Opinii: Mentalitati refractare

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 13:20
1495 citiri
Opinii: Mentalitati refractare
foto: jiuvalley.com

Analizele sociologilor releva contradictii, contrarietati sistemice niciodata rezolvate in democratia noastra originala. Realizam ca societatea balteste intre doua mentalitati opuse, una conservatoare, de tip Kalasnikov (cf. Dianne Feinstein) - maskirovka, legata cu fire rosii groase de vechiul regim, alta, "corectitudinea politica", un fel de codex moral-profesional, specific tarilor democratice.

Kalasnikov este un celebru pistol-mitraliera greoi, dar simplu si eficace, folosit "plenar" nu doar in loviturile de stat initiate de imperialismul bolsevic.

"Political correctness", doctrina socio-politica in curs de epuizare, reusise sa ordoneze structurile, maniera de guvernare ori relatiile contractuale, chiar si societatea. Era un concept idealizat, subiectiv, complicat, respins ca paliativ social de F. Fukuyama.

Presupune respectarea legii si a ordinii, libertatea alegerii si a cuvantului, morala crestina, egalitate de sanse, consideratie pentru adversar. Urmarea emanciparea sociala a tuturor. Occidentalilor le-a adus prosperitate economica, un nivel inalt de civilizatie si cultura, dupa multe decenii de munca disciplinata, cu tragere de inima.

Pana acum, barbatii nostri de stat nu au avut asemenea batai de cap, pur si simplu, transparenta, fundamentarea, corectitudinea deciziei politice nu au fost punctul lor tare, observatorii fenomenului ascunzandu-si dispretul in spatele unor calificative defaimatoare ca: balcanic, dambovitean ori, mai grav, totalitar, securistic, comunist etc.

Cauza? Inca nu s-a invatat principiul etic, universal valabil: ceea ce e bun / rau pentru mine e bun / rau si pentru aproapele meu. Ipocriti, au preferat sa inventeze avantaje nerusinate, prioritati, privilegii, recompense numai pentru ei insisi si ai lor.

Iata, suntem in mileniul al treilea si in Romania izbucnesc scandaluri legate de manipulare, coruptie, politicianism, de falsificarea rezultatelor alegerilor si ingerinte in actul de justitie, semn ca democratia nu castiga teren.

Sunt reminiscentele republicii populare instaurate de miles sovieticus in 1947, inca slavita gretos in ode. In spiritul acestor forme mentale recrudescente, dupa fuga dictatorului, s-a pus in aplicare scenariul leninist-stalinist de preluare-legitimare a puterii: sa siroiasca sange nevinovat pe strazi, executii publice sumare, detasamente proletare folosite ca trupe de asalt pentru mentinerea puterii, victorioase in 13-15 iunie '90, septembrie '91 si cat pe ce in '99.

Fete neaose ale aceleiasi mentalitati: ne ascundem dezonorant sub diferite masti in fata justitiei, simplu instrument de infaptuire a politicii partidului aflat la putere, intoarcem ignobil acuzatiile impotriva acuzatorului, tinem mass-media la respect, deturnam rolul serviciilor secrete de la slujirea interesului general la urmarirea adversarilor politici, facem din buget momeala politica, punem statistica sa cosmetizeze realitatea.

Pentru asta s-a restrictionat accesul la fondurile arhivistice recente de unde ar putea aparea adevaruri compromitatoare - ca elita de prada tine in captivitate statul, drepturile si libertatile fiind oricand incalcate dupa pofta.

De aici dispretul pentru tot ce inseamna valoare intelectuala, invatamant si cercetare stiintifica, in mod deliberat si criminal subfinantate.

Emanciparea multimilor ar fi dus la disparitia multor bazine electorale usor de pacalit. Le-au convenit sa controleze informatia, sa intoxice mediile printr-o desantata demagogie politica in noua limba de lemn.

Rezultatul? S-a ajuns la neincredere generalizata in institutii, politicieni si la necesitatea fabricarii unei imagini publice imaculate in ochii electoratului, adevarata fobie a regimurilor totalitare.

Victoria democratiei era atat de aproape, de promitatoare in decembrie '89, incat nici cei mai realisti analisti ai fenomenului nu au anticipat asemenea obstacole.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat de la întâlnirea cu liderii PNL și PSD spunând că mandatul este pe masa lor SURSE
UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat de la întâlnirea cu liderii PNL și PSD spunând că mandatul este pe masa lor SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a avut o discuție care a durat mai multe ore cu liderii coaliției PSD și PNL luni seară, 22 aprilie. UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat din Palatul Victoria...
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni seară, 22 aprilie, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
#viata politica romania, #tranzitie romania, #romania 1989, #regimuri politice romania , #democratie