii, erau doua cai: sa cerseasca mila voievodului sau sa fuga in Polonia, uneori in principatul Transilvaniei sau la Istanbul, de unde se intorceau pe furis sa sprijine propriii favoriti la scaun.

Unii domni isi cumparau dusmanii rasplatindu-i cu mosiile supusilor goniti, ori cu dregatorii, privilegii noi. Altii naimeau intriganti, ucigasi, lotri, credinceri pentru a le curma viata.

Balcanism pentru eternitate

Pentru ca istoria noastra nu a cunoscut onoarea si cavalerismul decat in forma lor oriental-balcanica, astazi politichia romaneasca tanjeste, din pacate, nu dupa onoare si cavalerism, ci dupa gradele nobiliare occidentale, la moda fiind baronii si baronesele. Doar atat. De marchizi, conti si duci nu se aude.

In lipsa acestora, baronia si-a incotopenit mai multe trepte: baronas, baron local, sindical, baron al energiei, baron national etc. Baronasii si baronii locali se supun baroneselor si baronilor atotputernici, alcatuind cinul, sotnia, tabara, clanul sau gasca acestora, le asculta cu sfintenie poruncile, ii lingusesc, ii slugaresc doar-doar ii vor invrednici si pe ei cu o paia sau un caftan.

Starea baronatelor actuale

Organizarea teritoriala a baronatelor actuale este foarte simpla, dar eficace: fiecare baronas, baronel sau baron local si-a impartit micul sau baronat in sate, catune, strazi, cartiere peste care si-a pus un vataf ca loctiitor de incredere, in stare sa motiveze, sa prosteasca saracimea cu te miri ce si s-o foloseasca ca factor electoral ori de presiune politica.

Baronii nationali controleaza cu scrupulozitate acest sistem paralel, informal de redistribuire a bugetelor, motiv pentru care banii nu mai ajung pentru scoala, spital, pensii, defavorizati, drumuri, sosele, investitii generatoare de locuri de munca.

Marii baroni, cativa comentatori "europeni" le zic personalitati, politicieni, alesi, reprezentanti plini de carisma si fler etc. si-au dat mana, dupa indelungi pertractari si calcule, niciodata pentru totdeauna, alcatuind formatiuni politice, uniuni, coalitii dupa cum bate vantul puterii. Cei mai mici stau cu ochii pe privilegii si bugete, schimbandu-si stapanii in functie de cine da sau promite mai mult.

Fara suparare, fara imbufnare, fara mofturi deontologice, acesta e stadiul politicii romanesti la 21 ani de democratura.

Ultimul pas - legitimarea baronilor

In ultima vreme, se incearca legitimarea, legalizarea baronilor si, mai nou, a baronatelor. Nu s-a reusit decat partial prin fosta lege electorala, aceea a uninominalului "compensat", caci nu toti servitorii, pretendentii si profitorii si-au primit boieria si firmanul.

S-au opus atunci cateva minti luminate care au inteles din start ca legiferarea clanurilor, unii le zic mafiote, va calca in picioare democratia si libertatile cetatenesti. Ceea ce deja se intampla cu asupra de masura.

Uninominalul pur

Noua lege electorala a uninominalului pur, atat de draga dlui presedinte, ne va intoarce acolo de unde ne-au scos cu drag de tara pasoptistii. Caci un astfel de sistem de relatii feudale se satisface doar pe sine, fiind imposibil de dislocat prin alegeri. Este istoria insangerata, generatoare de inapoiere a Indo-Chinei, a Americii Latine si a Africii.

Pe fata ni se va perora mereu ca avem dreptul si libertatea de a alege pe cine dorim, iar pe din dos retelele de corupere a optiunilor vor functiona dupa modelul prozelit al cultelor sectante. Ca in colegiul nemtean.

Nu altele sunt motivele de liniste si satisfactie ale actualei puteri. Temeinic "asezati" in teritoriu, bine motivati si antrenati, oamenii Mariei Sale isi fac planuri de invesnicire la comanda.

Iata de ce actuala Opozitie nu are nicio sansa la viitorul scrutin, iar "USL este si va fi un esec electoral".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#baroni locali, #lista baroni locali, #alegeri partiale , #democratie