Pleasca, buldog si intelectuali politici (Opinii)

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 19:00
4083 citiri
Pleasca, buldog si intelectuali politici (Opinii)
Foto: adevarul.ro

In Romania, intelectualii nu mai fac cine stie ce cariere in politica. Si cand te gandesti la perioada antebelica si vezi ca fundamentele Romaniei moderne au fost puse de intelectuali cu drag de neam si tara, ca instalarea monarhiei, independenta, reintregirea si integrarea intre primele sapte natiuni europene n-ar fi fost posibile fara aportul unor Kogalniceanu, Alecsandri, Maiorescu, Eminescu, Delavrancea, Iorga..., ei bine, ai cel putin o strangere de inima, de nu cumva devii un ghem de revolta.

Si cat de hotarati pornisera in anii '90! Au protestat doua luni in Piata Universitatii, fiind ciomagiti si spurcati de mineri, de securisti zelosi, prostiti si ei de mai-marii lor, au marsaluit ani buni cu Alianta Civica si Conventia Democratica pentru "Regele si patria", democratie, libertate, stat de drept...

Fatalitate

Acum la 22 ani, vedem cu strangere de inima ca nimic n-a fost dus la bun sfarsit: regele e singurul care ne onoreaza peste tot in lume, la 91 ani, dar urmasii bolsevicilor il tin inca departe de tron, republica ne joaca feste iar si iar, cu democratia inca ne jucam, libertatile sufera, convorbirile telefonice si corespondenta ne sunt violate ori de cate ori un mare mahar are chef, marsurile, mitingurile se fac numai cu aprobare, procesele zac in justitie zeci de ani, presa printata aproape a murit, libertatea cuvantului, dreptul la opinie si informare corecta ne plaseaza intre tari cu civilizatie politica precara... Avem insa dreptul la munca in Europa.

Ce fac intelectualii

Cativa se mai bat cu morile de vant, desi stiu din start ca efortul lor poate starni cel mult zambete ironice. Cei mai multi s-au ingramadit sa slujeasca unor lideri tari, fiind pe post de scameuri, periatori si tuteri. Batjocoresc pentru un nenorocit de post, pentru o scarba de sinecura si in stanga, si in dreapta. Si o fac parca din convingere, uitand ca un intelectual nu poate abdica de la tinuta morala si inalta educatie.

Unii au ajuns oameni politici. Satui de ineptia unor politicieni get-beget, si-au zis ca e nevoie de capacitatile, expertiza, stiinta lor de carte. Pe multi dintre ei, ca vorbitori neintrecuti, ii vedem zi si noapte la televizor, dar intelepciunea pare sa li se fi pierdut in batalii grotesti pentru putere, intaietate si fala.

Nu mai fac nici macar filozofie

Ca intelectuali de rasa, ar fi putut sa contribuie la realizarea unor ideologii, programe politice in slujba cetatenilor, ori macar sa-i ajute sa le inteleaga pe cele existente. Ar fi putut sa lanseze programe de dezvoltare a cunoasterii, de promovare a stiintelor si a culturii, ori sa puna umarul in Parlament ca legile sa mai aiba oarece coerenta. Nici macar nu mai scriu carti, nu mai fac cercetare, ci doar politicareala ieftina pe care o practica si ceilalti.

Astfel, unul vorbeste de pleasca de care a avut parte slujindu-l cu credinta pe Traian Basescu, altul ii cere lui "Vasile Blaga sa reactioneze ca un buldog si sa muste tot ce nu are ce cauta in conducerea partidului". Unii vitupereaza impotriva dictatorului Ponta care le-a tras jiltul-feuda de sub ilustra-le persoana, desi fisa postului a suferit din cauza partizanatelor si a cultului personalitatii, cu nimic diferite de cele dinainte.

Idealuri nationale? Binele comun? Agenda publica? Cu asa ceva se mai ocupa cate un ratacit prin presa. Ei trebuie sa bata margica puterii, de la stanga la dreapta si apoi viceversa. Idealul lor e barfa si analiza stilistica: ce-a mai zis cutare, ce-a mai facut X, Y, Z... X e bineinteles mai tare ca Y, Z le va taia tuturor macaroana...

Cam acesta e nivelul

Cele de mai sus nu fac parte dintr-un roman, o telenovela, cum s-ar parea la prima vedere, ele sunt locul comun al politicilor noastre postdecembriste. Or cu astfel de politici publice si cu astfel de politicieni care fac orice, numai ceea ce trebuie nu, evident ca romanii nu vor prinde mult dorita perioada de prosperitate si nici un loc onorabil in Europa.

Cititorul intelege ca sansele noastre de a ajunge la capatul drumului pe care am pornit in 1989 nu vor creste, daca ceva nu se schimba in modul de articulare a politicii si a discursului. Iesirea din criza si recesiune, viitorul nostru comun depind de posibilitatea de a inlatura astfel de insi si de metehne. De nu, anul electoral 2012 va ramane un an ca oricare altii.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#politicieni romani celebri, #clasa politica Romania, #Regele Mihai Regina Elisabeta , #democratie