Sustin elitele statul de drept? (Opinii)

Sambata, 25 August 2012, ora 12:37
4672 citiri
Sustin elitele statul de drept? (Opinii)
Foto: reconciliation.wordpress.com

Si elitele politice si cele intelectuale se pronunta categoric pentru statul de drept, pentru cresterea performantelor acestuia, numai ca, la o privire atenta, observam ca fiecare sustine alt stat de drept, unul care nu coincide cu al nostru, nici cu al celorlalti.

In genere, din ce vedem in mass-media, statul se identifica fie cu regimul presedintelui Basescu pentru unii, fie cu adversarii, inamicii acestuia, pentru altii.

Cat timp oamenii presedintelui se afla in fruntea institutiilor si a organelor Puterii, avem stat de drept si democratie, cum nu, avem lovituri de stat, puciuri, dictatura, majoritate antinationala, tiranie populara (A. Cornea), gasca de derbedei si puscariabili, subordonarea justitiei...

Nu exista cale de mijloc

Nu ajung la un punct de vedere comun sau reconciliabil nici macar intelectualii elitisti inregimentati de o parte ori de alta, ceea ce demonstreaza o data in plus ca radacinile conflictelor si contradictiile politice sunt prea adanci ca sa poata fi demantelate prin negociere. Cum s-a ajuns in aceasta faza acuta si cine ne spune cum se poate iesi la lumina?

Pentru a stabili cauzele aparitiei unei astfel de falii intre cetatenii aceleiasi natiuni, trebuie sa facem recurs la istorie: revolutia din 1989 nu a rezolvat integral contradictiile epocii de aur, iar nomenclatura ceausista s-a intremat dupa un scurt ragaz, reusind sa puna mana pe economie si sa-si sporeasca influenta in politica, educatie, stiinte si cultura. Din eminente cenusii ale comunismului utopic au devenit peste noapte sustinatori ai capitalismului si ai economiei de piata.

Cine mai vorbeste de idealuri populare?

Asadar nu am avut din pacate o miscare progresista emanata din idealurile nationale ca in tarile surori de lagar comunist, ci una retrograda, perversa prin care tinerii promovati ridica pe noi culmi teorii si practici comunistoide, sau carliste segregationist-elitariste concomitent cu surogatele globalizarii si ale societatii consumeriste.

Astfel ca teoreticienii noii drepte vorbesc despre limitarea democratiei si a suveranitatii nationale prin interventii ale UE, CE, PE..., de nu ale CCR, alaturi de lideri providentiali de tipul "al mai tare om din lume", sau "omul de o anvergura aproape cosmica", cel ce "pune zilnic in miscare tara si... mapamondul" (A. Plesu), poporul apt de lovituri de stat trebuie infranat de o elita de initiati care decide ce e mai bine pentru tara (rev. 22).

Mai lipseste sa declaram poporul handicapat ca sa legiferam doar votul alor nostri, iar nomenclatura de partid sa prospere. In caz ca nu merge, macar sa-i indrumam pe poporeni sa voteze cum vrea respectiva elita. Fireste, elita aceasta nu poate exista decat sub mecenatul dlui Basescu.

Segregare, izolare, revolta

Asemenea asertiuni au dus la indepartarea conducatorilor de idealurile populare si cetatenesti, alegatorii simtindu-se tradati si frustrati ca la nici 23 ani de la executarea odiosului si a sinistrei se confrunta din nou cu aceleasi abuzuri, cu politie politica si ascultarea telefoanelor, cu limitarea drepturilor la un trai decent si la viata privata, cu complicitati, aplaudaci si adularea liderului suprem, cu poeti de curte, ditirambisti de acelasi calibru al ticaloaselor omagii ceausiste...

In aceste conditii, tendinta impotrivirii s-a dezvoltat la modul coplesitor, ajungand pana la ingrijoratoarea cifra de 88%, iar trendul inca nu s-a oprit. Daca majoritatea politicienilor si a analistilor de partid trateaza la modul inconstient sau ipocrit un fenomen de o asemenea gravitate, daca o serie de institutii ale statului de drept, atat cat mai subzista, s-au incolonat nu de partea poporului, cum ar fi normal, ci de cealalta parte, insesi elitele si statul de drept nu vor avea nicio sansa. Deja politica romaneasca nu mai e demult o stiinta, nu mai miroase demult a arta si nici a buna guvernare, ci doar a praf de pusca.

Coroborand cifra de mai sus cu cele din ultimele sondaje de opinie, se poate anticipa un rezultat monstruos la alegerile parlamentare din toamna, cu un partid sau o coalitie la o pondere de peste 80%, moment in care vom fi la bunavointa majoritarilor, ceea ce pentru climatul democratic nu va fi deloc incurajator. Cu atat mai mult cu cat elitele actuale incurajeaza prin toate mijloacele evolutia spre confruntare, iar revoltele actuale pot degenera in orice clipa. Cine va raspunde? O luam iar de la capat?

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#referendum demitere Traian Basescu, #alegeri liste electorale, #elite politice intelectuale , #democratie