Opinii: Bugetul pe 2011, atentat la pusculita goala

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 10:19
1760 citiri
Opinii: Bugetul pe 2011, atentat la pusculita goala
Foto: Arhiva

Drept zicea un reputat analist ca romanii ar fi dus-o infinit mai bine, daca tara lor devenea o colonie a unui stat dezvoltat si cu democratie solida. Cum sa nu-i dai dreptate, doar privind datele reci ale barometrului numit Institutul National de Statistica.

Demografic, Romania a luat-o pe un tobogan cu unghi mai ascutit decat coasa doamnei in negru. Numarul divorturilor pronuntate se uita de sus la cel al casatoriilor. Se moare in draci, se naste cu forcepsul. Totusi, bugetul pe 2011 mizeaza pe cresterea ratei de colectare a taxelor si impozitelor, de parca ar mai avea cine sa le plateasca.

Traian Basescu a descoperit bolovanul filosofal, trimitandu-i pe romani catre a doua slujba, cand sute de mii n-o au nici pe prima, sau dincolo de fruntariile tarii. Celor care raman le pregateste, aproape cotidian, cate un cadou otravit. Cum e cazul amputarii pensiilor pe motiv de CASS.

In Romania acestui sfarsit de deceniu, exista un interminabil pomelnic de 43.000 de proiecte de investitii. Unele dintre ele sunt datate pe vremea lui Ceausescu. Bugetul pe anul ce sta sa vina se anunta astfel un fel de avorton, cu multiple malformatii.

Este de consultat, de pilda, Consiliul Fiscal, conclav alcatuit din reprezentanti ai BNR, Institutului Bancar Roman, Academiei Romane si ASE.

Concluzia specialistilor: majorarea colectarii banilor din contributiile sociale este nerealista si fara fundament, in contextul unui cadru macroeconomic mai prost decat in 2009.

Faptul e determinat de o crestere cu 17% fata de nivelul estimat pentru 2010 a incasarilor din contributii de asigurari sociale de sanatate datorate de asigurati.

Opacitatea proiectiilor de venituri si cheltuieli, alaturi de necorelarea lor cu bazele economiei la nivel macro sunt alte lacune. Se poate lesne adauga aici lipsa unui studiu de impact al legilor care le afecteaza.

Cei de la Consiliul Fiscal sesizeaza in bugetul anului viitor o crestere a cheltuielilor pentru investitii. Numai ca ea nu este insotita de informatii clare privind distributia pe capitole. Strategia fiscala schitata de Guvern este una diletanta, facuta grabit, iar modul de formulare, ad-hoc.

Astfel, nu putem vorbi deloc despre o viziune pe termen mediu a finantistilor de la Palatul Victoria. Inutil sa mai amintim de una pe timp indelungat. N-ar mai fi de actualitate, chiar daca ne gandim ca in 2012 vom asista la meciuri electorale.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#buget 2011, #buget colectare taxe, #rata colectare taxe 2011 , #democratie