Romania tribala intr-o Europa democratica (Opinii)

Luni, 13 Iunie 2011, ora 22:32
1689 citiri
Romania tribala intr-o Europa democratica (Opinii)
uncontactedtribes.com

Ce-or avea si olandezii astia cu Romania, apostrofand-o ca nu se incadreaza in regulile ce tin de un stat de drept? Nu suntem noi stat constitutional, republica parlamentara, nu avem noi grija de principiul separarii puterilor in stat? Si pe deasupra, suntem in UE si, chiar daca ai nostri judecatori mai gresesc, ne rezolva Curtea Europeana de Justitie de la Bruxelles.

Romania e stat de drept doar pe hartie. In realitate, puterile statale nu mai sunt demult independente, sau cel putin asta este impresia publica. Traian Basescu e-n tot si-n toate. El propune impartirea administrativ-teritoriala a Romaniei, se muta apoi la primaria Capitalei unde decide anularea unui referendum. Basescu anunta 8 judete, Kelemen se opune, dar vestea ajunge la urechile noastre prin intermediul unui membru PDL, numit Oltean. Unde-i Emil Boc in toata acesta ecuatie?

Traian Basescu vine si ii ameninta pe ministri cu restructurarea, langa un premier care asista impasibil cum altul ii ia painea de la gura. Tot Basescu invita partidele politice la consultari, desi Guvernul vrea sa-i asume raspunderea pe legea care imparte Roamania in 8 judete mamut. La ce ii mai trebuie consultare daca nu are nevoie de votul Opoizitiei?

Olandezii au dreptate si noi stim demult ceea ce ei ne spun de-abia acum. Putem enumera in sprijinul afirmatiilor lor o serie de categorii socio-profesionale care stau cu deciziile definitive ale instantelor in buzunar, iar paratul, in speta statul roman, fie nu doreste sa puna in executare aceste deciziile, fie isi asuma raspunderea in Parlament pentru a anula aceste sentinte.

Minus 10% la pensii

Chiar de curand, presedintele Basescu isi manifesta dezamagirea fata de o decizie a CCR care a anulat decizia Guvernului de a reduce in 2010 pensiile cu 10%, fortand astfel Executivul sa aplice o majorare a TVA-ului care a ridicat inflatia la cote alarmante.

Domnul Basescu declara ca, daca ar fi existat bunavointa politica, CCR nu ar fi ajuns cu pachetul de contestatii ale Opozitiei pe masa, iar intr-un stat care se vrea de drept am fi asistat la ciuntirea unui drept patrimonial. Practic, presedintele aducea in discutie trecerea un pic in ilegalitate a tarii doar de dragul ajustarii deficitului, spunand fatis ca daca acel membru al CCR, care a schimbat planurile guvernamentale, se conforma politicului, ar fi fost mult mai bine.

Pensionarii "nesimtiti" au fost deposedati de drepturi la fel ca si o categorie larga de bugetari. La randul lor, au castigat procese in instanta, dar nimeni nu stie daca statul are de gand sa respecte legea sau se gandeste la diverse tertiupuri prin care sa fenteze deciziile judecatoresti. Macar pentru scurt timp, pana isi revine economia.

Taxa de poluare

Nici Laszlo Borbely, ministrul Mediului, care la inceputul anului preconiza incasari de 500 milioane euro din taxa de poluare, nu a stat cu mainile in san. Dezamagit ca ale sale calcule de inceput de an ii vor fi date peste cap, a gandit o strategie care sa eludeze decizia Curtii Europene de Justitie cu privire la taxa de prima inmatriculare, considerata discriminatorie de magistratii de la Bruxelles.

In locul respectarii deciziei instantelor europene, ministrul a gasit de cuviinta ca cea mai buna metoda, prin care legea ar scapa de statutul discriminatoriu, ar fi obligatia de plata si pentru cei care au cumparat masini inainte de 2007, data la care Guvernul Tariceanu a introdus aceasta taxa in circulatie. Ce conteaza ce spune instanta europeana, important este sa ne comportam ca niste avocati care incearca sa-si scape clientii prin diverse tertipuri de exceptari legale. Ditamai statul se comporta ca un pungas care urmareste cu un ochi ager orice element legal prin care mai poate sta putin in libertate.

Sa nu ne mai miram ca Berlusconi vine la Bucuresti si declara ca Italia sprijina neconditionat aderarea Romaniei la Schengen, desi impreuna cu Franta, cele doua tari au propus, la un moment dat, reintroducerea controalelor la granitele Schengen, in anumite situatii. Suntem tratati la misto, ni se spun vorbe de complezenta si apoi ni se rade in nas. Vorba lui Barroso, "prietenul meu Basescu". Nu era normal sa-l numeasca "Traian" daca tot sunt prieteni?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania stat de drept, #Romania trib, #Olanda Romania stat drept, #Italia Berlusconi Romania , #democratie