Freedom House: Suntem in al 13-lea an consecutiv in care democratia s-a erodat in lume. Cum sta Romania

Marti, 05 Februarie 2019, ora 09:18
2925 citiri
Freedom House: Suntem in al 13-lea an consecutiv in care democratia s-a erodat in lume. Cum sta Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania este considerata o tara "libera" din punctul de vedere al drepturilor politice si civice, conform raportului Freedom House, care constata, la nivel mondial, un regres al starii democratiei, inclusiv in natiuni dezvoltate.

Potrivit raportului intitulat "Democratia in lume 2019", realizat de organizatia americana Freedom House, 2018 a fost al 13-lea an consecutiv in care se inregistreaza "un declin al situatiei libertatilor la nivel mondial".

"Regresele afecteaza o serie de tari din toate zonele lumii, de la democratii cu traditie indelungata precum Statele Unite, la regimuri autoritariste consolidate precum China si Rusia. Pierderile la nivel general sunt inca reduse comparativ cu progresele inregistrate la sfarsitul secolului 20, dar tendinta este semnificativa si genereaza riscuri. Democratia este in regres", afirma autorii raportului.

Romania este considerata o tara "libera", avand un punctaj de 81 din 100 (in care 0 puncte inseamna "lipsa de libertate", iar 100 de puncte - sistemul politic "cu cel mai mare grad de libertate") . Romania a pierdut trei puncte comparativ cu raportul anterior.

Vezi si Democratia e intr-un declin mai puternic in Europa decat oriunde in lume. Romania e pe ultimul loc in UE

Conform criteriului evaluarii situatiei libertatii, Romania are o cota de 2 din 7, in care 1 inseamna "cel mai mare grad de libertate", iar 7 "cel mai redus grad de libertate". Aceleasi cote (2 din 7) sunt acordate Romaniei si in functie de criteriile drepturilor politice si libertatilor civice.

Alte natiuni catalogate drept "libere" sunt Statele Unite, cu un punctaj de 86 (din 100), Canada, cu 99 de puncte, Franta (90), Marea Britanie 93, Germania 94, Italia 89, Brazilia 75, Argentina 84, India 75. Finlanda, Norvegia si Suedia au 100 de puncte.

Printre tarile considerate "partial libere" figureaza Ucraina (60 de puncte din 100), Republica Moldova (58 de puncte), Serbia (67), Ungaria (70) si Bosnia-Hertegovina (53).

Numeroase tari sunt considerate ca nefiind libere: Rusia are doar 20 de puncte din 100, China a primit 11 puncte, Arabia Saudita 7 puncte, iar Siria 0 puncte.

Europa Centrala si de Est

Raportul acorda o atentie speciala situatiei din Europa Centrala si de Est. "Lideri antidemocratici submineaza institutii esentiale in Europa Centrala si in Balcani, inclusiv unii care au consolidat in mod insistent controlul asupra puterii dincolo de limitele constitutionale, continuand sa submineze institutii care protejeaza libertatea de exprimare si asociere, precum si normele statului de drept", precizeaza raportul.

Ungaria, condusa de premierul Viktor Orban, inregistreaza un declin "dramatic" pentru Uniunea Europeana, actionand "metodic" pentru a opri accesul vocilor critice la platforme de presa sau la societatea civila. In Polonia, partidul conservator Lege si Justitie, condus de Jaroslaw Kaczynski, a deteriorat "sistemul judiciar" in incercarea de a exercita control politic.

Atacurile la adresa independentei presei afecteaza si alte democratii europene, subliniaza Freedom House, denuntand presiuni asupra posturilor publice in Austria, probleme in Cehia si mentionand cazul jurnalistului de investigatii Jan Kuciak, asasinat in Slovacia.

Actiunile de reprimare s-au amplificat in Orientul Mijlociu si in Africa, subliniaza raportul, denuntand situatia politica din Egipt si posibila implicare a printului mostenitor saudit Mohammed bin Salman in asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi. In Israel, nationalismul s-a accentuat, afectand starea democratiei, desi natiunea este considerata libera, constata Freedom House.

Citeste si Transparency International: Romania, a patra cea mai corupta tara UE

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#raport Freedom House democratie, #raport freedom Romania democratie , #democratie
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
sa vina Daea , ca sa rezolve problema !
Poza Te-o
Te-o
rank 5