Democratia n-are nicio sansa in fata demografiei

Autor: Ana Ilie
Duminica, 05 Iulie 2009, ora 22:43
2928 citiri
Democratia n-are nicio sansa in fata demografiei

"There's safety in numbers", zice englezul, ceea ce s-ar traduce prin "cu cat mai multi, cu atat mai bine". Aceasta zicala nu poate fi mai bine ilustrata decat de actuala situatie geopolitica. In epoca razboaielor high-tech si a "loviturilor chirurgicale", statele subdezvoltate dar bine populate sunt in avantaj.

De decenii, strategii sustin ca numarul soldatilor sau al pieselor de artilerie nu ar trebui sa mai fie considerate un factor decisiv in gandirea militara, noteaza The Times.

Acum, profesionalismul, pregatirea si tehnologia sunt cheile succesului in lupta. Cu toate acestea, fronturile de operatiuni din Irak si Afganistan demonstreaza contrariul, iar demografia joaca un rol vital in acest sens.

Problema Occidentului este de a gasi suficient de multi soldati care sa paseasca pe solul afgan sau irakian - tari cu o demografie exploziva.

In ceea ce priveste populatia, Occidentul a fost in avantaj pana dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. In 1950, toate tarile arabe aveau impreuna o populatie de 60 de milioane, in vreme ce SUA aveau 106 milioane si, impreuna cu Marea Britanie, Franta si Spania - 120 de milioane.

Pana in 2000, echilibrul demografic s-a schimbat radical. Lumea araba a inregistrat o crestere de patru ori a populatiei, ajungand la 240 de milioane de suflete, aproape de cele 284 de milioane ale Americii.

In Irak, explozia demografica a fost si mai accentuata, de la sub 6 milioane in 1950 la 25 de milioane in 2000 si 30 de milioane in 2009. Populatia Afganistanului, tara care nu face parte din lumea araba, a crescut de la 8 la 20 de milioane in 2000 si la aproape 30 de milioane acum.

Fertilitatea ridicata a acestor tari le-a conferit inca un avantaj - o populatie relativ tanara, comparativ cu Vestul. Drept rezultat, au mari rezerve de barbati aflati la varsta la care pot fi inrolati, ceea ce pune mari probleme Occidentului.

Intr-o regiune deja instabila, populatiile aflate in crestere exploziva, tinere, cu mult timp la dispozitie (somajul este de 23% printre tinerii din Orientul Mijlociu, cel mai mare din lume), inseamna probleme mari.

Mai ales ca in urmatorii 10 ani, peste 70% din populatia regiunii va fi urbana (chiar daca va locui in mahalale, la marginea oraselor). Este un scenariu de cosmar pentru orice potential invadator.

Potrivit unei analize a lui James T. Quinlivan, analist al Rand Corporation, unele state din lumea a treia sunt atat de numeros populate incat pur si simplu "nu sunt candidati viabili pentru stabilizarea de catre forte externe".

Irakul si Afganistanul nici macar nu sunt cele mai mari sau mai populate din Regiune - Iranul este de doua ori si jumatate mai numeros decat Irakul, iar populatia Pakistanului este de sase ori mai mare decat a Afganistanului. In Africa, situatia este similara.

In 1950, statele care acum formeaza Uniunea Europeana aveau un numar de locuitori o data si jumatate mai mare decat populatia Africii. Acum Africa depaseste UE de doua ori, iar pana in 2050 rata va fi de cinci africani la un european.

In aceste conditii, merita regandita politica "democratizarii" multor regiuni. Nu se impune o renuntare la aceasta strategie, ci o recalibrare a operatiunilor, mai ales ca timpul lucreaza in defavoarea a ceea ce numim generic "Occident".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#democratie Orientul Mijlociu, #demografie Orientul Mijlociu, #razboi high tech , #democratie