Ce consecinte vor avea dezvaluirile WikiLeaks? (Opinii)

Joi, 31 Martie 2011, ora 18:23
2993 citiri
Ce consecinte vor avea dezvaluirile WikiLeaks? (Opinii)
Foto: AP

Julian Assange spera ca va schimba lumea prin publicarea celor 255.000 de cablograme ale Departamentului de Stat american. Dand in vileag partea mizerabila a diplomatiei celei mai importante puteri mondiale, asteapta sa se instaureze in peisajul politic international transparenta, in lipsa careia libertatea si democratia unor popoare au mereu de suferit.

In Romania, "tara trista, plina de umor", orice minune tine trei zile. Ca urmare, informatiile, oricat de compromitatoare, nu vor produce nicio schimbare, iar amestecul grotesc de rusine si dezonoare va inabusi orice gest de demnitate.

Ce ne arata WikiLeaks in fapt

Publicarea unor date confidentiale ale statului american a inceput demult. Din ce se vede, calificarea lor ca secrete de stat este improprie, multe fiind secrete de serviciu sau barfe culese din spatiul public.

Nu e de competenta unui Intelligence Service sa se ocupe cu asa ceva. Informatiile mai relevante despre Romania au fost simple bombe de presa la timpul lor, stiute de mai toata lumea. Clevetiri incalificabile, ori manipulari grosiere.

Pana acum, cel mai lovit de WikiLeaks pare Estul european, cu epicentrul in Romania. Sa fie oare pentru ca si noi si bunicii nostri am asteptat cu atata ardoare adevarata democratie si statul de drept?

In nicio alta tara leadership-ul nu iese mai lovit, mai compromis. Atat de compromis, incat istoriile scandaloase publicate recent ar desfiinta orice cariera politica. Acolo unde tinuta morala mai are a face cu politica.

Democratie nefunctionala

E clar ca nu functioneaza principiul separatiei puterilor, ceea ce e o permanenta amenintare la adresa drepturilor si libertatilor cetatenesti, iar conceptele de buna guvernare sunt aruncate la gunoi. In vazul lumii.

Presedintele poate oricand interveni in Justitie, are dosarele sub mana si. cand pofteste. le da drumul la public. Ba chiar promite ucigasului lui Teo Peter ca nu va petrece o zi in puscariile din Romania. Guvernul nu ii iese de sub ascultare. Arata ca o "rata schioapa", stand cu mana intinsa la FMI pentru un nou imprumut, chiar daca nu indeplinise criteriile tehnice nici pentru cele anterioare.

Inaltii nostri diriguitori se compromit zilnic, dar vor sa fie respectati si, bineinteles, realesi.

Presedintele CNSAS si directorul Departamentului sau de Investigatii vorbesc de alterarea continutului arhivelor, sustinand ca "au dovezi pentru cel putin 1.000 de dosare distruse", dar nu se intampla nimic nimanui.

Inalti membri ai Executivului sunt acuzati de infidelitate, coruptie, dar raman in functie, avand chiar tupeul sa dea altora lectii de moralitate. Rigorile legii sunt pentru cetatenii de mana a doua.

Opozitia are cele mai multe pacate. Grele. Face jocuri politice si economice antinationale, amaneteaza tara rusilor, dar Puterea e pozitionata de partea buna, aceea a marelui licurici.

"Gat adanc", parlamentar PSD, da in vileag intrigi prezidentiale la ambasada SUA, insa Excelenta Sa, dl ambasador, nu-l scoate pe usa afara. Nimeni nu este arestat pentru marsavie si tradare, nici macar certat pentru defaimare si limbutie.

Cateva consecinte vor fi totusi

Ca ambasador, nu e politically correct sa imparti establishment-ul politic al unei tari, fie si din Lumea a III-a, in filoamerican si filorus, in functie de aderenta la propriile interese.

De aceea, increderea politicienilor nostri responsabili in astfel de diplomati va diminua. Probabil se va renunta la arbitrajul lor partinitor, pentru o perioada de timp. Mitul postdecembrist al ajutorului american dezinteresat se estompeaza. Din cauza lipsei de profesionalism si a amestecului in cloaca damboviteana.

Politologi renumiti considera ca dupa furtuna WikiLeaks vor fi schimbari semnificative in viata diplomatica, teorie democratica, evolutia telecomunicatiilor, relatia guvern-mass-media, (contra)spionaj, criminalitate transfrontaliera.

Deja unii ambasadori implicati in scurgeri de informatii au fost schimbati, iar altii sunt pe cale. Asta la ei. La noi, lucrurile vor balti ca si pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Wikileaks Romania, #demnitari compromisi , #democratie