Editorial: Cand joaca de-a Opozitia stinge lumina

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 07:42
4255 citiri
Editorial: Cand joaca de-a Opozitia stinge lumina

In mintea multora, democratia nu are limite, deoarece isi imagineaza ca reprezinta o forma de guvernare cu veleitati de Nirvana, nu un set de principii. Dar nu oscilez intre a decide, precum Abraham Lincoln, ca reprezinta guvernarea poporului, de catre popor, pentru popor, si a crede spusele lui Winston Churchill, dupa care democratia ar fi un sistem politic prost, insa cel mai bun inventat deocamdata.

In fotografia societatii, daca este privita in ansamblu de catre oameni cu o oarecare instructie, exista compromisul acceptat de toate Constitutiile moderne: delegarea suveranitatii catre niste soli ai vointei nationale, chemati sa o puna in matrice. Iar mai departe, ca o piramida, sunt restul normelor.

Limitele apar odata cu distorsiunile si aici ne aflam in cazul OTV. Pana si la americani, patria permisiunilor absolute, absolutul este relativ. Atunci cand in numele libertatii de exprimare conferite de Primul Amendament, o brosura invata niste copii sa fabrice o bomba si sa lupte impotriva nedreptatilor, iar acestia isi arunca colegii in aer, editorul este inchis 10 ani pentru omor prin imprudenta.

Desigur ca nu se poate compara campania electorala a PP-DD, care promite avantaje materiale in schimbul votului - asta e infractiune si conform Legii electorale si se pedepseste cu inchisoarea - cu pornografia infantila, incitarea la crima, terorismul (limitele instituite de jurisprudenta Curtii Supreme a SUA).

Dar si Romania are reguli, iar emisiunile din audiovizual care le incalca trebuie sanctionate. Daca i s-ar fi permis in continuare lui Dan Diaconescu sa faca trafic cu iluzii, precedentul ar fi fost periculos. N-as merge pana la "legalizati crima, legalizati heroina", parabola superba a celor de la Parazitii, insa un sat fara caini este echivalentul unui sat gol, sarac, ciumat.

Ar fi parut ca in Romania chiar este posibil totul. Pasul urmator putea fi instigarea la lichidarea fizica a politicienilor impotriva carora lupta Dan Diaconescu, profitand de slabiciunea si oboseala unei categorii de populatie ramasa fara busola - daca a avut-o vreodata.

Asa este, toti au trecut pe acolo. Incepand cu Traian Basescu si terminand cu fantoma Elodiei Ghinescu. Toti au validat o gaura neagra deschisa tuturor frustrarilor de catre un jurnalist teribil de inteligent.

Dar DD nu a inventat nimic. Doar a inteles. De altfel, a si spus in urma cu cativa ani, in platou la Realitatea TV, la o editie de pregatire a unei gale "Zece pentru Romania", ca nu va trece mult si maniera sa de a face audienta va fi adoptata de televiziuni care se pretind elitiste. Jurnalisti deontologi s-au cutremurat atunci de scarba, iar astazi presteaza cu aplomb in platouri disecand sinucideri si divorturi celebre. Scart!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tezaurul României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European: "În stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă"
Tezaurul României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European: "În stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă"
Parlamentul European va dezbate în premieră problema Tezaurului Românesc sechestrat la Moscova. Eurodeputaţii vor vota în luna martie o rezoluţie prin care solicită Federaţiei Ruse să...
Ion Iliescu vorbește de ziua sa despre traseismul politic și glumele pe seama vârstei sale: ”Știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima”
Ion Iliescu vorbește de ziua sa despre traseismul politic și glumele pe seama vârstei sale: ”Știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima”
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, care a împlinit 94 de ani duminică, 3 martie, a vorbit în podcastul fostului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, despre cum primește glumele la...
#Dan Diaconescu jurnalism OTV, #Dan Diaconescu democratie Romania , #democratie