Pe aproape fiecare continent, democratia incaseaza lovituri si se afla in corzi, potrivit unui editorial publicat de Reuters. Printre tarile nominalizate se numara si Romania.
In multe tari, incercarile de a extinde dreptul oamenilor sa-si aleaga singuri guvernul se confrunta cu mari probleme. In state precum Rusia, Ucraina, Egipt, Irak, Afganistan sau Pakistan, democratia este coplesita de despotism si de deznadejde, scrie Nicholas Wapshott, intr-un editorial pentru Reuters.
De indata ce au devenit membri ai Uniunii Europene, unele guverne - atat de stanga, cat si de dreapta - si-au renegat angajamentul si s-au retras in "democratii gestionate" si in "autocratii electorale", scrie autorul editorialului.
Printre aceste tari, Wapshott enumera Romania, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia si Slovenia, care "au abandonat adevarata democratie si au revenit la o forma de dictatura".
Romania, singura democratie din UE care a inregistrat o imbunatatire in 2013 - Freedom House
In ciuda eforturilor Uniunii Europene de a promova democratia, multi lideri est-europeni au fentat Occidentul in favoarea Rusiei.
Criza din Ucraina este considerata un exemplu tipic: Dupa ce s-au zbatut timp de ani de zile pentru a deveni democratic, regimului de la Kiev i s-a transmis ca nu poate adera la UE daca nu va avea un sistem de justitie care va elibera prizonierii politici, printre acestia numarandu-se fostul prim-ministru Iulia Timosenko.
Intr-un recent raport pe anul 2013 al Freedom House se arata ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a inregistrat o imbunatatire a situatiei democratiei, in ultimul an.
Evolutia pozitiva se datoreaza calmarii vietii politice dupa referendumul pentru demiterea presedintelui, din vara anului 2012, si dupa turbulentele politice din acelasi an, se arata in raport.
dr Pontax ,poate, si o face.
Avem ce votäm!!! Vezi tot