Opinii: Cu democratia la furat

Duminica, 18 Octombrie 2009, ora 10:55
2148 citiri
Opinii: Cu democratia la furat

La asta a fost buna democratia castigata cu lacrimi si sange in '89: un prilej pentru clasa politica aflata la guvernare sa fure tot ce se putea, economia tarii, iar acum, ca s-a cam terminat cu economia, bugetul de stat.

Din privatizarea a 80% din economia de stat ne-am ales cu 150 km de autostrada. Nu ca valora cine stie ce, dar totusi, este insignifiant acest rezultat. In cele mai multe cazuri s-a furat cu legea si HG-ul si astept ca o echipa de specialisti onesti sa ia la puricat monitoarele oficiale si sa scrie cartea alba a devalizarii Romaniei.

Unde au disparut fonduri uriase din Bancorex, Banca Agricola, alte banci de stat, banii incasati pe BCR, Petrom, Sidex, etc. Au fost vandute rezervele de petrol si de gaz ale tarii la valoarea reala? Nimeni nu stie. Si sunt doar cateva exemple.

Poate societatea civila sa-si ia aceasta sarcina necesara, aceea de a aduce un strop de lumina in cum a fost devalizata economia tarii.

Intr-o tara binecuvantata de Dumnezeu, am ajuns la mila organismelor financiare internationale

Dupa ce s-a cam epuizat economia, ochii hulpavi s-au indreptat spre bugetul de stat. Contracte trucate, sinecuri grase in agentii create special, pensii nejustificate de contributie, fonduri uriase indreptate spre infrastructura, care, pana sa ajunga la scopul propus, deveneau stravezii, se subtiau pana la disparitie.

Un km de autostrada ajunge sa coste de 5-8 ori mai mult decat in tari serioase. O toaleta de scoala ajunge sa coste cat o vila cu etaj. Iar comisioanele se intorc la cei care au puterea, la cei care i-au numit pe sefii distribuitorilor de fonduri bugetare.

S-au creat si posturi bugetare, 1,4 milioane, pentru a multumi clientela de partid, in aceasta actiune campioni fiind liberalii. S-a ajuns la 9,5% din PIB, cheltuieli cu sectorul bugetar, incat socialistii lui Mihai Tanasescu par mici naivi pe langa liberalii lui Tariceanu. Si cate sperante ne pusesem in ei...

Intr-o tara binecuvantata de Dumnezeu pentru turism si agricultura, am ajuns la mila organismelor financiare internationale, ne tremura sufletul ca ne abandoneaza in crucea iernii si nu mai putem plati pensiile si salariile.

Oamenii modesti si de buna credinta s-au dus mereu la vot, cu speranta ca urmatorii vor fi mai cinstiti si competenti. Ne-am pus sperantele in Conventia Democratica, in alianta DA, in coalitia aflata pana mai ieri la guvernare. Ce folos.

Si a venit si momentul deconturilor.

In ciuda unei cresteri a PIB-ului in anii din urma, se pare ca suntem aproape faliti. Nu avem o productie de bunuri si servicii vandabila, structura ocuparii, inclinata spre pensionari si bugetari, adica consumatori, nu productivi, nu avem decat rezerva bancii nationale, care se duce vazand cu ochii, pe sustinerea cursului de schimb.

Pana la urma, dezechilibrele macroeconomice se razbuna, am mai trait secventa asta, cand cursul o ia razna si repara violent si dureros ceeace n-am stiut sa construim cu grija si inteligenta.

Ce este de facut?

Noi, cetatenii de rand, nu prea multe. Ne ducem la vot si alegem mereu raul cel mai mic. Pana si munca cinstita si onesta nu are rezultate normale. Ca sa ai venituri mari trebuie sa traiesti in siajul partidului (partidelor) aflate la putere. Altfel, stai si privesti spectacolul.

Doar in sectorul privat veniturile corespund muncii prestate. Acest sector este speranta Romaniei de azi. In ciuda faptului ca politicile de stat ii sunt impotriva, trebuie sa duca in spate, prin taxe si impozite tot sectorul bugetar, rezista si produce. Pana cand?

De doi bani speranta

Guvernul Boc a incercat sa demareze modernizarea Romaniei. Destructurarea agentiilor-sinecura, legea salarizarii unitare, legea pensiilor, legea educatiei, schioapa, dar totusi un inceput, reducerea aparatului birocratic. Aparitia reformei promovate de comisia Miclea, cresterea rolului societatii civile in multe domenii de activitate, sunt stropi de speranta.

Justitia si procuratura, aproape inexistente pana acum 5 ani, incepe sa-si arate coltii. Personaje importante, cu conturi grase, dau cu subsemnatul la DNA si parchete. Sunt arestati procurori si politisti, fapte altadata de neimaginat.

Criza este si un prilej de a face ordine intr-o dezordine nationala, special intretinuta de cei interesati. Doar sa existe conducatori care sa doreasca asta.

Ce vom avea dupa alegeri?

In adevar, dupa cum remarcam si eu si alti comentatori, se joaca la "totul sau nimic".

Sunt de acord cu dizolvarea parlamentului si construirea unei puteri coerente, dupa chipul si asemanarea presedintelui. La noi nu exista exercitiul coabitarii, doar al faultarii. Puterile statului stiu doar sa-si dea la gioale, una celorlalte.

Si atunci, sa avem, incepand cu 2010, o putere dominanata, de stanga sau de dreapta. Asta vor hotari cetatenii.

Sigur, cu opozitie critica. Cu presa si societatea civila paznici si critici severi. Dar sa stim pe cine sa dam vina.

Sa avem doua mari partide, care sa alterneze la putere, eventual, la fiecare 4 ani. Coalitiile politice si-au aratat neputinta in mioritica noastra democratie.

Trebuie sa intelegem cu totii aceasta necesitate. Vom sti ce presedinte avem, sa votam si un parlament care sa genereze un executiv de aceeasi culoare.

Altfel vom trai intr-o tiganie politica perpetua. A alege intre coerenta si teama de furat este optiunea unei societati bolnave. Poate am depasit faza aceasta.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...