Costurile necesare ale democratiei (Opinii)

Joi, 25 August 2011, ora 23:58
3119 citiri
Costurile necesare ale democratiei (Opinii)

Alegerile parlamentare si cele locale urmeaza, se pare, sa fie comasate. Presedintele Traian Basescu era dispus, pe la inceputul anului, sa renunte la o bucata de mandat pentru a face posibila recuplarea alegerilor parlamentare cu cele prezidentiale. Toata lumea pare de acord cu concentrari electorale cat mai mari, pentru ca asa costa mai putin din toate punctele de vedere: bani publici, bani privati, energie, isterie, paralizie institutionala.

Prea putini sunt cei care atrag atentia ca astfel de comasari reprezinta un regres al democratiei, un pas inapoi fata de momentul in care a fost realizata decalarea scrutinelor, astfel incat electoratul sa voteze de fiecare data potrivit criteriilor specifice nivelului de autoritate pus in discutie. Adica sa-l votam pe presedinte pe un program prezidential, raportat strict la prerogativele constitutionale ale acestei demnitati, nu pe un mandat de premier irealizabil, dar inevitabil daca prezidentiabilul functioneaza ca locomotiva electorala pentru partid.

Sa votam parlamentarii pentru atributiile lor, pe programe care tin de competenta legislativului, nu in functie de locomotiva prezidentiala si nici ca ajutoare de primar sau de presedinte de consiliu judetean, asa cum se va intampla probabil anul viitor. Vom auzi viitori deputati si senatori promitand cu spor parcuri, scoli, piete, canalizare sau ulite asfaltate, in timp ce vor sta agatati de pulpana unui baron locomotiva ale carui indicatii promite sa le urmeze din Parlament. Asta e directia? Sa anexam legislativul consiliilor locale si primariilor? Sa sporim forta baronilor locali?

Da, e adevarat ca la noi alegerile se lasa cu risipe teribile de bani, energie, timp. E adevarat ca in orice campanie Romania se imbolnaveste grav de nervi, este adevarat ca prezentele sunt din ce in ce mai mici si, implicit, reprezentativitatea alesilor tot mai discutabila. Dar acestea sunt anormalitati, care trebuie tratate si asanate, in loc sa dicteze regulile societatii romanesti.

Daca ti-a crescut o buba, te duci la doctor sa o tratezi, nu iti schimbi intreaga garderoba, astfel incat sa o acoperi. Progresele democratiei romanesti au fost foarte lente in ultimii 21 de ani, din nenumarate motive, inclusiv cocolosirea tarelor clasei poltice. Iata sa suntem acum in pericol ca, din aceleasi motive, sa pierdem aceste minime progrese.

Nimeni n-a zis ca democratia este ieftina, dar nici nu trebuie sa o judecam in functie de costuri, caci atunci nu mai facem alegeri deloc, ca asa ar fi cel mai ieftin. Dar, in mod normal, costurile se compenseaza din buna functionare a societatii ca urmare a unor alegeri bine chibzuite si corecte. Asta ar trebui sa fie scopul si pentru asta ar trebui sa luptam din toate puterile cu toate aberatiile in fata carora acum suntem gata sa capitulam pentru a reveni resemnati la ghiveciul electoral.

Si, in orice caz, lipsa democratiei costa cu mult ami mult decat functionarea ei normala.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri comasate, #alegeri parlamentare, #democratie Romania, #democratie Basescu , #democratie