Defectul de tara si betesugul politic (Opinii)

Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 12:18
6692 citiri
Defectul de tara si betesugul politic (Opinii)
Foto: Romania Libera

Romania s-a afundat in cusururi indata dupa ce a imbracat rubasca sovietica, la mijlocul deceniului patru. Atat de infestat i-a fost ADN-ul, incat si actuala-i presupusa convalescenta sta sub pronostic rezervat. La fel de adevarat, raspunsul ei moral-afectiv la antidotul democratic veritabil este lipsit de consistenta.

Romanului ii e frica de bine, remarca Maiorescu. Adaugam ca refuza atitudinile transante, iar atunci cand e nevoit sa le adopte implora in sine venirea grabnica a timpului molcom, in care istoria se odihneste.

Dupa 1989, populatia romaneasca certifica prin tot ce a inghitit la urne ca nu poate arunca in focul purificator, pe de-a-ntregul lui, sumanul intesat cu pediculoza. Astfel, dupa sumedenie de guvernari altoite inertial pe o tulpina gaunoasa, ne aflam, pe o scara a timpului evolutiv, la gradatia T2.

Acel doi indica banal deceniile trecute de la Revolutie, spunand fizic ca s-a ajuns la el povarnit si la mica distanta de origine.

Marturie stau intamplarile perindate cotidian. Lipsuri, nevolnicie, desertaciune, pesimism. Actuala clasa politica este corolarul raspunzator al acelei mutatii politice de care aminteam. Ce a sadit Ion Iliescu in sera lui fesenestangista s-a modificat genetic intr-o cultura hibrida luxurianta.

Amestecul de inflorescenta nou creat expira toxic minciuna, vorbaria seaca, nelegiuirile, trocurile insidioase s.a.m.d.

Pseudoliberalismul de circumstanta, cu vadite nervuri populiste, bantuie fara oprelisti iarmarocul politic. Legile impamantenite de social democratie, precum tarusul hotarnic primordial, n-au putut fi combatute de asaltul firav si neinspirat al gruparilor de centru dreapta. Candva, primele viori ale politicii romanesti, taranistii si liberalii, reprezinta actualmente, din pacate, doar neputincioase umbre. Flautisti la portile amurgului.

Sindromul Down astfel intronat pe principiul "dam norodului cat sa respire, crema ramane la noi", arata limpede cat de jos a coborat stacheta conceptul de carmuire in Romania. PD-L nu face catusi de putin nota discordanta in tabloul de familie in care este zugravit "progresul" mimat din 1990 incoace.

Criza, recesiunea sau cum s-o mai numi defileul dominat de bezna si bezmetism traversat matahait de popor este doar marota justificativa a unei conduceri politice anchilozate. Mai precis, captiva unei atitudini schizoide. Isi doreste sa para aspra, dreapta si convingatoare, atunci cand masoara si croieste un viitor. Cu voturile aferente, desigur. De fapt, este nestiutoare de multe, discretionara, trufasa, ipocrita.

Economia se afla la un minuscul pas de rigor mortis. Medicina recurge, pentru propriul tratament, la ultimele truse de perfuzii din inventar. Invatamantul se dizolva ca o creta in recipientul subfinantarii. Cercetarea se cauta pe ea insasi in laboratoarele pierzaniei. Industria pare intrata intr-un ireversibil proces de oxidare. Agricultura se usuca pe rod zbarcit. Justitia nu mai este o putere de sine statatoare.

Oare cat de "pretentioase si stupide" erau paginile suprimate de catre Emil Cioran din "Schimbarea la fata a Romaniei"? Mai important: ce ar fi adaugat acest genial filozof, al carui luminat centenar de la nastere omagiem, la chipul tarii lui natale in anul de gratie 2011? Chiar daca a ramas un apatrid innobilator de omenire. Sau, tocmai de aceea.

Ar fi laudabil ca ambasadorul Romaniei la Paris sa depuna o modesta floare pe cripta mormantului marelui ganditor. Nu costa mult si se afla in cimitirul Montparnasse.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#viata politica romania, #Romania tranzitie 1989, #Romania politica Revolutie , #democratie